Αρχική Food Stories Looking Back Βαρβάκειος Αγορά – Το ψαράδικο που πουλούσε γαλοπούλες

Βαρβάκειος Αγορά – Το ψαράδικο που πουλούσε γαλοπούλες

0
Βαρβάκειος Αγορά – Το ψαράδικο που πουλούσε γαλοπούλες
Εικόνες: Χριστίνα Τσαμουρά

Με τις χριστουγεννιάτικες διακοπές ο πατέρας του Σπύρου Κοράκη …διέκοπτε και το εμπόριο ψαριών και πωλούσε γαλοπούλες που «τις μαγείρευε όλη η Αθήνα»

Η Καθαρά Δευτέρα του 2023 έγινε αφορμή για μια συζήτησή μου με τον επί 28 χρόνια πρόεδρο των Ιχθυοπωλών της Κεντρικής Αγοράς της Αθήνας προκειμένου να φιλοξενηθεί σε ένθετο κυριακάτικης εφημερίδας. Ο Σπύρος Κοράκης, τρίτης γενιάς έμπορος σταθερά στην ίδια «πάγκα», που πρωτογνώρισε ως παιδί την πολύβουη σκεπαστή πιάτσα από τον παππού και τον πατέρα του και άρχισε να δουλεύει στο οικογενειακό κατάστημα το 1968, μοιράστηκε αναμνήσεις και βιώματα μισού αιώνα. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και πώς το σημερινό κεντρικό ψαράδικο της αγορά κάποτε πωλούσε …γαλοπούλες.

Ιστορική φωτογραφία: Αττική, λίγο πριν απ’ τα Χριστούγεννα του 1953

Μπορεί η ψαραγορά με το εντυπωσιακό στέγαστρο είναι πλέον το κέντρο του διατηρητέου χώρου της Βαρβακείου και περιμετρικά της να απλώνονται τα χασάπικα. Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι και τα αλιεύματα δεν μπαίνουν στο εμπορικό κάδρο από την αρχή του 20ού αιώνα.

«Εδώ που σήμερα είναι τα ψάρια, αρχικά ήταν τα χόρτα»

«Εδώ που σήμερα είναι τα ψάρια, αρχικά ήταν τα χόρτα. Ψάρι άργησε να φάει ο κόσμος, γαρίδες και τέτοια τα φοβόταν», διηγείται ο κ. Κοράκης, επισημαίνοντας: «Μην ξεχνάς ότι ήταν εποχές που οι Αθηναίοι δεν πλησίαζαν τη θάλασσα ούτε για μπάνιο. Διακοπές πήγαιναν στο βουνό». Έτσι λοιπόν, το μαγαζί #68 που σήμερα φημίζεται για τα θαλασσινά του, ξεκίνησε ως «αυγοπτηνοπωλείο», σε μια εποχή όπου οι κότες και αυγά προέρχονταν μόνο από τα κοτέτσια που υπήρχαν στις αυλές των σπιτιών.

Στροφή στο ψάρι με ολίγες …γαλοπούλες

Με την εκκίνηση της οργανωμένης πτηνοτροφίας, ο πατέρας του κ. Κοράκη στρέφεται στο ψάρι πρώτης κατηγορίας για να μη χάσει την εμπιστοσύνη της πελατείας του, που έψαχνε μόνο «φυσικά» τρόφιμα και φοβόταν τη μαζική παραγωγή. Αυτό βέβαια δεν τον εμποδίζει μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς να διακόπτει το εμπόριο θαλασσινών και να ξαναπουλάει γαλοπούλες που «τις μαγείρευε όλη η Αθήνα». Για του λόγου το αληθές, τον τοίχο δίπλα από τα παλιά τηλέφωνα του μαγαζιού του κ. Κοράκη κοσμεί ασπρόμαυρη φωτογραφία σε κορνίζα όπου απεικονίζεται το κατάστημα φορτωμένο γάλους κυριολεκτικά από το ταβάνι ως το πάτωμα. «Οι γαλοπούλες κρέμονται ακόμη κι από τα φώτα» σχολιάζει ο Αντώνης, εργαζόμενος κοντά 30 χρόνια στο μαγαζί, τη στιγμή που με το δάχτυλό του εντοπίζει στην καδραρισμένη εικόνα τον πατέρα του κύριου Σπύρου.

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!