Αρχική Διατροφή Doctor Food Κοτόπουλο – Η μεγάλη του αξία στη διατροφή και τη δίαιτα

Κοτόπουλο – Η μεγάλη του αξία στη διατροφή και τη δίαιτα

0
Κοτόπουλο – Η μεγάλη του αξία στη διατροφή και τη δίαιτα

DOCTOR FOOD | Νόστιμο, οικονομικότερο και πολύ πιο υγιεινό από το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο δε δυσκολεύεται να κυριαρχήσει στο καθημερινό τραπέζι. Δείτε πού και πώς μας κάνει καλό.

Τα πουλερικά είναι από τα πιο διαδεδομένα κρέατα παγκοσμίως και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Κότες και κοτόπουλα εκτρέφονται μαζικά για την παραγωγή του νόστιμου λευκού κρέατος και των αυγών τους, ενώ ακολουθούν οι γαλοπούλες, οι πάπιες και πολύ λιγότερο οι φραγκόκοτες.

Μελέτες αναφέρουν ότι η κατανάλωση κοτόπουλου και πουλερικών, μέσα στα πλαίσια μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής (μαζί με ποικιλία λαχανικών), σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών νοσημάτων, ινσουλινοαντίστασης και διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τη Αστερία Σταματάκη, διαιτολόγο-διατροφολόγο συνεργάτιδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας. Επίσης, η κατανάλωση κοτόπουλου και πουλερικών είναι κατάλληλη και ωφέλιμη για όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου λόγω των πολύτιμων μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών στοιχείων του λευκού κρέατος.

Κοτόπουλο στη σχάρα ολόκληρο («Πεταλούδα»)

Τα κοτόπουλα και εν γένει τα πουλερικά περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Η πρωτεΐνη του κρέατος περιέχει όλα τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό, για το χτίσιμο των μυών, τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και για μια ακόμη πληθώρα λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος.

Τα πουλερικά είναι πολύ καλή επιλογή φαγητού και για τους ηλικιωμένους που έχουν ανάγκες σε πρωτεΐνη και είναι πιο εύπεπτα από το κόκκινο κρέας.

Κοτόπουλο και πουλερικά πρωταγωνιστούν συχνά στη δίαιτα αδυνατίσματος, γιατί έχουν λιγότερες θερμίδες από άλλα κόκκινα κρέατα, και την ισορροπημένη διατροφή καθώς δεν περιέχουν πολλά λιπαρά.

Κεφτεδάκια κοτόπουλου

Το περισσότερο λίπος, σύμφωνα με την κ. Σταματάκη, βρίσκεται στην πέτσα του κοτόπουλου. Τα μέρη με τα περισσότερα λιπαρά είναι οι φτερούγες και τα μπούτια. Μετά το μαγείρεμα καλό θα ήταν να αφαιρείται η πέτσα, από όσους πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κορεσμένου λίπους ή την πρόσληψη θερμίδων.

Βιταμίνες και μέταλλα

Τα πουλερικά είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (νιασίνη, B6, παντοθενικό οξύ), βιταμίνες πολύτιμες για το νευρικό αλλά και το αιμοποιητικό σύστημα. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες δε μεταβάλλονται σημαντικά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Το κρέας των πουλερικών περιέχει αρκετά μέταλλα όπως ο σίδηρος. 100 γραμμάρια μπούτι από κοτόπουλο μας εφοδιάζει με 1,4 mg σιδήρου. Άλλο συστατικό που λαμβάνουμε από τα πουλερικά είναι το σελήνιο. Το σελήνιο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει τον οργανισμό από τη δράση των ελευθέρων ριζών καθώς επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Επιπρόσθετα, το συγκεκριμένο είδος κρέατος περιέχει φώσφορο, ένα μέταλλο σημαντικό για το σώμα και ειδικά για τα οστά και τα δόντια.

ΠΙΝΑΚΑΣ: okaa.gr

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.