Αρχική Ειδήσεις Ανάκληση όλων ανεξαιρέτως των βρεφικών γαλάτων της Lactalis απ’ τη μονάδα της Κραόν

Ανάκληση όλων ανεξαιρέτως των βρεφικών γαλάτων της Lactalis απ’ τη μονάδα της Κραόν

0
Ανάκληση όλων ανεξαιρέτως των βρεφικών γαλάτων της Lactalis απ’ τη μονάδα της Κραόν

ΓΑΛΛΙΑ | Σε ανάκληση όλων των βρεφικών γαλάτων που παρήχθησαν στη μονάδα της Κραόν ανεξάρτητα από την ημερομηνία παρασκευής προχωρεί ο όμιλος Lactalis.

Σε ανάκληση όλων των βρεφικών γαλάτων που παρήχθησαν στη μονάδα της Κραόν ανεξάρτητα από την ημερομηνία παρασκευής προχωρεί ο όμιλος Lactalis.

Ο όμιλος Lactalis θα πάρει πίσω όλα τα βρεφικά γάλατα που παρασκευάστηκαν στη μονάδα του στην Κραόν, όποια και αν είναι η ημερομηνία παραγωγής τους, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ, μετά από επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της εταιρείας.

Ο σάλος που ξέσπασε στη Γαλλία, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να παρέμβει, αφορούσε το γεγονός ότι πέντε μεγάλοι όμιλοι σουπερμάρκετ (Carrefour, Leclerc, Systeme U, Auchan, Casino) παραδέχτηκαν πως συνέχισαν να πωλούν βρεφικά προϊόντα διατροφής από παρτίδες που είχαν ανακληθεί λόγω σαλμονέλας. Συνολικά 35 βρέφη προσβλήθηκαν από σαλμονέλα στη Γαλλία μετά την κατανάλωση γάλακτος ή άλλου προϊόντος βρεφικής διατροφής που παρασκευάστηκε σε αυτό το εργοστάσιο. 

Προχθές εκπρόσωπος της εταιρείας ζήτησε «συγγνώμη» απ’ τους γονείς υποστηρίζοντας πως ο όμιλος από την πρώτη στιγμή της ανάκλησης συνεργάστηκε πλήρως με το κράτος.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λε Μερ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η Lactalis θα ανακαλέσει όλα τα προϊόντα που παρασκευάστηκαν στο εργοστάσιο της Κραόν, όποτε και αν παρασκευάστηκαν, απ’ όλα τα σημεία πώλησής τους, ιδίως από τα μεγάλα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία». Μέχρι χθες, η ανάκληση αφορούσε το βρεφικό γάλα που είχε παρασκευαστεί από τον Φεβρουάριο του 2017 και μετά. Όπως τόνισε ο Λε Μερ, με τον τρόπο αυτό προσδοκά «να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις, οι δυσκολίες στη διαλογή των παρτίδων και ο κίνδυνος ανθρώπινου λάθους».

«Ζήτησα κατ’ αρχήν από τον κ. (Εμανουέλ) Μπεσνιέρ, τον πρόεδρο της Lactalis, να επιδείξει ο όμιλος μεγαλύτερη διαφάνεια, γιατί πιστεύω ότι η διαφάνεια είναι εγγύηση εμπιστοσύνης για τους καταναλωτές και για όλους τους Γάλλους», συνέχισε ο υπουργός, ο οποίος εμφανίστηκε μόνος στη συνέντευξη Τύπου.

Παρά την έκκληση του υπουργού Γεωργίας Στεφάν Τραβέρ, να μιλήσει δημοσίως για την υπόθεση, ο πρόεδρος της Lactalis μπήκε στο υπουργείο Οικονομικών από μια πλαϊνή είσοδο, αποφεύγοντας τις κάμερες.  

«Ο πρόεδρος της Lactalis θα ανακοινώσει δημοσίως τα αίτια της μόλυνσης (σ.σ. του γάλακτος από σαλμονέλα) μόλις γίνουν γνωστά», είπε ο Λε Μερ. «Κατόπιν η εταιρεία θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες επενδύσεις στη μονάδα της Κραόν για να διασφαλίσει την υγειονομική ασφάλεια του χώρου και να μην επαναληφθούν τέτοιες μολύνσεις», πρόσθεσε, αποκλείοντας εμμέσως την πιθανότητα να κλείσει το εργοστάσιο εντελώς. Σήμερα, οι 250 από τους 327 υπαλλήλους της μονάδας έχουν τεθεί σε «τεχνική αργία».

Αναμένοντας τις δικαστικές αρχές. Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις που ενδέχεται να επιβληθούν στη Lactalis για την υπόθεση αυτή, ο υπουργός υπενθύμισε ότι είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση του θέματος από τις δικαστικές αρχές. Είπε επίσης ότι μίλησε με ενώσεις καταναλωτών που του πρότειναν ιδέες για να βελτιωθεί η διαδικασία απόσυρσης ανακληθέντων προϊόντων. «Όλα αυτά έχουν κάποιο κόστος όμως η διατροφική ασφάλεια των Γάλλων δεν έχει τιμή», κατέληξε ο Λε Μερ.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.