Αρχική Αλκοτέστ Κρασί Πάφος – Στη Μονή της Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας παράγουν κρασί εδώ και αιώνες

Πάφος – Στη Μονή της Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας παράγουν κρασί εδώ και αιώνες

0
Πάφος – Στη Μονή της Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας παράγουν κρασί εδώ και αιώνες

Ιστορία και ατμόσφαιρα καθιστούν το χώρο πόλο έλξης οινόφιλων επισκεπτών από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Σκαρφαλωμένο σε ένα από το ψηλότερα -αν όχι το ψηλότερο σημείο της Πάφου- το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσορρογιάτισσας (έτος ίδρυσης το 1152 μ.Χ.) παράγει κρασί εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Στο υπόγειο της Μονής σώζεται ακόμη το παλιό οινοποιείο με το πατητήρι, τα πιθάρια του (κάποιο εξ αυτών χρονολογείται από το 1725) όπου παραγόταν το κρασί, τη χειροκίνητη πρέσα, τη μηχανή αλέσματος και το ζύγι (τα τελευταία του 1928).

Ιστορία και ατμόσφαιρα καθιστούν το χώρο πόλο έλξης οινόφιλων επισκεπτών. Σήμερα, το οινοποιείο της Χρυσορρογιάτισσας έχει μεταφερθεί σε κοντινές νέες εγκαταστάσεις, ώστε οι σύγχρονες νομοθετικές απαιτήσεις να μη διαταράξουν την ατμόσφαιρα της Μονής. Παράγει γύρω στις εκατόν πενήντα χιλιάδες φιάλες κρασί ετησίως από σταφύλια που καλλιεργούνται στους αμπελώνες της.

To Οινοποιείο της Μονής παράγει 7 βασικές ετικέτες © Χριστίνα Τσαμουρά
Πρόκειται για ποικιλίες κυπριακές (Ξυνιστέρι, Μαύρο, Μαραθεύτικο κ.ά.) αλλά και ξενικές (Merlot, Cabernet Sauvignon κ.ά.). Βγάζουν 7 βασικές ετικέτες με πολύ αγαπητές στον κόσμο αυτές του Άγιου Ανδρόνικου (λευκό, ξηρό κρασί από Ξυνιστέρι) και του Άγιου Ηλία (κόκκινο, ξηρό μπλεντ από Μαραθεύτικo και Σιράζ), από τα πιο παλιά κρασιά της Μονής.
Ιστορία και ατμόσφαιρα καθιστούν το χώρο πόλο έλξης οινόφιλων επισκεπτών
Τα Chrysorrogiatissa Wines είναι μοναδική εμπειρία να τα δοκιμάζεις στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού με τη σαγηνευτική θέα στη μεσογειακή φύση ατενίζοντας ήπιες πλαγιές με αμπέλια και κυπαρίσσια και πού και πού κανέναν φοίνικα να θυμάσαι σε πιο σημείο της Μεσογείου βρίσκεσαι.
Οίνους της Μονής σερβίρει και το εστιατόριο Geppetto στην Κάτω Πάφο
Μοναδική εμπειρία είναι όμως και αν επιλέξεις να συντροφεύσεις την εκλεκτή κουζίνα του «Geppetto», του εστιατορίου του M Boutique Hotel στο λιμανάκι της Πάφου, με κάποιους από αυτούς τους οίνους που θα βρεις στη λίστα κρασιών του. Περισσότερα για το εστιατόριο και τη farm-to-table εμπειρία εδώ

 

Info

Chrysorroyia Winery  Μονή Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας, Παναγιά, Πάφος, +357 26722457, [email protected], chrysorroyiawinery.com

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.