Αρχική Βοηθήματα Cooking Tips Πώς διαλέγουμε αμπελόφυλλα για ντολμαδάκια

Πώς διαλέγουμε αμπελόφυλλα για ντολμαδάκια

0
Πώς διαλέγουμε αμπελόφυλλα για ντολμαδάκια
©Pexels

Τα τρυφερά μαγιάτικα αμπελόφυλλα έκαναν την εμφάνισή τους σε μανάβικα και λαϊκές – και θεωρούνται ιδανικά για σπιτικά ντολμαδάκια.

Είναι από τα αγαπημένα ορεκτικά ή κυρίως πιάτα, όπως και αν τα φτιάξετε. Κλασικά γιαλαντζί ή με ρύζι και κιμά, ανατολίτικα με σταφίδα-κουκουνάρι ή με γέμιση από κους κους και γαρίδες, όποια συνταγή και αν επιλέξει κανείς για ντολμαδάκια, σημαντικό είναι να διαλέξει και να ετοιμάσει σωστά τα αμπελόφυλλα. Πάντα υπάρχει και η λύση των έτοιμων, που κυκλοφορούν σε βάζα, όμως τα φρέκα μαγιάτικα αμπελόφυλλα θεωρούνται τα καλύτερα.

Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε φρέσκα αμπελόφυλλα

Τα κριτήρια της επιλογής των φρέσκων αμπελόφυλλων που προορίζονται για ντολμαδάκια έχουν να κάνουν τόσο με την υφή όσο και με το σχήμα.

Η υφή

Για να βγουν οι μικρές γεμιστές λιχουδιές πεντανόστιμες, το αμπελόφυλλο θα πρέπει να είναι τρυφερό, εύκαμπτο, όχι τραχύ και πολύ χνουδωτό.

Το σχήμα

Σε ό,τι αφορά το σχήμα, προτιμήστε εκείνα τα κληματόφυλλά που είναι ενιαία σαν «παλάμη» με όσο το δυνατόν λιγότερα κενά και τρύπες ανάμεσα στις άκρες, ώστε να έχετε χώρο να βάλετε τη γέμιση και να τυλίξετε χωρίς δυσκολία.

Πριν τη χρήση των φρέσκων αμπελόφυλλων

Πριν χρησιμοποιήσετε τα φρέσκα αμπελόφυλλα, αφαιρέστε τους μίσχους και ξεπλύνετέ τα σχολαστικά με νερό, όπου αν θέλετε, μπορειτε να έχετε ρίξει και λίγο ξίδι. Προτού ξεκινήσετε να τυλίγετε τη γέμιση, ζεματίστε τα αμπελόφυλλα σε βραστό νερό για 2′-3′. Τοποθετήστε τα με τη λεία πλευρά τους προς τα κάτω.

Εικόνα: Pexels

Πώς να τυλίξετε τα αμπελόφυλλα για ντολμαδάκια

Τυλίξτε τους ντολμάδες ως εξής: Βάλτε τη γέμιση των ντολμάδων στο κέντρο κάθε αμπελόφυλλου. Κλείστε διπλώνοντας πρώτα την κάτω μεριά του φύλλου. Εν συνεχεία κλείστε διπλώνοντας τις πλαϊνές πλευρές του φύλλου. Ολοκληρώστε το τύλιγμα ρολάροντας από κάτω προς τα πάνω.

Tip. Στρώστε στον πάτο τις κατσαρόλας αμπελόφυλλα για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια και σκεπάστε τα  με ένα πιάτο για να μην ανοίξουν στο μαγείρεμα.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.