Αρχική Ιστορίες Food Stories Γιατί οι Ιταλοί μποϊκοτάρουν τη Nutella ως καρκινογόνα, πώς απαντάει η εταιρεία, τι πρέπει να γνωρίζουμε

Γιατί οι Ιταλοί μποϊκοτάρουν τη Nutella ως καρκινογόνα, πώς απαντάει η εταιρεία, τι πρέπει να γνωρίζουμε

0
Γιατί οι Ιταλοί μποϊκοτάρουν τη Nutella ως καρκινογόνα, πώς απαντάει η εταιρεία, τι πρέπει να γνωρίζουμε

Τα ιταλικά σούπερ μάρκετ κατεβάζουν προληπτικώς το δημοφιλές άλειμμα σοκολάτας-φουντουκιού από τα ράφια τους, λόγω του ότι η παραγωγός εταιρεία συνεχίζει να χρησιμοποιεί φοινικέλαιο για το οποίο έχουν εκφραστεί έντονες ανησυχίες από αρμόδιους φορείς ότι σε υψηλές θερμοκρασίες γίνεται καρκινογόνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent, τα ιταλικά σούπερ μάρκετ κατεβάζουν προληπτικώς το δημοφιλές άλειμμα σοκολάτας-φουντουκιού από τα ράφια τους, λόγω του ότι η παραγωγός εταιρεία συνεχίζει να χρησιμοποιεί φοινικέλαιο για το οποίο έχουν εκφραστεί έντονες ανησυχίες από αρμόδιους φορείς ότι σε υψηλές θερμοκρασίες γίνεται καρκινογόνο.

Το φοινικέλαιο ανιχνεύεται σε αμέτρητα προϊόντα (σε σοκολάτες, μπάρες, παγωτά κ.λπ.) πασίγνωστων εταιρειών τροφίμων, μεταξύ των οποίων η Cadbury, η Nestle και η Ben&Jerry, αλλά η εταιρία που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πλήγμα είναι η Ferrero λόγω της ευρείας αντίδρασης του καταναλωτικού κοινού απέναντι στη Nutella.. Αντίδραση, που φαίνεται να ενισχύθηκε αντί να αμβλυνθεί, και από τη μάλλον ατυχή καθησυχαστική καμπάνια που προώθησε η εταιρεία προκειμένου να πείσει ότι το προϊόν είναι ασφαλές και η οποία έφερε αντίθετα αποτελέσματα.

Όλα ξεκίνησαν από αναλυτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2016 και σύμφωνα με την οποία το φοινικέλαιο είναι πιο επικίνδυνο από τα άλλα φυτικά έλαια, όταν υποβληθεί σε θερμοκρασίες άνω των 200 βαθμών Κελσίου. Η μία απ’ τις τρεις επιβλαβείς ουσίες που ανιχνεύονται σε υψηλά ποσοστά στην υπερθέρμανσή του, γνωστή με τα αρχικά GE (glycidyl fatty acid ester), θεωρείται υπαίτια για όγκους σε πειραματόζωα και εξαιρετικά επιβλαβής για τα παιδιά. Η δεύτερη αποδείχτηκε τοξική για τα νεφρά, ενώ για την τρίτη δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με ύποπτη χημική ένωση που αναπτύσσεται στο φοινικέλαιο στις υψηλές θερμοκρασίες χωρίς ωστόσο να έχουν προβεί σε προειδοποιήσεις σχετικά με την κατανάλωσή του.

H Ferrero απ’ την πλευρά της δηλώνει πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αλλάξει το ύποπτο έλαιο με κάποιο παρεμφερές, καθώς αυτό θα αλλοίωνε εξαιρετικά την υφή, τη γεύση και την ποιότητά του, και ότι το προϊόν της είναι ασφαλές για το καταναλωτικό κοινό, γιατί η διαδικασία επεξεργασίας που ακολουθείται εκθέτει το φοινικέλαιο σε βαθμούς (λίγο;) πιο κάτω του ορίου των 200. Ωστόσο το Reuters σε σχετικούς υπολογισμούς που έκανε, αφήνει να εννοηθεί ότι το ζήτημα δεν είναι τόσο η ποιότητα, όσο το κόστος της αλλαγής σε ένα πιο αθώο λάδι που θα το επιβάρυνε κατά 22 εκατ. δολάρια το χρόνο την εταιρεία συν τα έξοδα για την τροποίηση της συνταγής, ώστε να θυμίζει το παλιό προϊόν. Άλλωστε σύμφωνα με την Daily Mail, τα κέρδη της Nutella έχουν μειωθεί κατά 3% από την στιγμή που η EFSA ανακοίνωσε ότι το φοινικέλαιο είναι πιο καρκινογόνο από οποιοδήποτε άλλο λάδι.

 

 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.