Αρχική Διατροφή Doctor Food Η μαύρη σοκολάτα προάγει την υγεία επειδή είναι δύσπεπτη!

Η μαύρη σοκολάτα προάγει την υγεία επειδή είναι δύσπεπτη!

0
Η μαύρη σοκολάτα προάγει την υγεία επειδή είναι δύσπεπτη!

Τα τελευταία χρόνια, μεγάλης κλίμακας επιδημιολογικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι των οποίων οι δίαιτες περιλαμβάνουν μαύρη σοκολάτα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου από ό, τι εκείνων που δεν περιέχεται στη διατροφή τους.
 

Τα τελευταία χρόνια, μεγάλης κλίμακας επιδημιολογικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι των οποίων οι δίαιτες περιλαμβάνουν μαύρη σοκολάτα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου από ό, τι εκείνων που δεν περιέχεται στη διατροφή τους.
 
Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η σοκολάτα περιέχει φλαβονόλες, φυσικές ουσίες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της νόσου. Αλλά δεν ήταν σαφές πώς αυτές οι φλαβονόλες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα και ειδικά την καρδιά. Νέα ευρήματα όμως, από το Virginia Tech και το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, δείχνουν μια περίεργη εξήγηση για σοκολάτα: Βελτιώνει την υγεία επειδή είναι δύσπεπτη!
 
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της  Λουιζιάνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό μετά την προσομοίωση του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος σε γυάλινους σωλήνες που χρησιμοποιούν για τα πειράματα. Ο πρώτος σωλήνας, αντιπροσώπευε το στομάχι και το λεπτό έντερο, με τα πεπτικά τους ένζυμα, ενώ ο δεύτερος αναπαρήγαγε το παχύ έντερο -όπως ακριβώς είναι το περιβάλλον του, με τα μικρόβια που περιέχει το έντερο, τα οποία πήραν από ανθρώπους εθελοντές. Οι επιστήμονες στη συνέχεια πρόσθεσαν σκόνη κακάο στο σωλήνα του στομάχου.
 
Το «στομάχι» και το «λεπτό έντερο» διέσπασαν και απορρόφησαν μέρος του κακάο. Ενώ όμως, πολλές από τις φλαβονόλες χωνεύθηκαν με αυτόν τον τρόπο, άφθονη ποσότητα κακάο εξακολουθούσε να παραμένει αχώνευτη. Παρόλα αυτά, τα βακτήρια του εντέρου που βρίσκονταν στον τεχνητό σωλήνα, στη συνέχεια διέσπασαν περεταίρω το κακάο σε μεταβολίτες, σε αρκετά μικρές ποσότητες ώστε να απορροφηθούν από το αίμα και αυτοί οι μεταβολίτες βοηθούν στη μείωση της καρδιαγγειακής φλεγμονής. Τέλος, η τελευταία αχώνευτη ποσότητα κακάο, που ήταν κυρίως φυτικές ίνες, άρχισε να υφίσταται ζύμωση, απελευθερώνοντας ουσίες που βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Υπήρξε και άλλο ένα θετικό για την υγεία με όλη αυτή τη διαδικασία: τα μικρόβια του εντέρου που βοήθησαν στην πέψη του κακάο εξελίχθηκαν σε επιθυμητά προβιοτικά, όπως οι γαλακτοβάκιλλοι. Οι αριθμοί των προβιοτικών αυτών φάνηκε να αυξάνονται μετά την εισαγωγή του κακάο, ενώ παθογόνα μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκκος, μειώθηκαν σε αριθμό.
 
Τα ευρήματα αυτά είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνα με αυτά του Virginia Tech, τα οποία δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο. Οι ερευνητές εκεί άρχισαν ένα πείραμα σε ποντίκια στα οποία χορηγούσαν  διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Σε μερικά ποντίκια έδιναν εκχύλισμα κακάο χωρίς ζάχαρη, ενώ σε άλλα έδιναν διάφορους τύπους από φλαβονόλες που εξάγονται από κακάο. Μετά από 12 εβδομάδες, τα περισσότερα από τα ποντίκια είχαν αυξήσει το λίπος τους και εμφάνισαν αδιαθεσία, που χαρακτηρίζεται από την αντίσταση στην ινσουλίνη, το υψηλό σάκχαρο του αίματος και το αρχικό στάδιο του διαβήτη.
 
Τα αποτελέσματα δείχνουν, σύμφωνα με τον Andrew Neilson, επικεφαλής της μελέτης, ότι «υπάρχει κάτι που συμβαίνει με το κακάο στο παχύ έντερο» αλλά τι σημαίνει αυτό για τους λάτρεις της σοκολάτας, δεν είναι σαφές. Ελπίζει ότι μελλοντικά πειράματα θα δώσουν έμφαση στο γιατί κάποιες φλαβανόλες εμποδίζουν την αύξηση του σωματικού βάρους ενώ κάποιες άλλες όχι. Μην ελπίζετε όμως σε ένα διατροφικό χάπι σοκολάτας σύντομα. Οι βιοχημικές επιπτώσεις του κακάο είναι «εξαιρετικά περίπλοκες».
 
Δυστυχώς, ο Δρ Neilson επισημαίνει επίσης ότι κακάο δεν είναι μια μπάρα σοκολάτας, της οποίας τα πρόσθετα συστατικά και η επεξεργασία της μειώνουν τον αριθμό και το είδος των φλαβονολών, αυξάνουν τις θερμίδες και ενδεχομένως μπορεί να αλλάζουν την απόκριση των βακτηρίων του εντέρου. «Τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι μπορείτε να φάτε μια μπάρα σοκολάτας κάθε μέρα βελτιώνοντας την υγεία σας». Λίγες κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη πάνω σε πλιγούρι βρώμης ή μια χούφτα από κομμάτια κακάο που διατίθενται σε καταστήματα βιολογικών τροφίμων θα ήταν καλύτερα από κάποια κοινή σοκολάτα.
 
ΠΗΓΗ: www.diettv.gr σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Ξένο,  Κλινικό Διαιτολόγο και Διευθυντή τμήματος Διατροφογενετικής & Έρευνας Θρέψης στην «Ευρωκλινική Αθηνών»
Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.