Αρχική Ιστορίες Food Stories Παστελοποιείον Μανωλάκου – Από τότε που σερβίριζαν το παστέλι σε πορσελάνινο πιατάκι

Παστελοποιείον Μανωλάκου – Από τότε που σερβίριζαν το παστέλι σε πορσελάνινο πιατάκι

0
Παστελοποιείον Μανωλάκου – Από τότε που σερβίριζαν το παστέλι σε πορσελάνινο πιατάκι
Εικόνες: Χριστίνα Τσαμουρά

Γεμάτο μελένιες, το Παστελοποιείον-Ζαχαροπλαστείον Μανωλάκου γλυκαίνει το Γύθειο και τους επισκέπτες του από το 1902 στον ίδιο πάντα χώρο δημιουργώντας και προσφέροντας εξαιρετικό παραδοσιακό παστέλι και πολλά ακόμη ολόφρεσκα γλυκάκια.

Πού να το φανταζόταν ο Ηλίας Μανωλάκος, προπάππος της οικογένειας που σήμερα βρίσκεται στα ηνία του θρυλικού ζαχαροπλαστείου, ότι το ακίνητο που αγόρασε το 1902 για να κάνει το γλυκοπωλείο του, θα έφτανε τα 123 χρόνια και θα ατένιζε με αισιοδοξία το μέλλον.

Τότε, στις αρχές του 20ού, αφού ο νέος ιδιοκτήτης του χώρου το διαμόρφωσε σύμφωνα με τις ανάγκες του και το έντυσε με βιτρίνες της εποχής, άρχισε να σερβίρει στους Γυθειώτες λουκουμάκια από το λουκουμοκάζανο (που διασώζεται, αλλά δεν βρίσκεται στο χώρο), λικεράκια και ηδύποτα, βανίλιες υποβρύχια, γλυκά του κουταλιού, καραμελίτσες τσάρλεστον, γαλακτομπούρεκο και φυσικά μανιάτικο παστέλι, για το οποίο μέχρι σήμερα φημίζεται το ζαχαροπλαστείο-κόσμημα.

Η ξύλινη επιφάνεια που απλώνεται το παστέλι έχει ποτιστεί με τόσο μέλι έπειτα από έναν αιώνα ζωής που μοιάζει σα φρεσκολουστραρισμένη
Η μπρούτζινη βρύση ζει ακόμη και στέκει περήφανη πάνω από το παστέλι

«Το παστέλι κοβόταν επάνω στο ξύλο που βλέπετε, είναι από εκείνη την εποχή και έχει ποτιστεί με τόσο μέλι που δεν χαλάει πλέον -είναι σα λουστραρισμένο» λέει η κ. Φαίδρα Μανωλάκου, σύζυγος του Στέφανου, εκπροσώπου της τρίτης γενιάς. «Σερβιριζόταν μάλιστα σε πορσελάνινο πιατάκι με κρύο νερό από την μπρούτζινη βρύση που υπάρχει μέχρι σήμερα».

Μανωλάκος: Παστελοποιείον-Ζαχαροπλαστείον από το 1902

«Το ζαχαροπλαστείο ήταν γεμάτο μαρμάρινα τραπεζάκια, από τα οποία έχουμε καταφέρει να διασώσουμε τρία και τα φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού», συνεχίζει η κ. Μανωλάκου, δείχνοντάς τα που στέκουν στο κέντρο του μαγαζιού. Η ίδια διηγείται ακόμη πώς η δεύτερη γενιά, ο γιος του Ηλία, Χρήστος, είχε την έμπνευση να φτιάξει ένα κουτάκι, να βάζει το παστέλι μέσα και να μπορούν οι πελάτες να το παίρνουν μαζί τους. Έτσι μπήκαν οι ρίζες για να ταξιδέψει το παστέλι από εκλεκτό μέλι και σουσάμι (χωρίς ίχνος ζάχαρης) σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Η κ. Φαίδρα Μανωλάκου διηγείται τη γλυκιά ιστορία του παστελοποιείου. Τρίτη και τέταρτη γενιά εγγυώνται ένα ακόμη γλυκύτερο μέλλον για το μανιάτικο παστέλι.

Σήμερα στο Ζαχαροπλαστείο του Μανωλάκου εκτός από θαυμάσιες επιλογές παστελιού (όχι μόνο με σουσάμι αλλά και με ποιοτικούς ξηρούς καρπούς) βρίσκει κανείς παραδοσιακά γλυκά όπως δίπλες και σαμουμάδες αλλά και ολόφρεσκες πάστες, ποντικάκια, τρίγωνα με κρέμα, μιλφέιγ και πολλές ακόμη λιχουδιές.

ⓘ Παστελοποιείον-Ζαχαροπλαστείον Μανωλάκος, Βασ. Γεωργίου 5B, Γύθειο 23200, Τηλέφωνο: 2733022278

Δείτε επίσης

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!