Αρχική Food Stories Meet the Greeks - Ταξίδι Φύγαμε για Πελοπόννησο – Στα μονοπάτια του λαδιού και της ελιάς

Φύγαμε για Πελοπόννησο – Στα μονοπάτια του λαδιού και της ελιάς

0
Φύγαμε για Πελοπόννησο – Στα μονοπάτια του λαδιού και της ελιάς
The Olive Routes

Ένα αλλιώτικο ταξίδι στους ασημοπράσινους ελαιώνες του Μοριά πλούσιο σε εμπειρίες ξεχωριστές με απολαυστικά olive oil tours, χαλαρές γευσιγνωσίες, εκπαιδευτικές επισκέψεις, βιωματική μάθηση, τοπικές λιχουδιές και αξέχαστη διαμονή.

Ελάτε να χαθούμε για λίγο -ή για πολύ- στον πολυπρόσωπο κόσμο της ελιάς που φωλιάζει στην Πελοπόννησο: να ανακαλύψουμε φιλόξενες αγροικίες κρυμμένες σε αρχαίους ελαιώνες, να μπούμε σε παλιά λιοτρίβεια και σύγχρονα επισκέψιμα ελαιοτριβεία, να επισκεπτούμε το Μουσείο της Ελιάς, να κάτσουμε στα θρανία του Σχολείου του Λαδιού και να πάρουμε μέρος σε ωραία olive oil tours και χαλαρές γευσιγνωσίες.

Τα road trips στην Πελοπόννησο συχνά μοιάζουν με περιπλανήσεις σε έναν ατέλειωτο κατάφυτο ελαιώνα που σταματά στη θάλασσα

Ταξιδεύοντας στην πελοποννησιακή ενδοχώρα

Τα road trips στην Πελοπόννησο συχνά μοιάζουν με περιπλανήσεις σε έναν απέραντο κατάφυτο ελαιώνα, μια ασημοπράσινη θάλασσα από Κορωνέικες, Κουτσουρελιές, Μοθωνιές που καλύπτει απαλά κάμπους και λοφίσκους. Καμιά φορά και ψηλά βουνά, αφού ποικιλίες όπως το Μανάκι και η Αθηνολιά, καταφέρνουν να επιβιώνουν ακόμη και στα ορεινά του Ταϋγέτου. Οι δεσμοί των Πελοποννήσιων και των χωμάτων τους με τα λιόδεντρα, τις ελιές και το ελαιόλαδο έρχονται από τα βάθη του χρόνου και -παρά την άχλη των αιώνων που τους σκεπάζει- σημάδια τους συναντάς παντού μέχρι σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις 13 υπεραιωνόβιες ελιές που συγκαταλέγονται στα Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης στην Ελλάδα οι 10 βρίσκονται στην Πελοπόννησο (Καλαμάτα, Ναύπλιο Δημαίνη Αργολίδας).

Καρυοβούνι Μεσσηνίας – Στο εσωτερικό της παλιάς ταβέρνας τα απομεινάρια του παλιού ελαιοτριβείου

Απομεινάρια παλιών λιοτριβιών παντού

Ούτε πως ακόμη και τώρα στον ορεινό Άκοβο, χωρίο της Αρκαδίας, στέκουν τα απομεινάρια του πέτρινου λιοτριβιού του 1890, που δούλευε ως το 1945, με τον επάνω όροφο να στεγάζει το δημοτικό σχολείο της μικρής, φτωχής κοινότητας. Άλλο ιστορικό λιοτρίβι που κατέρρεε, το Παλαιό Ελαιοτριβείο Τυρού (στη Νότια Κυνουρία), κέρδισε την ευκαιρία για μια δεύτερη ζωή αφού υπεγράφη η συμφωνία της μετατροπής του σε κέντρο Πολιτιστικών και Ψυχαγωγικών Δραστηριοτήτων. Παντού μπορεί να βρει κανείς διάσπαρτα τα σημάδια της ιστορίας του ελαιολάδου στην Πελοπόννησο: ακόμη και στο εσωτερικό παλιάς ταβέρνας, όπως αυτή στο χωριό Καρυοβούνι, όπου φωλιάζει ένας κόθρος με μυλόπετρες.

Στάσεις με ξεχωριστό ενδιαφέρον

Ακολουθούν μερικές στάσεις στα μονοπάτια του λαδιού και της ελιάς που υπόσχονται ιδιαίτερες γαστρονομικές, αγροτουριστικές ή ψυχαγωγικές/εκπαιδευτικές εμπειρίες

Ελαιο-στάσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει άφθονες η Πελοπόννησος. Καταγράφουμε μερικές.

Μια ματιά σε μουσεία, επισκέψιμα ελαιοτριβεία, οργανωμένα olive tours, γευσιγνωσίες ελιάς και ελαιολάδου και χώρους διαμονή με επίκεντρο το δέντρο και τον καρπό της ελιάς.

Σπάρτη. Μουσείο Ελιάς και Ελαιόλαδου | Φωτογραφία: Stepsis

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Αυτό και αν είναι το ταξίδι: Στον πολιτισμό και την ιστορία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα! Οικονομία, διατροφή και χρήσεις, θρησκευτική λατρεία, τέχνη και τεχνολογία είναι διαφορετικές οπτικές μέσα από τις οποίες παρουσιάζεται η ελιά και το λάδι στους δύο ορόφους του μουσείου. Υπάρχει και ενότητα αφιερωμένη στη σαπωνοποιία, οικιακή και βιομηχανική: από το μεγάλο χαρανί (κουβάς παλαιού τύπου), που χρησιμοποιούσαν οι παλιές νοικοκυρές για να κάνουν σαπούνι, στα σαπουνοκάζανα των βιομηχανιών. Οι μικροί επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν τρία παλαιά ελαιοτριβεία (το προϊστορικό, το ελληνιστικό και το βυζαντινό) και να παρατηρήσουν μεγάλες κινούμενες μακέτες που αναπαριστούν μηχανοκίνητα ελαιοτριβεία (το υδροκίνητο, το ατμοκίνητο, το πετρελαιοκίνητο).

Info: Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού | Όθωνος-Αμαλίας 129, 231 00 | Σπάρτη | Τ 27310 89315

Οι επισκέπτες και επισκέπτριες του The Olive Roots μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε αρκετές ενδιαφέρουσες διαδρομές

Επισκέψιμο ελαιοτριβείο – The Olive Routes

Στο κέντρο της Ανδρούσας, οικισμού κοντά στη Μεσσήνη, βρίσκεται το ελαιοτριβείο The Olive Routes, με ιστορία πάνω από 120 χρόνων. Στις αρχές του 20ου αιώνα λειτουργούσε με δύο ιπποκίνητες μυλόπετρες. Σήμερα με απολύτως οικολογικό τρόπο εξακολουθεί να παράγεται εδώ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο προερχόμενο από την κορωνέικη ποικιλία ελιάς. Αρκετές οι ενδιαφέρουσες διαδρομές που προτείνονται (του Κάστρου, του Ελαιώνα, της Αρχαίας Μεσσήνης κ.ά) και καταλήγουν σε γευσιγνωσίες ελαιολάδου και γεύματα με παρούσες τις ελιές και τα προϊόντα τους.

Info: The Olive Routes, Ανδρούσα Μεσσηνίας | theoliveroutes.com/el | [email protected], +30 6937101215

Επισκέψιμο ελαιοτριβείο – Messinian Story

To ελαιοτριβείο της οικογένειας Μπουσδούκα βρίσκεται στο Κορυφάσιο Μεσσηνίας. Κάτω από τα ελαιόδεντρα, οι άνθρωποί του σε ταξιδεύουν στην ιστορία και την αξία της ελιάς και του ελαιόλαδου, σε μαθαίνουν τον τρόπο συγκομιδής της και παρασκευής ελαιολάδου από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα. Δεν λείπουν και εδώ οι μεζέδες και τα ταιριάσματά τους με ελαιολάδα. Διαθέτουν και προϊόντα με την επωνυμία τους Messinian Story στο κατάστημα του ελαιοτριβείου.

Info: Messinian Story, Κορυφάσιο Μεσσηνία, messinianstory.gr, T. 2723028460

Γίνετε σομελιέ ελαιολάδου για μια μέρα με τη βοήθεια της Φιλιώς και της Φρόσως Θεοδώρου, από τον Άσσο Κορινθίας

Qoppa – Σομελιέ ελαιολάδου για μια μέρα

Μια ανάσα από την Αθήνα, στην Κόρινθο, περιμένει τους εκδρομείς η αγροτική επιχείρηση Qoppa της Φιλιώς και της Φρόσως Θεοδώρου, από τον Άσσο Κορινθίας, τυποποιήτριες του ομώνυμου ελαιολάδου ποικιλίας Κορωνέικης που καλλιεργεί βιολογικά η οικογένειά τους από το 1960. Εδώ πετάγιεσαι και αυθημερόν για να γίνεις «σομελιέ ελαιολάδου για μια μέρα» και περνάς αξέχαστα με ξενάγηση «από το δέντρο ως το μπουκάλι» του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, παρουσίαση των ποικιλιών του, σεμινάριο γευσιγνωσίας και δοκιμή διαφορετικών βραβευμένων έξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων από όλη την Ελλάδα. Φυσικά δοκιμάζεις και το πολυβραβευμένο ελαιόλαδο Qoppa και απολαμβάνεις γεύμα με τοπικά προϊόντα.

Info: Qoppa, Παλαιά Ε.Ο. Κορίνθου Πατρών, Άσσος, 200 06 | T +30 6943876793 (Φρόσω Θεοδώρου), +30 6974904295 (Φιλιώ Θεοδώρου), [email protected]

Καλαμάτα. O Γιώργος Κουτέλας, πιστοποιημένος γευσιγνώστης, οργανώνει γευσιγνωσίες ελαιολάδου στα ενδότερα του Τροφοπωλείου 51

Τροφοπωλείο 51 – Γευσιγνωσίες ελαιολάδου και άλλα νόστιμα

Αν ψάχνετε μονοποικιλιακά premium ελαιόλαδα και κάποιον γνώστη να σας μυήσει στα «φρουτώδη», τα «πικρά» και τα «πικάντικα» χαρακτηριστικά τους, στο πίσω μέρος του μικρού παντοπωλείου που βρίσκεται κοντά στη Δημοτική Αγορά της Καλαμάτας σας περιμένει ο άνθρωπός σας: ο Γιώργος Κουτέλας, πιστοποιημένος γευσιγνώστης ελαιολάδου, με συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς. Εκτός απο γευσιγνωσίες ελαιολάδου στο Τροφοπωλείο 51 θα βρείτε και εκλεκτά τυποποιημένα προϊόντα, ελαιόλαδα και ελιές, αρωματικές βαλσαμικές κρέμες,  φυσικό θαλασσινό αλάτι,  μανιάτικη κάππαρη και άλλες λιχουδιές της ευρύτερης περιοχής.

Info: Τροφοπωλείον 51, Σπάρτης 51, Καλαμάτα, 2721 082613

Mama’s Flavours – Olive oil tours και περίπατοι στους ελαιώνες

Με έδρα επίσης την Καλαμάτα, η Μαρία Μοναστηριώτη και η ομάδα της, συνεργάτες και του Τροφοπωλείου 51, υπόσχονται μοναδικές εμπειρίες ελαιο-γάστρο-τουρισμού μέσα στην πόλη, αλλά και σε επιλεγμένους προορισμούς σε Μεσσηνία, Αρκαδία, Λακωνία, Αργολίδα και Κορινθία. Με οδηγό την αγάπη τους για την ελληνική γαστρονομία και τον πολιτισμό, στο Mamma’s Flavours φροντίζουν να γνωρίσει ο επισκέπτης όχι μόνο τις ιδιαίτερες γεύσεις κάθε τόπου, αλλά και τους ανθρώπους που τις δημιουργούν. Food και olive oil tours, μαθήματα μαγειρικής με ντόπιες καλοκυράδες αλλά και επαγγελματίες σεφ, γευσιγνωσίες ελαιολάδου, ελιών και τοπικών προϊόντων, εκδρομές με επίκεντρο το παραδοσιακό φαγητό, επισκέψεις σε χωριουδάκια και τοπικά εργαστήρια και λαχταριστά τραπεζώματα με ατελείωτους μεζέδες, είναι μερικές από τις όμορφες ελαιο-γαστρο-εμπειρίες που οργανώνει το τιμ του Mama’s Flavours.

Info: Πλατεία Καίσαρη 26, Καλαμάτα, +30 693 2873019

 

Kalamata Food Tour by Food Philosophy – «Tα πάντα για το ελαιόλαδο και τις ελιές» κατόπιν συνεννόησης

Η Σοφία και ο Δημήτρης οργανώνουν τα λαχταριστά και cool γαστρονομικά τουρ στην Καλαμάτα. Κατόπιν ειδικής συνεννόησης όμως κάνουν περιηγήσεις με επίκεντρο αποκλειστικά το ελαιόλαδο και τις ελιές Καλαμών, που περιλαμβάνουν και γευστικές δοκιμές. Η εμπειρία κλείνει με δείπνο 4 γύρων σε εστιατόριο και προϋποθέτει τη συμμετοχή τουλάχιστον 4 ατόμων.

Info: Kalamata Food Tour | kalamata.tours | [email protected], +30 694 950 5995

Στην Eumeleia συνδέουν μαγικά «το τότε με το τώρα» σεβόμενοι τη φύση και τη βιωσιμότητα

Eumelia – Φιλοξενία στη γαλήνη των λιόδεντρων

Η Πελοπόννησος δίνει τη δυνατότητα για αξέχαστες εμπειρίες που, ανάλογα και με το ποσό το οποίο μπορεί και θέλει να διαθέσει κανείς στις διακοπές του, συνδέουν μαγικά «το τότε με το τώρα» με σεβασμό στη φύση και τη βιωσιμότητα. Η eumelia για παράδειγμα υπόσχεται μοναδικές στιγμές αγροτουριστικής χαλάρωσης στο συγκλονιστικό της ελαιώνα και στις eco-friendly κατοικίες της που μοιάζουν με μοντέρνες αγροικίες. Ταυτόχρονα μυεί τους ενδιαφερόμενους στα μυστικά της βιολογικής παραγωγής και γευσιγνωσίας ελαιόλαδου μέσα στο ονειρικό τοπίο των αιωνόβιων λιόδεντρων και των νεαρών ελιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φραγκίσκος Καρέλας και η Μαριλένα Καραδήμα είναι και οι ίδιοι παραγωγοί βιολογικού ελαιόλαδου με μεγάλη εμπειρία. Εδώ ζεις τη μοναδική εμεπειρία του γαλήνιου αγροκτήματος, μαθαίνεις να φτιάχνεις φυσικό σαπούνι από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ενώ Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη μπορείς να δοκιμάσεις να μαζέψεις ελιές και ζήσεις όλη τη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου μέχρι το μαγείρεμα.

Info: Ευμέλεια Organic Agrotourism Farm | Γούβες, Λακωνία | www.eumelia.com | Τ +30 6947 151400 [email protected]

Γεράκι Λακωνίας, Ιούλιος 2023. Το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου απασχολεί δημιουργικά και εκπαιδεύει λιλιπούτειους γευσιγνώστες στο Peloponnese Food Stories

Σχολείο Ελιάς και Ελαιόλαδου Καλαμάτας

Άνθρωποι δραστήριοι με εμπειρία από όλα τα στάδια παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου ενώθηκαν δημιουργώντας το σχολείο και την τράπεζα πληροφοριών στην οποία έχει πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενος. Εδώ κατατίθενται γνώσεις αλλά και προβληματισμοί σχετικά με τις ορθότερες πρακτικές ώστε να παραχθούν ασφαλέστερα και ποιοτικότερα προϊόντα. Στο Peloponnese Food Stories που πραγματοποιήθηκε στο Γεράκι Λακωνίας το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο Νίκος Κουτσούκος, χημικός Msc, μέλος των Ομάδων Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου ΕΛΓΟ Δήμητρα και Επιτραπέζιας Ελιάς ΤΕΙ Πελοποννήσου και πρόεδρος του Σχολείου σχολίαζε στο ICookGreek: «Είμαστε εθελοντές και λειτουργούμε εδώ και 7 περίπου χρόνια. Έχουμε τμήμα στην Καλαμάτα όπου μικροί και μεγάλοι “μαθητές” δοκιμάζουν ελαιόλαδα. Όποιος ασχολείται με το ελαιόλαδο και θέλει να μάθει γι’ αυτό είναι ευπρόσδεκτος. Έχουμε ένα σχολείο ανοιχτό για όλους όσοι ενδιαφέρονται. Μόνο την περίοδο που μαζεύονται οι ελιές κλείνουμε». Για όσους και όσες ενδιαφέρονται, ανακοινώνονται σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα στην ιστοσελίδα τους.

Info: Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου | Νικόλας Κουτσούκος: 6932716818 | Ηροδότου 6 Καλαμάτα| www.kaloos.com | [email protected]

Οι δρόμοι της Ελιάς – Τα οδοιπορικά τους άφησαν εποχή

OliveTreeRoute – Οι δρόμοι της ελιάς

Ήταν το 1998, όταν με ιδέα του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργου Καραμπάτου ξεκίνησαν οι πρώτοι οδοιπόροι, λάτρεις της ελιάς, της περιπέτειας και της μοτοσικλέτας, από το Ανάκτορο του Νέστορα (όπου έχουν ανακαλυφθεί μερικές από τις αρχαιότερες μαρτυρίες για την παρουσία της ελιάς) με την επιθυμία να γνωρίσουν τις άλλες πατρίδες της ελιάς. Έκτοτε τα οδοιπορικά τους άφησαν εποχή -μπορείτε να διαβάσετε γι’ αυτά εδώ. Σήμερα, προσανατολισμένο στον διαπολιτισμικό διάλογο στη Μεσόγειο αλλά και πέρα από αυτή και με στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές, το πρόγραμμα του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς» περιλαμβάνει προτάσεις πολιτιστικών διαδρομών που είναι ήδη σε φάση υλοποίησης αλλά και την παρουσία ή τη συμμετοχή του σε δεκάδες δράσεις και εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ατζέντα του 2023 εδώ

Info: Οι δρόμοι της Ελιάς | Τέρμα Ναυαρίνου (Όπισθεν Elite), Καλαμάτα 241 00 | Τ 2721 095620

Φύγατε για Πελοπόννησο; Αναζητήστε περισσότρες ιδέες και έμπνευση για τα ταξίδια σας στο mythicalpeloponnese.gr και ακολουθήστε το στα κοινωνικά δίκτυα (InstagramFacebook) για να είστε πάντα ενήμεροι για όσα σας περιμένουν.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.