Αρχική Food Stories Hungry Editor’s Choice «Τσέλιγκας» – Βυρωνιώτικο παντοπωλείο με 50 χρόνια ιστορία στα εκλεκτά τυριά

«Τσέλιγκας» – Βυρωνιώτικο παντοπωλείο με 50 χρόνια ιστορία στα εκλεκτά τυριά

0
«Τσέλιγκας» – Βυρωνιώτικο παντοπωλείο με 50 χρόνια ιστορία στα εκλεκτά τυριά

Η ιστορική αγορά του Βύρωνα, ο Κοπανάς, κρατάει μέχρι σήμερα κάποια στοιχεία απ’ τα παλιά, σαν πολιτεία άλλης εποχής, έτσι όπως είναι δίπλα δίπλα σ’ έναν δρόμο ο μανάβης, ο χασάπης, ο ψαράς και ο μπακάλης… Στοιχεία που γίνονται εντονότερα χάρις την παρουσία ιστορικών μαγαζιών, όπως το παραδοσιακό τυροπωλείο-αλλαντοπωλείο του «Τσέλιγκα». Μπακάλικο από το οποίο έπαιρνε τυριά και η γιαγιά μου.

Ο σημερινός ιδιοκτήτης του «Τσέλιγκα», ο Μιχάλης Μαυρόπουλος, γιος του Μικρασιάτη πρόσφυγα που άνοιξε το τυροπωλείο τη δεκαετία του 1970, δουλεύει με πολύ μεράκι το μαγαζί τα τελευταία 15 χρόνια περίπου. «Μέσα εδώ κοιμόταν ο πατέρας μου στην αρχή προκείμενου να τα καταφέρει, με δανεικά το άνοιξε» θυμάται ο κ. Μαυρόπουλος. Ο ίδιος, από πιτσιρίκι μέσα στο κατάστημα, μεγάλωνε μαθαίνοντας όλα τα μυστικά του αγνού βούτυρου, της καλής, βαρελίσιας φέτας, της εκλεκτής γραβιέρας. «Ο πατέρας μου με έπαιρνε συχνά μαζί του σε παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα. Έβλεπα από πρώτο χέρι τη διαδικασία, κατάλαβα από νωρίς πώς να ξεχωρίζω την ποιότητα στα τυροκομικά προϊόντα».

Σήμερα στον «Τσέλιγκα» βρίσκει κανείς όλα τα είδη του παραδοσιακού μπακάλικου-τυροπωλείου στις πιο εκλεκτές εκδοχές τους, από μικρούς καλούς παραγωγούς. Προσφέρει 12 είδη φέτας, τους καλύτερους «εκπροσώπους» από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων φέτα Παρνασσού, Καλαβρύτων, Βυτίνας, Σπάρτης, Ολύμπου. Έχει ακόμη φανταστικές γραβιέρες Ρούμελης, Τήνου, Ζακύνθου, Μετσόβου και Σφακίων 12μηνης ωρίμανσης. Ζητήστε να δοκιμάσετε και την εκλεκτή κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, καθώς και την τυροκαυτερή για τους πλέον μερακλήδες της παρέας. Από βούτυρο είτε Λέσβου πάρετε είτε Καλαβρύτων, θα βγουν οι κουραμπιέδες μούρλια, ενώ εδώ θα βρείτε και καλό μέλι να μελώσετε τα μελομακάρονα.

Στο παντοπωλείο «Τσέλιγκας» δε λείπουν τα παραδσιακά αλλαντικά. Θα βρείτε μεταξύ άλλων καραμανλίδικο παστουρμά Sary, για πίτα Καισαρείας μπουκιά και συχώριο, και φίνα χήνα ψητή, μεζές ολκής. Λουκάνικα, σαλάμια, ζαμπόν και ό,τι άλλο χρειαστείτε για το κρασί και το τσίπουρο των γιορτών θα το βρείτε εδώ. Μην ξεχάσετε φεύγοντας να πάρετε κι ένα καρβέλι ζυμωτό ψωμί Τραχειάς. Το ζητούν οι μεζέδες…

Info. «Ο Τσέλιγκας», Παραδοσιακό τυροπωλείο, Ιθώμης 17, Βύρωνας, 210766 4193 – Και διανομή μέσω efood.

 

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!