Αρχική Ιστορίες Food Stories Πλυντήριο πιάτων, «φωλιά» για βακτήρια και μύκητες -Πώς περιορίζονται

Πλυντήριο πιάτων, «φωλιά» για βακτήρια και μύκητες -Πώς περιορίζονται

0
Πλυντήριο πιάτων, «φωλιά» για βακτήρια και μύκητες -Πώς περιορίζονται

ΕΡΕΥΝΑ | Ποια βακτήρια και μύκητες «φωλιάζουν» στο πλυντήριο πιάτων, για ποιους μπορεί να είναι επικίνδυνα, πώς περιορίζονται.

Ποια βακτήρια και μύκητες «φωλιάζουν» στο πλυντήριο πιάτων, για ποιους μπορεί να είναι επικίνδυνα, πώς περιορίζονται.

Τα πλυντήρια πιάτων των σπιτιών μπορεί να καθαρίζουν τα πιάτα και να τα κάνουν να λάμπουν, τα ίδια όμως φιλοξενούν διάφορα βακτήρια και μύκητες, συνήθως αθώα, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ερευνητές από τη Δανία, τη Σλοβενία και το Βέλγιο, με επικεφαλής τους καθηγητές μικροβιολογίας Σόρεν Σόρενσεν του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και Νίνα Γκούντε-Κίμερμαν του Πανεπιστημίου της Λουμπλιάνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό εφαρμοσμένης και περιβαλλοντικής μικροβιολογίας “Applied and Environmental Microbiology”, μελέτησαν 24 οικιακά πλυντήρια πιάτων.

Τα πλυντήρια πιάτων αποτελούν ένα περιβάλλον συνεχώς μεταβαλλόμενων συνθηκών: από το κρύο στο ζεστό, από το ξηρό στο υγρό, από το λίγο όξινο στο πολύ όξινο, συν το χημικό απορρυπαντικό. Παρόλο όμως που τα πλυντήρια αποτελούν ένα ακραίο περιβάλλον, αυτό δεν εμποδίζει τους μικροοργανισμούς να προσαρμόζονται σε αυτό.

Διαπιστώθηκε -μετά από γενετική ανάλυση των δειγμάτων- ότι τα πιο κοινά βακτήρια στα πλυντήρια πιάτων είναι η ψευδομονάδα, το κολοβακτηρήδιο (E.coli) και το ακινετοβακτήριο. Και τα δύο θεωρούνται «οπορτουνιστικά», δηλαδή συνήθως είναι αβλαβή. Μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις μόνο σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Στα πλυντήρια ζουν και μύκητες, με πιο συνηθισμένους την κάντιντα, τον κρυπτόκοκκο και τη ροδοτόρουλα, που επίσης αποτελούν «οπουρτινιστικούς» μικροοργανισμούς.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η ύπαρξη μικροβίων στα πλυντήρια δεν σημαίνει ότι γενικά οι άνθρωποι πρέπει να ανησυχούν πως θα αρρωστήσουν, αφού τα μικρόβια ζουν παντού, ιδίως πάνω και μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Για τους περισσότερους ανθρώπους ο κίνδυνος από τα πλυντήρια είναι αμελητέος έως ανύπαρκτος. Μόνο για ανθρώπους με πεσμένες άμυνες στον οργανισμό μπορεί να υπάρχει σχετικός κίνδυνος. 

Προσοχή συνιστάται μόνο στις ευαίσθητες ομάδες. Η Γκούντε-Κίμερμαν δήλωσε ότι τα πλυντήρια και άλλες συσκευές είναι «γενικά ασφαλείς» για τους υγιείς ανθρώπους, όμως «οι ευαίσθητες ομάδες πρέπει να είναι πιο προσεκτικές». Όπως είπε, μπορεί τα πλυντήρια πιάτων να παίζουν ρόλο στις μυκητιάσεις σε ορισμένα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. 

Πώς τρυπώνουν τα βακτήρια και οι μύκητες στα πλυντήρια; Κυρίως από το νερό της βρύσης που χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των πιάτων. Οι τροφές (ιδίως για τα βακτήρια), οι άνθρωποι και τα κατοικίδια ζώα μπορεί να είναι άλλες πηγές μικροβίων.

Η «μεγάλη απόδραση». Τα μικρόβια είναι επίσης δυνατό να «δραπετεύσουν» από τα πλυντήρια, είτε μαζί με το χρησιμοποιημένο νερό είτε μέσω του ζεστού αέρα που παράγεται στο τελείωμα του πλυσίματος, μόλις ανοίξει η πόρτα του πλυντηρίου.

Τι προτείνουν οι ερευνητές. Είναι καλό να περιμένει κανείς λίγο και να ανοίγει το πλυντήριο, αφότου έχει πέσει η θερμοκρασία στο εσωτερικό του. «Μην ανοίγετε το πλυντήριο, όταν είναι ακόμη ζεστό και υγρό, προκειμένου να αποφύγετε την απελευθέρωση αερολυμάτων μέσα στην κουζίνα», συμβούλευσε η Σλοβένα μικροβιολόγος. Συνέστησε επίσης να σκουπίζει κανείς καλά με ένα στεγνό πανί το σφραγιστικό λάστιχο της πόρτας του πλυντηρίου μετά από κάθε πλύση, ώστε να περιορισθεί η ανάπτυξη μικροβίων πάνω σε αυτό.

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!