Αρχική Ιστορίες Food Stories Τι είναι το pul biber ή χαλέπικο πιπέρι

Τι είναι το pul biber ή χαλέπικο πιπέρι

0
Τι είναι το pul biber ή χαλέπικο πιπέρι

ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ | Λίγα λόγια για το πουλ (μ)πιμπέρ που χρησιμοποείται ευρέως στην κουζίνα των βορειοφρικανικών μεσογειακών χωρών αλλά και σε φαγητά της Μέσης Ανατολής.

Το Pul Biber [πουλ (μ)πιμπέρ] ή Aleppo Pepper (χαλέπικο πιπέρι), δηλαδή το «πιπέρι του Χαλεπιού», είναι καυτερή πιπεριά που αφού αποξηρανθεί εν μέρει και αφαιρεθούν οι σπόροι της, τρίβεται σε φλούδες και χρησιμοποείται ως καρύκευμα.

Pul Biber αποκαλείται στην Τουρκία (pul=νιφάδα, biber=πιπέρι) και αποτελεί ένα από τα πλέον συνηθισμένα μπαχαρικά στην κουζίνα της χώρας -το τρίτο μετά το αλάτι και το μαύρο πιπέρι.

Το πουλ (μ)πιμπέρ χρησιμοποείται ακόμη πολύ στην κουζίνα των βορειοφρικανικών μεσογειακών χωρών αλλά και σε φαγητά της Μέσης Ανατολής.

Ταιριάζει ιδιαίτερα στο μείγμα των κιμάδων που προορίζονται για σουτζούκια και κεμπάπ, ενώ δίνει ένταση και στις μαρινάτες για σουβλάκια κρέατος και πουλερικών. Χρησιμοποείται ακόμη όπου θα έβαζε κανείς μπούκοβο ή πάπρικα, μερικές φορές από κοινού, αλλά συνήθως προς αντικατάστασή τους.

Στα αραβικά, το Aleppo Pepper πήρε το όνομά του από τη συριακή πόλη Χαλέπι, μια από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου, ενώ καυτερές πιπεριές καλλιεργούνται τόσο στη Συρία όσο και στην Τουρκία.

Αν και είναι πλατιά διαδεδομένο καρύκευμα σε Βόρεια Αφρική, Ανατολική Μεσόγειο, Εγγύς και Μέση Ανατολή, η χρήση του στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σπάνια μέχρι τον 20ό και περιοριζόταν στις κουζίνες των αρμενικών, συριακών και τουρκικών μεταναστευτικών κοινοτήτων.

Σήμερα αρκετοί διάσημοι σεφ αξιοποιούν στα πιάτα τους το «πιπερί του Χαλεπιού» για τα ιδιαίτερα αρωματικά/γευστικά του χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.