Αρχική Ιστορίες Food Stories EXPO Μιλάνο 2015: Ψωνίσαμε από το σούπερ μάρκετ του μέλλοντος…

EXPO Μιλάνο 2015: Ψωνίσαμε από το σούπερ μάρκετ του μέλλοντος…

0
EXPO Μιλάνο 2015: Ψωνίσαμε από το σούπερ μάρκετ του μέλλοντος…

…και μαγειρέψαμε σήμερα στην κουζίνα του αύριο. Μεταφέρουμε εντυπώσεις από το πιο φουτουριστικό τμήμα της EXPO 2015, της μεγαλύτερης εν εξελίξει διοργάνωσης του πλανήτη με θέμα την τροφή, που διεξάγεται στο Μιλάνο.

…και μαγειρέψαμε σήμερα στην κουζίνα του αύριο. Μεταφέρουμε εντυπώσεις από το πιο φουτουριστικό τμήμα της EXPO 2015, της μεγαλύτερης εν εξελίξει διοργάνωσης του πλανήτη με θέμα την τροφή, που διεξάγεται στο Μιλάνο.

Με το άγγιγμα και μόνο των ζυμαρικών που σκέφτεσαι να αγοράσεις, αιωρούμενοι καθρέφτες σε ρόλο ψηφιακής οθόνης σου παρουσιάζουν αυτομάτως την ιστορία τους: τον τόπο και τη διαδικασία παραγωγής τους, τα πλήρη διατροφικά τους χαρακτηριστικά, τη διάρκεια ζωής και την τιμή τους, ακόμη και το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνει στον πλανήτη η μέθοδος παρασκευής τους. Την ίδια στιγμή, ρομποτικοί βραχίονες με χειρουργικές κινήσεις ακριβείας προσφέρονται σιωπηλά να σου ζυγίσουν και να συσκευάσουν τα λαχανικά της επιλογής σου.

Γυρίζεις σπίτι και το ψυγείο σου, αφού σκανάρει τον αντίχειρά σου, προτείνει συγκεκριμένα πιάτα ημέρας, ώστε να καλύψεις τις ελλείψεις σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που εντόπισε στον οργανισμό σου απ’ το μίνι τσεκάπ που μόλις υπέστηκες. Διαλέγεις πιάτο και ανακαλύπτεις κρυμμένο ψηφιακό μήνυμα από το αγαπημένο σου πρόσωπο που «αποθήκευσε» τη συνταγή. Στο μεταξύ, κόκκινες σημάνσεις με το εικονίδιο μιας ντομάτας αναβοσβήνουν προειδοποιώντας ότι το υλικό έχει τελειώσει –πρόβλημα για την εκτέλεση του επιλεγμένου πιάτου. Ώρα για λίγα συμπληρωματικά ψώνια από το e-shop… και oops! Τι κάνει αυτή η κότα που τριγυρίζει ελεύθερη στο χώρο και πώς βρέθηκε αυτό το περιποιημένο μποστάνι στην κουζίνα σου; Άπλωσε το πράσινο, ψηφιακό σου χέρι και θα δεις…

«Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το εφεύρεις» λέει ο Carlo Ratti, βασικός συντελεστής του τιτάνιου πρότζεκτ που υλοποιείται καθημερινά στο θεματικό τομέα Future Food District (#FFD) της EXPO 2015 στο Μιλάνο. Πρόκειται για τον επικεφαλής του MIT Senseable City Lab (ερευνητικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης για την επιρροή των νέων τεχνολογιών στη ζωή μας), που σε συνεργασία με τα COOP (ιστορικό δίκτυο ενώσεων καταναλωτών της Ιταλίας που εξελίχτηκε σε τεράστια αλυσίδα σούπερ μάρκετ) δημιούργησαν τον δεσπόζοντα εκθεσιακό χώρο της FFD: το «Σούπερ Μάρκετ τoυ Μέλλοντος».

Το εξωτερικό του Σούπερ Μάρκετ του Μέλλοντος, που φιλοξενεί έναν απ’ τους μεγαλύτερους –αν όχι το μεγαλύτερο– ψηφιακό σχεδιαστή/εκτυπωτή στον κόσμο.

Ένα φουτουριστικό κατάστημα τροφίμων σε πλήρη λειτουργία, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ψωνίσει κανονικά, διαλέγοντας ανάμεσα σε 1.500 προϊόντα απ’ όλες τις κατηγορίες τροφίμων. «Κάθε προϊόν έχει μια συγκεκριμένη ιστορία να αφηγηθεί», συνεχίζει ο Ratti. «Σήμερα, αυτή η πληροφορία φτάνει στον καταναλωτή κατακερματισμένη. Αλλά στο εγγύς μέλλον, θα είμαστε σε θέση να ανακαλύψουμε τα πάντα για το μήλο που κρατάμε στο χέρι μας».

Στην κουζίνα του αύριο. Σε ένα δευτερεύοντα χώρο του Future Food District ο επισκέπτης παίρνει μια γεύση απ’ τις μελλοντικές κουζίνες του κόσμου –το πάλαι ποτέ βασίλειο της καλής νοικοκυράς γίνεται η αυτοκρατορία των «τέκηδων». Οι πόρτες του ψυγείου μετατρέπονται σε γιγαντοοθόνες υπολογιστή κι ο ρόλος του γίνεται ο πλέον κομβικός.

Καθώς είναι σε θέση να «γνωρίζει» τι περιλαμβάνει η βασική «αποθήκη» του σπιτιού, να ενημερώνει εγκαίρως για τα υλικά που τελειώνουν, να κρατά στη μνήμη τις αγαπημένες συνταγές του χρήστη με πλήρη ανάλυση των υλικών, της εκτέλεσης, αλλά και των θρεπτικών συστατικών ή των θερμίδων τους, το ψυγείο τού αύριο μετατρέπεται σε master of the kitchen. Σε μια ακόμη πιο αναβαθμισμένη εκδοχή του, γίνεται και ο …οικογενειακός γιατρός (με σκανάρισμα δακτυλικού αποτυπώματος που πραγματοποιεί μίνι τσεκάπ). Το e-shopping αποκτά την τρίτη του διάσταση με τα ειδικά γυαλιά που σε μεταφέρουν στην virtual reality του τόπου παραγωγής των προϊόντων και μπορείς πλέον να ψωνίζεις τις ντομάτες σου περιδιαβαίνοντας ως άλλο άβαταρ στα αγροκτήματα που καλλιεργήθηκαν.

High lights από έναν θαυμαστό καινούριο κόσμο, όπου η high tech έχει εξέχουσα θέση, ο παραγωγός και ο καταναλωτής βρίσκονται με διαδραστικό τρόπο πιο κοντά από ποτέ, η ασφάλεια των τροφίμων, η υγεία των ανθρώπων και η ζωή του πλανήτη (μοιάζει να) περιφρουρείται σε κάθε στάδιο και όλα φαίνεται να έχουν προβλεφθεί. Όλα, εκτός από το πού θα κολλάμε τα μαγνητάκια στο ψυγείο μας…

Info Η EXPO 2015 διεξάγεται στο Μιλάνο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2015.

Ευχαριστούμε τα καταστήματα ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ (www.parousiasi.gr) για την ευγενική χορηγία του ρεπορτάζ.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.