Αρχική Διατροφή Doctor Food Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να δίνετε ωμό κρέας στα κατοικίδια

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να δίνετε ωμό κρέας στα κατοικίδια

0
Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να δίνετε ωμό κρέας στα κατοικίδια

ΕΡΕΥΝΑ | Η κατανάλωση ωμού κρέατος αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για την υγεία των ανθρώπων, αλλά και των κατοικίδιων ζώων, όπως οι σκύλοι και οι γάτες, προειδοποιεί νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Η κατανάλωση ωμού κρέατος αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για την υγεία των ανθρώπων, αλλά και των κατοικίδιων ζώων, όπως οι σκύλοι και οι γάτες, προειδοποιεί νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Εκείνοι που επιλέγουν να ταΐσουν περιστασιακά ή σταθερά τον αγαπημένο τους σκυλάκο ή τη γατούλα με κατεψυγμένο κιμά ή κρέας, ειδικό για κατοικίδια, που βρίσκει κανείς στα pet shops ή τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, δεν θα πρέπει να τον δίνουν ποτέ στα τετράποδα φιλαράκια τους ωμό. Ο λόγος είναι τα παράσιτα και τα μικρόβια, όπως η σαλμονέλα και το κολοβακτηρίδιο E.coli, που συχνά βρίσκονται στο άψητο κρέας, το οποίο περιέχουν ορισμένες κατεψυγμένες ζωοτροφές (raw-meat based diets-RMBDs), αντίθετα με τις συμβατικές ξηρές ή κονσερβαρισμένες τροφές για σκύλους και γάτες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, με επικεφαλής τον Πάουλ Οβεργκάου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Vet Record” της Βρετανικής Κτηνιατρικής Ένωσης, ανέλυσαν 35 κατεψυγμένες τροφές που περιέχουν ωμό κρέας (RMBDs) από οκτώ διαφορετικές εταιρείες. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής είχαν ως εξής:

• το βακτήριο E.coli εντοπίσθηκε σε 8 προϊόντα (23%)

• το βακτήριο λιστέρια σε 15 προϊόντα (43%)

• η σαλμονέλα σε επτά (20%).

Όλα αυτά τα βακτήρια έχουν συσχετισθεί με επικίνδυνες λοιμώξεις στους ανθρώπους. Επιπλέον, τέσσερα προϊόντα (11%) περιείχαν ένα είδος του παράσιτου σαρκοκύστη και άλλα τέσσερα ένα άλλο είδος του ίδιου παράσιτου. Σε δύο προϊόντα (6%) βρέθηκε τοξόπλασμα.

Τα κατεψυγμένα σκευάσματα ζωοτροφών με κρέας, που διατίθενται μέσω καταστημάτων για κατοικίδια και σούπερ μάρκετ, έχουν γίνει δημοφιλή τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο. «Είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με τα ευρήματα, ότι τα εμπορικά τρόφιμα RMΒDs μπορεί να είναι μολυσμένα με διάφορα παθογόνα βακτήρια και παράσιτα, πράγμα που μπορεί να αποτελέσει την πηγή βακτηριακών λοιμώξεων στα κατοικίδια ζώα, οι οποίες επίσης, αν μεταδοθούν στους ανθρώπους, θα τους θέσουν σε κίνδυνο» τόνισαν οι ερευνητές. Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν ερχόμενοι είτε σε άμεση επαφή με την τροφή με το μολυσμένο ωμό κρέας είτε με το μολυσμένο ζώο είτε με μια μολυσμένη επιφάνεια του σπιτιού.

Πρόσθεσαν ότι «οι γάτες και οι σκύλοι που τρώνε ωμό κρέας, είναι επίσης πιθανότερο να μολυνθούν με βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, από ό,τι τα ζώα που κάνουν πιο συμβατική διατροφή, με συνέπεια να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τόσο για την υγεία των ζώων όσο και γενικότερα για τη δημόσια υγεία».

Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη οι ζωοτροφές με ωμό κρέας να περιέχουν στη συσκευασία τους την κατάλληλη σήμανση και τις αναγκαίες οδηγίες προφύλαξης. Επεσήμαναν επίσης ότι κίνδυνος μόλυνσης υπάρχει και από το μη κατεψυγμένο ωμό κρέας.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.