Αρχική Βοηθήματα Cooking Tips Το κόλπο για να μη φουσκώνει η ζύμη της τάρτας

Το κόλπο για να μη φουσκώνει η ζύμη της τάρτας

0
Το κόλπο για να μη φουσκώνει η ζύμη της τάρτας

ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ | Είτε χρησιμοποιείτε έτοιμη ζύμη είτε φτιάχνετε σπιτική, δείτε τι πρέπει να κάνετε για να μη φουσκώσει η βάση της τάρτας.

Η κλασική συνταγή για ζύμη τάρτας θέλει 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 75 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια, 35 γρ. κρύο νερό και λίγο αλάτι. Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ, προσθέτετε το βούτυρο, αναμειγνύετε με τα χέρια τα υλικά και συνεχίζετε ρίχνοντας το νερό και ζυμώνοντας με τα χέρια μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη οιμοιγενή. Την αφήνετε για λίγο στο ψυγείο, την ανοίγετε με τον πλάστη σε φύλλο και την απλώνετε σε φόρμα ή ταρτιέρα.

Ζύμη για κις και τάρτες (μπριζέ)

Το κόλπο για να μην πάρει αέρα και φουσκώσει. Πριν απλώσετε τη γέμιση όμως στη σπιτική ή έτοιμη ζύμη τάρτας που βάλατε στην ταρτιέρα, θα πρέπει με ένα πιρούνι να κάνετε τρυπούλες σε όλη την επιφάνειά της. Έτσι δε θα φουσκώσει ανομοιόμορφα και θα παραμείνει επίπεδη.

Πολλές συνταγές για τάρτα απαιτούν η βάση της τάρτας να ψηθεί άδεια, πριν μπει η γέμιση. 

Στην περίπτωση αυτή θα κάνετε τα εξής:

  • Βάζετε την ταρτιέρα όπου έχετε ήδη απλώσει τη ζύμη στο ψυγείο για 20′-30′ για να «κάτσει» και να μην έχετε συρρίκνωση στο ψήσιμο.
  • Στη συνέχεια τρυπάτε τη ζύμη -όπως αναφέρθηκε πιο πάνω- με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία στην επιφάνειά της (όπως είναι, μέσα στην ταρτιέρα).
  • Στρώνετε πάνω στη ζύμη ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί που πρέπει να είναι μεγαλύτερο απ’ την ταρτιέρα.
  • Γεμίζετε το χαρτί με στραγάλια, φασόλια ή άλλα όσπρια ωμά για βάρος -θα εμποδίσουν τη ζύμη να φουσκώσει.
  • Ψήνετε την τάρτα άδεια (μαζί με το αντικολλητικό χαρτί με το επιπρόσθετο βάρος) για 10′-15′, τη βγάζετε από το φούρνο, αφαιρείτε το αντικολλητικό χαρτί με το βάρος και ξαναψήνετε άλλα 5′, να σταθεροποιηθεί εντελώς. Συνεχίζετε με τη γέμιση όπως υποδεικνύει η συνταγή σας.

 

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.