Αρχική Βοηθήματα ΕγκυκλοPedia Τι είναι το λαδοτύρι Μυτιλήνης

Τι είναι το λαδοτύρι Μυτιλήνης

0
Τι είναι το λαδοτύρι Μυτιλήνης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΠ ΣΚΗΝΗ | Ένα ιδιαίτερο τυράκι που τα πάει περίφημα με το ουζάκι, το κρασί ή το τσίπουρο.

Το λαδοτύρι Μυτιλήνης, παραδοσιακό προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), είναι ένα πολύ ιδιαίτερο επιτραπέζιο τυρί, ιδανικός μεζές για ούζο ή κρασάκι.

Εκείνο που το διαφοροποιεί ριζικά από τα υπόλοιπα σκληρά τυριά που παρασκευάζονται από αιγοπρόβειο γάλα, είναι η συντήρησή του: οι Μυτιληνιοί το φυλάνε παραδοσιακά μέσα σε ελαιόλαδο με το αρχικό του σχήμα (κεφαλάκι). Το λάδι επιδρά στο τυρί προσδίδοντάς του τη χαρακτηριστική του γεύση και φυσικά αιτιολογώντας την ονομασία του.

Είναι γνωστό και ως «κεφαλάκι Μυτιλήνης» παράγεται από αιγοπρόβειο παστεριωμένο γάλα, ωριμάζει για τρεις τουλάχιστον μήνες και έχει χρώμα ελαφρά κίτρινο. Κάποτε τα κεφαλάκια ωρίμαζαν 4-5 μήνες ή και παραπάνω μέσα σε δοχεία με ελαιόλαδο. Σήμερα ωριμάζει για τρεις μήνες.

Η γεύση του είναι πικάντικη και ξεχωριστή, με έντονη προσωπικότητα.

Ιδανικός μεζές για το ούζο, τσίπουρο ή κρασί, καταναλώνεται και ως επιτραπέζιος φρέσκος μεζές και ψημένο (λαδοτύρι σαγανάκι). Στον τόπο του χρησιμοποιείται και σε συνταγές παραδοσιακές όπως το σφουγγάτο Μυτιλήνης.

Εκτός από το μυτιληνιό που είναι ΠΟΠ, άλλα φημισμένα λαδοτύρια της Ελλάδας είναι αυτά της Κέρκυρας και της Σάμου.

ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΛΕΣΒΟΥ
Ελαιόλαδο
Ούζο
Κασέρι
Αλίπαστα
Σαρδέλες Καλλονής
Παξιμαδάκια και
κουλουράκια γλυκάνισου

Δείτε επίσης

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!