Αρχική Διατροφή Doctor Food Δυο κινήσεις που «εκτοξεύουν» την αντιοξειδωτική δράση της ντομάτας

Δυο κινήσεις που «εκτοξεύουν» την αντιοξειδωτική δράση της ντομάτας

0
Δυο κινήσεις που «εκτοξεύουν» την αντιοξειδωτική δράση της ντομάτας
Εικόνα: Unsplash

Οι ντομάτες φυσικά και μας κάνουν καλό, όπως και αν τις καταναλώσουμε, σε ό,τι αφορά όμως ένα από τα πιο πολύτιμα συστατικά τους, το λυκοπένιο, μας ωφελούν περισσότερο αν φροντίσουμε δυο πράγματα.

1. Οι ντομάτες να είναι μαγειρεμένες

Ξέρουμε πλέον όλοι ότι τα ωμά λαχανικά διατηρούν μεγαλύτερο μέρος των ωφέλιμων ουσιών τους αλώβητο, το οποίο με το μαγείρεμα χάνεται. Όμως αυτό δεν ισχύει για τις ντομάτες. Όταν οι ντομάτες υποστούν θερμική επεξεργασία (ακόμη και φυσική, όπως οι αποξηραμένες στον ήλιο) ή μαγειρευτούν, η ποσότητα λυκοπενιού που απελευθερώνουν πολλαπλασιάζεται.

2. Οι ντομάτες να καταναλώνονται με ελαιόλαδο

Ωστόσο η απορρόφηση του λυκοπενίου από τον οργανισμό δεν εξαρτάται μόνο από το αν οι ντομάτες έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία. Το λυκοπένιο είναι λιποδιαλυτό καροτενοειδές, οπότε θέλει κάποιο λίπος να καταναλωθεί μαζί του. Τι καλύτερο για την υγεία και τι ευκολότερο για την ελληνική κουζίνα από το να συνδυάσει κανείς τις μαγειρεμένες ντομάτες με ελαιόλαδο σε μια ωραία σάλτσα.

Τι είναι το λυκοπένιο

Το λυκοπένιο είναι φυτοχημική ουσία που ανήκει στα καροτενοειδή και έχει συνδεθεί με έντονη αντιοξειδωτική δράση (μεγαλύτερη και από της βιταμίνης Ε) και προστασία από συγκεκριμένες ελεύθερες ρίζες.

Υψηλότατη περιεκτικότητα λυκοπενίου συναντιέται στις έτοιμες σάλτσες και την κέτσαπ, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν προτείνονται για συχνή κατανάλωση, καθώς έχουν ταυτόχρονα πολλά λιπαρά και σάκχαρα.

Δείτε επίσης

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com