Αρχική Ειδήσεις Εντατικούς ελέγχους στα εργοστάσια τροφίμων, ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Εντατικούς ελέγχους στα εργοστάσια τροφίμων, ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

0
Εντατικούς ελέγχους στα εργοστάσια τροφίμων, ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ | Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας στο ελεγκτικό σχήμα εντάσσεται και ο ΕΦΕΤ 

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ | Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας στο ελεγκτικό σχήμα εντάσσεται και ο ΕΦΕΤ

Εντατικούς ελέγχους στα εργοστάσια τροφίμων, ανακοίνωσε απόψε ο υφυπουργός Πολιτική Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, όπου επανεμφανίστηκε και λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ανάμεσα στα νέα μέτρα που ακολούθησαν την αναγγελία των 121 νέων κρουσμάτων είναι και αυτό των εντατικών ελέγχων σε εργοστάσια τροφίμων της χώρας. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά στο σχήμα του ελεγκτικού μηχανισμού της πολιτείας που θα προβεί στους στοχευμένους αυτούς ελέγχους εντάσσεται και ο ΕΦΕΤ.

Το μέτρο αντανακλά τη σημασία που είχε για την πολιτεία η περίπτωση της βιομηχανίας επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα όπου εμφανίστηκαν δεκάδες κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων της και παραμένει κλειστή μέχρι οι συνθήκες να επιτρέψουν την επαναλειτουργία της.

Μέχρι το μεσημέρι στην Καβάλα είχαν ληφθεί δείγματα από 114 άτομα, τα οποία κάλεσε ο ΕΟΔΥ να εξεταστούν, αφού ήταν είτε εργαζόμενοι στη μονάδα επεξεργασίας κρέατος που έπρεπε να κάνουν επανέλεγχο είτε «επαφές» των πρώτων 24 εργαζομένων που βρέθηκαν θετικοί.

Το θέμα των μονάδων παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων ως πιθανές εστίες μετάδοσης του κορονοϊού έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους επιστήμονες διεθνώς, όχι γιατί «κολλάει» ο ιός μέσα από τα τρόφιμα, αλλά γιατί οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν εκ των πραγμάτων στο χώρο θεωρούνται ευνοϊκό περιβάλλον για την «επιβίωση» του covid-19.

Άλλωστε σε ό,τι αφορά τη σχέση κατανάλωσης τροφίμων και κορονοϊού, σε εκτεταμένες διευκρινίσεις είχε προβεί ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης Ζαμπέλας, λέγοντας τον Μάιο ότι τα τρόφιμα, με τα έως τώρα δεδομένα, δεν μεταδίδουν τον SARS-CoV-2 σε ανθρώπους και ότι τα όποια μέτρα υγιεινής λαμβάνονται αφορούν τη μετάδοση του κορονοϊού από άτομο σε άτομο, όχι από τρόφιμο σε άνθρωπο. Επιπλέον σε κοινές απορίες όπως αν κολλάει ο κορονοϊός μέσω του φαγητού ή από το νερό λεπτομερείς απαντήσεις έχει δώσει η μικροβιολόγος Γεωργία Μανδηλαρά 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.