Αρχική Βοηθήματα Cooking Tips Πόση ώρα χρειάζεται ο φούρνος για να προθερμανθεί;

Πόση ώρα χρειάζεται ο φούρνος για να προθερμανθεί;

0
Πόση ώρα χρειάζεται ο φούρνος για να προθερμανθεί;

Ο σωστά προθερμασμένος φούρνος είναι κλειδί για την επιτυχία αρκετών γλυκών και αλμυρών εδεσμάτων. Αλλά πώς ξέρετε αν έχει ζεσταθεί αρκετά σε περίπτωση που δεν διαθέτει σχετική ηχητική ειδοποίηση και ούτε έχετε θερμόμετρο;

Εμπειρικά κρίνοντας ο απαραίτητος χρόνο προθέρμανσης για το φούρνο είναι τα «μαγικά» 20 λεπτά —σε αυτό το διάστημα ο φούρνος ζεσταίνεται ικονοποιητικά και είναι έτοιμος να καλύψει μία ευρεία γκάμα δημιουργιών, από αυτές που συνήθως έχουν θέση σε μια κλασική, καθημερινή κουζίνα. Φυσικά μπορείτε να τον προθερμάνετε όσο θέλετε, απλά είναι θέμα πλέον οικονομίας χρημάτων και ενέργειας να μην καίει τσάμπα η ηλεκτρική συσκευή.

Παράγοντας που επηρεάζει προφανώς τον χρόνο προθέρμανσης είναι η ζητούμενη θερμοκρασία. Όσο υψηλότερη είναι η επιθυμητή θερμοκρασία, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να φτάσει κανείς εκεί, άλλο πράγμα δηλαδή να περιμένετε το φούρνο να πιάσει τους 170° C και άλλο τους 200°. Το μέγεθος του φούρνου παίζει επίσης το ρόλο του. Τα 20 λεπτά είναι πάντως ένας καλός μέσος χρόνος για προθέρμανση.

Η εξαίρεση στον (εμπειρικό) κανόνα
Ενώ τα 20 λεπτά προθέρμανσης του φούρνου είναι μια καλή περίοδος για τα συνήθη μαγειρέματα, ορισμένες καταστάσεις δεν καλύπτονται από αυτά. Τέτοια είναι ας πούμε το ψήσιμο σε μαντεμένια γάστρα, που προϋποθέτει να ζεσταθεί καλά ολόκληρο το σκεύος για να φτιάξετε λόγου χάρι ένα ωραίο ψωμία από αυτά που δεν θέλουν ζύμωμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να υπολογίζει κανείς πάνω από μισή ώρα ζέσταμα, ανάλογα πάντα και το μέγεθος του σκεύους.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ