Αρχική Ιστορίες Food Stories Γλυκά του κουταλιού: φτιάξτε τα τέλεια, συντηρήστε τα σωστά!

Γλυκά του κουταλιού: φτιάξτε τα τέλεια, συντηρήστε τα σωστά!

0
Γλυκά του κουταλιού: φτιάξτε τα τέλεια, συντηρήστε τα σωστά!

TIPS | Πώς δένει το σιρόπι, πώς κρατιέται το χρώμα, πώς αποστειρώνεται το βάζο στα γλυκά του κουταλιού;

«Από παιδί θυμάμαι προσπαθώ να κλέψω το γλυκό μέσα απ’ το βάζο» τραγουδάει ο Μίλτος Πασχαλίδης στις «Παλιές συνήθειες» και μια παλιά συνήθεια που θα ήταν κρίμα να χαθεί είναι σίγουρα τα σπιτικά γλυκά του κουταλιού που μας κρατούν σε μια αδιόρατη επαφή με ηλιόλουστα ανέμελα καλοκαίρια (αν και οι παλιές νοικοκυρές αξιοποιούσαν τα φρούτα όλης της χρονιάς για τις παρασκευές τους).

⇒ Δείτε Συνταγή για Βύσσινο Γλυκό Κουταλιού εδώ

Για πετυχημένα γλυκά του κουταλιού:

• Για τα γλυκά του κουταλιού πρέπει πάντα να διαλέγετε φρέσκα φρούτα εποχής που να είναι γερά και να τα πλένετε καλά.

• Τα γλυκά του κουταλιού τα βράζετε πάντα σε μεγάλη κατσαρόλα, πάντα σε δυνατή φωτιά (για να διατηρήσουν το ωραίο χρώμα τους) και πάντα με ξεσκέπαστο το σκεύος.

• Χρησιμοποιείτε ξύλινη κουτάλα και δεν αμελείτε το ξάφρισμα για όσο χρειαστεί.

• Αν τα γλυκά του κουταλιού δεν είναι σωστά δεμένα, χαλάνε εύκολα. Για να διατηρηθούν τα γλυκά του κουταλιού πολύ καιρό, μεγάλη σημασία έχει το δέσιμο του σιροπιού. Το σιρόπι είναι το πιο απαιτητικό στάδιο της παρασκευής τους και δεν είναι εύκολο να παραθέσει κανείς με ακρίβεια τη διαδικασία για το τέλειο σιρόπι, κάτι που επιτυγχάνεται με την εμπειρία. Εκείνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πως δεν πρέπει να αλλάζετε τις αναλογίες ζάχαρης-φρούτων. Αν θέλετε να «κόψετε» ζάχαρη πρέπει να το πάτε σταδιακά και να δείτε οι ίδιοι μέχρι ποιο σημείο αντέχει.

• Δείτε αν έγινε το σιρόπι σιρόπι με τη μέθοδο της …σταγόνας. Στάξτε κάπου μια-δυο σταγόνες να δείτε αν θα απλώσουν ή αν θα κρατηθούν.

• Όταν φτιάχνετε γλυκά του κουταλιού, που θέλετε να τα αρωματίσετε, μη χρησιμοποιείτε μπαχαρικά σε σκόνη, θα σας χαλάσουν το χρώμα. Προτιμήστε φρέσκα μυρωδικά ή ολόκληρα μπαχαρικά και τυλίξτε τα καλού-κακού σε τουλπανάκι.

Πώς να διατηρήσετε τα γλυκά του κουταλιού. Για να διατηρήσετε για πολύ καιρό τα γλυκά του κουταλιού, πρέπει μόλις γίνει το γλυκό, όπως είναι καυτό να το βάλετε σε αποστειρωμένο, στεγνό και καυτό βάζο. Γεμίζετε το βάζο μέχρι το χείλος του, το κλείνετε αεροστεγώς και το γυρίζετε ανάποδα μέχρι να κρυώσει. Αφού κρυώσει το γυρίζετε με το καπάκι προς τα πάνω και το φυλάτε σε σκοτεινό μέρος. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να διατηρήσετε και τις μαρμελάδες.

Πώς αποστειρώνετε το βάζο. Πλένετε το βάζο ή τα βάζα και το καπάκι. Τα βάζετε ανάποδα σε ταψί και τα τοποθετείτε στο φούρνο στους 100°C (αέρα ή αντιστάσεις) για 15 λεπτά. Μόλις τα βγάλετε, τα γεμίζετε με το γλυκό, που όπως είπαμε θα πρέπει να είναι ζεστό.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.