Αρχική Βοηθήματα Cooking Tips Σε πόση ώρα προθερμαίνεται σωστά ο φούρνος;

Σε πόση ώρα προθερμαίνεται σωστά ο φούρνος;

0
Σε πόση ώρα προθερμαίνεται σωστά ο φούρνος;

Ο σωστά προθερμασμένος φούρνος είναι κλειδί για την επιτυχία αρκετών γλυκών και αλμυρών εδεσμάτων. Αλλά πώς ξέρετε αν έχει ζεσταθεί αρκετά σε περίπτωση που δεν διαθέτει σχετική ηχητική ειδοποίηση και ούτε έχετε θερμόμετρο;

Τα «μαγικά» 20 λεπτά

Εμπειρικά κρίνοντας ο απαραίτητος χρόνο προθέρμανσης για το φούρνο είναι τα «μαγικά» 20 λεπτά —σε αυτό το διάστημα ο φούρνος ζεσταίνεται ικονοποιητικά και είναι έτοιμος να καλύψει μία ευρεία γκάμα δημιουργιών, από αυτές που συνήθως έχουν θέση σε μια κλασική, καθημερινή κουζίνα. Φυσικά μπορείτε να τον προθερμάνετε όσο θέλετε, απλά είναι θέμα πλέον οικονομίας χρημάτων και ενέργειας να μην καίει τσάμπα η ηλεκτρική συσκευή.

Άλλο οι 160° C και άλλο οι 200° C

Παράγοντας που επηρεάζει προφανώς τον χρόνο προθέρμανσης είναι η ζητούμενη θερμοκρασία. Όσο υψηλότερη είναι η επιθυμητή θερμοκρασία, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να φτάσει κανείς εκεί, άλλο πράγμα δηλαδή να περιμένετε το φούρνο να πιάσει τους 160° C και άλλο τους 200°. Το μέγεθος του φούρνου παίζει επίσης το ρόλο του. Τα 20 λεπτά είναι πάντως ένας καλός μέσος χρόνος για προθέρμανση.

Η εξαίρεση στον (εμπειρικό) κανόνα

Ενώ τα 20 λεπτά προθέρμανσης του φούρνου είναι ένας καλός χρόνος για τα συνήθη μαγειρέματα, ορισμένες περιπτώσεις δεν καλύπτονται από αυτά. Τέτοια είναι το ψήσιμο σε μαντεμένια γάστρα, που προϋποθέτει να ζεσταθεί καλά ολόκληρο το σκεύος για να φτιάξετε λόγου χάρι ένα ωραίο ψωμία από αυτά που δεν θέλουν ζύμωμα. Τότε θα πρέπει να υπολογίζει κανείς πάνω από μισή ώρα ζέσταμα, ανάλογα πάντα και το μέγεθος του σκεύους.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.