Αρχική Διατροφή Doctor Food Πώς μας ωφελούν τα καρότα – Θρεπτικά συστατικά και είδη

Πώς μας ωφελούν τα καρότα – Θρεπτικά συστατικά και είδη

0
Πώς μας ωφελούν τα καρότα – Θρεπτικά συστατικά και είδη

DOCTOR FOOD | Μια ματιά στην πλούσια διατροφική αξία των καρότων και δυο λογάκια για τις ποικιλίες τους

Είναι γνωστό στους πάντες ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών – 5 μερίδες τη μέρα- που είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία λειτουργεί προστατευτικά απέναντι στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το καρότο ανήκει ακριβώς σ’ αυτή την κατηγορία λαχανικών. Περιέχει τα αντιοξειδωτικά συστατικά καροτενοειδή, τα οποία μάχονται ενάντια στην ανάπτυξη ελεύθερων ριζών στο σώμα. Μελέτες έχουν καταδείξει την ευεργετική δράση των καρότων και σε καπνιστές ως προς την προστασία τους από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ άλλες συσχέτισαν το β-καροτένιο με την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο χυμός του καρότο φέρει επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες σύμφωνα με μελέτες. Μελέτες τον συνδέουν τόσο με δράση κατά κατά της λευχαιμίας, όσο και της ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Μαρμελάδα με καρότα και λεμόνια

Η κατανάλωση καρότων συμβάλλει ακόμη στην καλή όραση, να καθυστερήσουν τα σημάδια της γήρανσης, αλλά και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα καρότα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, παρέχοντάς μας το υπερδιπλάσιο της ημερήσιας δόσης μας (210%). Επιπλέον μας προσφέρουν βιταμίνη C, ασβέστιο αλλά και σίδηρο.

Ρεβίθια σούπα με καρότα και λεμόνι

Το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο είναι αυτό που δίνει στα καρότα το πορτοκαλί τους χρώμα. Το β-καροτένιο απορροφάται από τα έντερα και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α κατά τη διαδικασία της πέψης.

Πώς αυξάνετε την πρόσληψη του β-καροτένιου από τον οργανισμό

Ένα θέμα βέβαια με τα τόσο υγιεινά καρότα, είναι ότι μόνο το 3% της πολύτιμης β-καροτίνης απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της πέψης, όταν αυτά καταναλώνονται ωμά. Τρόποι για να βελτιωθεί το ποσοστό αυτό φτάνοντας έως και το αρκετά ικανοποιητικό 39% είναι η πολτοποίησή τους, το μαγείρεμά τους και η μαγειρικού λαδιού, κατά προτίμηση βέβαια ελαιολάδου που έχει και αυτό το δικό άριστο διαθρεπτικό προφίλ. Άλλωστε τα καρότα μαζί με το κρεμμύδι και το σέλινο αποτελούν την αγία τριάδα των λαχανικών για σούπες και ζωμούς.

Πολλές οι ποικιλίες των καρότων, αλλά δυο οι βασικές μεγάλες κατηγορίες τους | Εικόνα: Unsplash

Τα καρότα εξ Ανατολής και τα καρότα από τη Δύση

Ποικιλίες καρότων υπάρχουν πάρα πολλές ανάλογα με το χρώμα και το σχήμα τους. Οι δύο παραδοσιακές και πιο γενικές είναι τα «καρότα της Ανατολής» και τα «καρότα της Δύσης». Τα πρώτα, χαρακτηρισμένα έτσι προφανώς από τη σκοπιά των Ευρωπαίων και των Αμερικανών, κατάγονται από περιοχές των Περσών (με πιθανότερα τα εδάφη του σύγχρονου Ιράν και του Αφγανιστάν) και οι ρίζες τους απλώνονονται μέχρι το 10ο αιώνα. Όσα επιβιώνουν μέχρι σήμερα είναι συνήθως μοβ ή κίτρινα. Το μωβ χρώμα που είναι κοινό σε αυτά τα καρότα προέρχεται από ποσότητες ανθοκυανίνης. Στην Ευρώπη υπάρχουν από το 13ο αιώνα, αλλά το «δυτικό» καρότο με το χαρακτηριστικό έντονα πορτοκαλί χρώμα του εμφανίστηκε στην Ολλανδία τον 17ο αιώνα. ​​Υπάρχει η διαδεδομένη πεποίθηση ότι καλλιεργήθηκε σκόπιμα από Ολλανδούς αγρότες για να συμπέσει το χρώμα με αυτό του βασιλικού τους οίκου, ωστόσο τα σχετικά στοιχεία είναι μάλλον φτωχά. Το πορτοκαλί χρώμα τους προκύπτει από την άφθονη παρουσία καροτίνης σε αυτές τις ποικιλίες.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.