Αρχική Βοηθήματα Cooking Tips Στην άλμη κρατάτε τη φέτα φρέσκια για καιρό – Πώς γίνεται

Στην άλμη κρατάτε τη φέτα φρέσκια για καιρό – Πώς γίνεται

0
Στην άλμη κρατάτε τη φέτα φρέσκια για καιρό – Πώς γίνεται
Εικόνα: Canva

Το μυστικό για να μη χάσει τη φρεσκάδα του το πλέον δημοφιλές από τα ελληνικά τυριά είναι η συντήρησή του σε άλμη. Ένα πανεύκολο μείγμα που γίνεται στο άψε-σβήσε. Ο Γιάννης Χασανάκος, μάγειρας και τεχνολόγος τροφίμων, εξηγεί πώς.

Θα έχετε παρατηρήσει όμως πώς όταν μείνει λίγο παραπάνω από 4-5 ημέρες στο ψυγείο σας, η φέτα αρχίζει και κιτρινίζει εξωτερικά, ενώ αποκτά και μια πιο έντονη μυρωδιά. Για να διατηρηθεί η φέτα αρκετό καιρό στο ψυγείο χωρίς να χάσει από τη φρεσκάδα της, πρέπει να τοποθετηθεί μέσα σε άλμη. Οι έτοιμες όμως συσκευασίες με φέτα στα πλαστικά δοχεία είναι πανάκριβες, ενώ αν πάρεις έτοιμη άλμη που πουλάνε πλέον τα σούπερ μάρκετ, ουσιαστικά αυξάνεις την τιμή της αγορά ακόμα περισσότερο από εκεί που έχει ήδη φτάσει.

Φτιάξτε άλμη σπίτι, είναι πανεύκολο

Το να φτιάξουμε όμως άλμη στο σπίτι μας είναι το πιο εύκολο πράγμα! Απλά, διαλύουμε 80 γραμμάρια αλάτι σε 1 λίτρο νερό θερμοκρασίας περιβάλλοντος και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλάτι. Σε αυτή την άλμη τοποθετούμε τη φέτα μας και τη βάζουμε στο ψυγείο. Έτσι μπορούμε να τη διατηρήσουμε άνετα τουλάχιστον ένα μήνα! Επίσης, όταν τελειώσει η φέτα, μπορούμε να κρατήσουμε την ίδια άλμη και για το επόμενο κομμάτι που θα αγοράσουμε.

Πότε χρειάζεται αλλαγή

Η άλμη χρειάζεται αλλαγή, όταν πλέον αποκτήσει ένα υποκίτρινο χρώμα. Τότε την πετάμε και φτιάχνουμε φρέσκια. Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρούμε την αγαπημένη μας φέτα σε προσφορά στο σούπερ μάρκετ, μπορούμε να αγοράσουμε μεγαλύτερη ποσότητα και να τη διατηρήσουμε περισσότερο καιρό, χωρίς ουσιαστικά έξτρα κόστος!

 

O Γιάννης Χασανάκος είναι επαγγελματίας μάγειρας και τεχνολόγος τροφίμων. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στη σελίδα του www.thejoycooker.com

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.