Αρχική Διατροφή Doctor Food Ταχίνι – Ο τρόπος να αυξήσετε τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης του

Ταχίνι – Ο τρόπος να αυξήσετε τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης του

0
Ταχίνι – Ο τρόπος να αυξήσετε τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης του

Με τι υλικά θα πρέπει να συνδυάσετε το ταχίνι για να αυξήσετε τη βιολογική αξία των πρωτεϊνών του

Το πόσο ευεργετικό είναι το ταχίνι -ο πολτός δηλαδή του σουσαμιού- για τον άνθρωπο και τι καλό κάνει κανείς στο σώμα του με μία μόλις κουταλιά μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας εδώ.

Το ταχίνι περιέχει πρωτεΐνες καλής βιολογικής αξίας καθώς είναι πλούσιο σε αμινοξέα (βασικά δομικά συστατικά των πρωτεϊνών). Σύμφωνα με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Σταματάκη Αστερία, συνεργάτιδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, για να γίνουν οι πρωτεΐνες του ταχινιού υψηλής βιολογικής αξίας θα πρέπει να συνδυαστούν με ένα τρόφιμο πλούσιο στο αμινοξύ λυσίνη, καθώς είναι μικρή η περιεκτικότητά του σε λυσίνη.

Συνδυάστε το ταχίνι με όσπρια και ξηρούς καρπούς

Πιο απλά, όταν το ταχίνι καταναλωθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως είναι οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλότατης αξίας για τον οργανισμό (σ.σ. «σα να καταναλώνουμε ζωική πρωτεΐνη» αναφέρει η διαιτολόγος σε σχετικό άρθρο της σελίδα του ΟΚΑΑ) γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιόδους νηστείας ή σε διατροφές που αποκλείουν το κρέας.

Αν είστε χορτοφάγος ή νηστεύετε το κρέας όλες οι συνταγές που συνδυάζουν το ταχίνι με όσπρια (όπως η κλασική μεσανατολίτικη ρεβιθοσαλάτα χούμους) είναι ιδανικές για σας.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.