Αρχική Ιστορίες Έβγαλε το σκόρδο φύτρο; Εκμεταλλευτείτε το!

Έβγαλε το σκόρδο φύτρο; Εκμεταλλευτείτε το!

0
Έβγαλε το σκόρδο φύτρο; Εκμεταλλευτείτε το!

Μην πετάτε το σκόρδο αν έχει αρχίσει να βγάζει φύτρες προτείνει μια νέα έρευνα, που δείχνει ότι μπορεί να έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία από ό, τι το σκόρδο χωρίς φύτρο.

Μην πετάτε το σκόρδο αν έχει αρχίσει να βγάζει φύτρες προτείνει μια νέα έρευνα, που δείχνει ότι μπορεί να έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία από ό, τι το σκόρδο χωρίς φύτρο. 
 
Γνωρίζουμε ότι οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις του σκόρδου μπορεί να επηρεάσουν την υγεία με πολλούς θετικούς τρόπους. Πολλές φορές έχει αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Έχει βρεθεί επίσης κάποια χρησιμότητά του στη θεραπεία της ωτίτιδας, της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (ΒΡΗ), του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης και του διαβήτη. Ιστορικά, υπήρξε πολύτιμο για τα κρυολογήματα και τη γρίπη, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και για τη θεραπεία λοιμώξεων του δέρματος.
 
Η ανακάλυψη ότι το σκόρδο που έχει βγάλει φύτρες, μπορεί να έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές δυνατότητες, προέρχεται από ερευνητές στην Κορέα, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα φασόλια και τα δημητριακά με φύτρες έχουν αυξημένη αντιοξειδωτική δράση και αναρωτήθηκαν αν το ίδιο ισχύει και για το σκόρδο. Μετά τον έλεγχο των συνθηκών ωρίμανσης, παρατηρήθηκε ότι το σκόρδο που είχε φύτρες, είχε περισσότερες μετρήσιμες αντιοξειδωτικές δράσεις σε σχέση με το φρέσκο σκόρδο και ότι το σκόρδο με τις φύτρες είχε διαφορετικούς μεταβολίτες, γεγονός που υποδηλώνει ότι περιέχει διαφορετικές ουσίες από το φρέσκο σκόρδο.
 
Σε εργαστηριακές δοκιμές, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα από τις φύτρες του σκόρδου προστατεύουν τα κύτταρα από οξειδωτική βλάβη και οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η φύτρα «μπορεί να είναι ένας χρήσιμος παράγοντας βελτίωσης της αντιοξειδωτικής δράσης του σκόρδου. 
 
 
 
 
ΠΗΓΗ: www.diettv.gr σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Ξένο,  Κλινικό Διαιτολόγο και Διευθυντή τμήματος Διατροφογενετικής & Έρευνας Θρέψης στην «Ευρωκλινική Αθηνών»

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com