Αρχική Ιστορίες Αλκοτέστ Γαλοπούλα και γιορτινά πουλερικά – Ποια κρασιά τους ταιριάζουν

Γαλοπούλα και γιορτινά πουλερικά – Ποια κρασιά τους ταιριάζουν

0
Γαλοπούλα και γιορτινά πουλερικά – Ποια κρασιά τους ταιριάζουν

Τι κρασί να ανοίξουμε για να συνοδεύσουμε τη δημοφιλή -εδώ και πολλές δεκαετίες στο ελληνικό τραπέζι- γαλοπούλα, που συναγωνίζεται επάξια για μια θέση στο γιορτινό γεύμα με το γεμιστό κοτόπουλο και τα υπόλοιπα πουλερικά;

Τα λευκό κρέας της γαλοπούλας, αλλά και των άλλων πουλερικών, μας οδηγεί αρχικά στην επιλογή λευκού κρασιού, με γευστικό πλούτο, παλαιωμένου σε βαρέλι, όπως το Chardonnay.

Η γευστική αρμονία της γαλοπούλας, της όρνιθας, της πάπιας ή της χήνας με το κρασί εξαρτάται βέβαια από τον τρόπο μαγειρέματος, τη σάλτσα, τη γέμιση αλλά και τη γαρνιτούρα. Το μυστικό βρίσκεται στις εντάσεις του πιάτου και, τελικά, στο προσωπικό γούστο καθενός!

Έτσι, η κλασική γέμιση με κιμά και κάστανα, αναζητά ένα μαλακό Μerlot, ένα Αγιωργίτικο, ένα Syrah μέτριου σώματος ή Τempranillo, ακόμα και ένα Λημνιώνα, κρασιά ερυθρά που υποστηρίζουν τις πρωτεΐνες του πιάτου, αρωματικά και με λίγες τανίνες, αφού το κρέας των πουλερικών είναι χαμηλό σε λιπαρά και ελαφρύ σε γεύση και υφή.

Όσο αυξάνεται η γευστική ένταση της γέμισης και η λιπαρότητα της, θα προτιμήσουμε ερυθρά, πιο τανικά και πλούσια. Έτσι εάν προσθέσουμε συκωτάκια και μπαχαρικά  θα αναζητήσουμε ένα Ξινόμαυρο ή ένα Syrah.

Μια ακόμη πιο έντονη γέμιση, ενδεχομένως με τυρί και μπέικον, προτιμάμε ένα καλοδομημένο κρασί σαν το Cabernet Sauvignon.

Αγαπημένη προσθήκη στη γέμιση αποτελούν τα φρούτα, τα οποία προσδίδουν οξύτητα στο πιάτο και επιζητούν ομοίως κρασί υψηλής οξύτητας, ελαφρά αρωματικό που θα υποστηρίξει το πιάτο. Δίπλα λοιπόν σε μία γέμιση με ξινόμηλα και μανιτάρια, τοποθετούμε ένα Ασύρτικο ή Sauvignon Blanc, ενώ τα αποξηραμένα φρούτα, δαμάσκηνα ή σταφίδες, ισορροπούν με ένα κρασί ελαφρύ και φρουτώδες, όπως μια απλή Νεμέα ή μια ξηρή Μαυροδάφνη.

Μερικές αξιόλογες οινικές προτάσεις είναι οι ακόλουθες:

Viogner Èclectique Κτήμα Σκούρα
Hesperis Βιδιανό Ιδαία Γη
Odyssey Κτήμα Οικονόμου
F Foivos Papastratis
Thyrsus Οινογένεσις
Λευκό Γράμμα Οινοποιία Μπουτάρη
Σαμαρόπετρα Κυρ Γιαννη
Όβηλος Λευκός Κτήμα Βιβλία Χώρα
Chardonnay Γεροβασιλείου
Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο Κτήμα Τέχνη Οίνου
Λημνιώνα Κτήμα Ζαφειράκη
Μademoiselle Κτήμα Χαριτάτου
Νεμέα Grande Reserve Seméli
Άγιος Χρόνος Κτήμα Αβαντίς
Emphasis Tempranillo Κτήμα Παυλίδη
Οινότρια Γη Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
Kτήμα Βιβλία Χώρα ερυθρό
Μerlot Κτήμα Αρβανιτίδη

Δείτε επίσης

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com