Αρχική Βοηθήματα Cooking Tips Τα πιο ωραία γεμιστά – Οδηγίες για το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο

Τα πιο ωραία γεμιστά – Οδηγίες για το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο

0
Τα πιο ωραία γεμιστά – Οδηγίες για το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο
Εικόνα: ICookGreek

Βασικές οδηγίες για να φτιάξετε τέλεια γεμιστά λαχανικά, πιατό εμβληματικό του ελληνικού καλοκαιριού.

1. Οι ντομάτες που προορίζονται για γεμιστά πρέπει να μην είναι παραγινωμένες, ώστε να στέκεται το περίβλημά τους όταν τις αδειάσετε και να κρατήσουν στο ψήσιμο με τη γέμιση.

2. Κόβετε μια φέτα-καπάκι από τα λαχανικά (ντομάτες ή πιπέριες) απ’ την πλευρά που είναι το κοτσάνι, φροντίζοντας να μην την αφαιρέσετε εντελώς για να τα ξανακλείσετε, όταν τα γεμίσετε. Τώρα βέβαια αν τελικά σας κοπεί, δεν πειράζει -απλώς θα την ακουμπήσετε στο λαχανικό όταν το γεμίσετε.

3. Ένα κόλπο για ευκολότερο άδειασμα της σάρκας της ντομάτας δείχνει η Νεκταρία Κοκκινάκη από το 03.00 του παρακάτω βίντεο.

3. Αν φτιάχνετε γεμιστά κολοκυθάκια ή μελιτζάνες αντί να κόψετε το καπάκι απ’ τη μεριά του κοτσανιού, μπορείτε να αφαιρέστε μια φέτα κατά μήκος του μακρόστενου λαχανικού, για να αδειάσετε ευκολότερα τη σάρκα τους.

4. Με ένα κουταλάκι του γλυκού ή το ειδικό εργαλείο αδειάστε το εσωτερικό τους φροντίζοντας να αφήσετε λίγη περιμετρικά, ώστε να κρατούν το σχήμα τους. Ειδικά στις πιπεριές, απλώς καθαρίστε μεμβράνες και σπόρους.

5. Αλατίστε ελάχιστα το εσωτερικό των αδειων λαχανικών. Στις ντομάτες, αν θέλετε, προσθέστε λίγη ζάχαρη να ισορροπήσει την όξινη επίγευση, εκτός και αν φτιάχνεται ανατολίτικου τύπου γέμιση με σταφίδες και κουκουνάρι, οπότε δεν ενδείκνυται και η προσθήκη επιπλέον γλυκαντικού.

6. Για το ρύζι της γέμισης που είθισται να είναι τύπου Καρολίνα υπολογίστε μια μεγάλη κουταλιά της σούπας για κάθε λαχανικό, καθώς με το ψήσιμο φουσκώνει. Μπορείτε να γεμίσετε λαχανικά και με πλιγούρι ή κους κους.

7. Φυλάξτε λίγους απ’ τους χυμούς και τη σάρκα από τις ντομάτες που αδειάσατε και  περιχύστε με αυτά το φαγητό πριν το βάλετε στο φούρνο. Συμβάλλουν στο να βγει ακόμη νοστιμότερη η σαλτσούλα, ειδικά αν σκορπίσετε και μερικές πατάτες στο ταψί.

8. Πασπαλίστε, αν θέλετε, την επιφάνεια των λαχανικών με λίγη φρυγανιά, αφού κλείσετε τα λαχανικά ξανά με τα καπάκια.

ΙΔΕΑ: Για ακόμη περισσότερη νοστιμιά, προσθέστε στη γέμιση τριμμένο κολοκυθάκι. Επίσης βάλετε ανάμεσα στα γεμιστά πατάτες, που αρέσουν πολύ σε μικρούς και μεγάλους, όταν ξεροψήνονται στο φούρνο και μελώνουν μέσα στη σάλτσα ντομάτας. Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να έχετε προβράσει ελαφρά τις πατάτες.

Συνταγή για ντομάτες γεμιστές και πιπεριές

Γεμιστά παραδοσιακά, πολίτικα με

Δείτε επίσης

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com