Αρχική Ιστορίες Food Stories Κέικ μαρμπλ (μαρμπρέ), Ζέβρα, Γεωγραφίας ή απλώς βανίλια-σοκολάτα;

Κέικ μαρμπλ (μαρμπρέ), Ζέβρα, Γεωγραφίας ή απλώς βανίλια-σοκολάτα;

0
Κέικ μαρμπλ (μαρμπρέ), Ζέβρα, Γεωγραφίας ή απλώς βανίλια-σοκολάτα;

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΕΣ | Διαφορετικά ονόματα περιγράφουν τα κέικ με δίχρωμη ζύμη, μια σκούρα και μια άσπρη, που συνήθως φτιάχνονται με μείγματα βανίλιας και σοκολάτας, καθώς αρέσουν ιδιαίτερα στα παιδιά.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΕΣ | Διαφορετικά ονόματα περιγράφουν τα κέικ με δίχρωμη ζύμη, μια σκούρα και μια άσπρη, που συνήθως φτιάχνονται με μείγματα βανίλιας και σοκολάτας, καθώς αρέσουν ιδιαίτερα στα παιδιά.

Ένα από τα πιο κλασικά κέικ της λεγόμενης δυτικής κουζίνας (ευρωπαϊκής και αμερικανικής) είναι το Μαρμπλ ή Μαρμπρέ. Γίνεται με δύο ζύμες, μία (υπο)λευκή και μία σκουρόχρωμη, και χρωστάει το όνομά του ακριβώς σ’ αυτή του ακριβώς τη διχρωμία που παραπέμπει στα χρωματικά «νερά» του μαρμάρου.

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο κέικ παρόμοιο με το μαρμπλ ή μαρμπρε αποκαλείται συχνά και Κέικ Γεωγραφίας καθώς τα χρωματικά παιχνιδίσματα της ζύμης θυμίζουν τα σχήματα που παίρνουν η στεριά και η θάλασσα στις απεικονίσεις των σχολικών χαρτών.

Της ίδιας λογικής με τα παραπάνω κέικ είναι και τα Κέικ Ζέβρα όπου με διαφορετικό τρόπο ανάμειξης των δύο ζυμών επιτυγχάνεται μετά το ψήσιμό τους ένα «ριγέ» αποτέλεσμα, σαν αυτό της ράχης του συμπαθούς θηλαστικού.

Ο τρόπος που δημιουργούνται τα σχέδια: Στα κέικ μαρμπλ, μαρμπρέ ή γεωγραφίας, αφού μπουν σε στρώσεις τα διαφορετικά μείγματα στη φόρμα, με ένα ξύλινο καλαμάκι που βυθίζεται στη ζύμη δημιουργούμε τα «νερά» μετακινώντας το αργά. Στο κέικε ζέβρα τοποθετούμε τα μείγματα στη φόρμα εναλλάξ κουταλιά κουταλιά ξεκινώντας απ’ το κέντρο της.

Αυτού του είδους τα κέικ με χρωματικά «μπαλώματα», ραβδώσεις ή στίγματα, όπου αναμειγνύονται δύο διαφορετικού χρώματος ζύμες, μπορεί να είναι ευρέως γνωστά στην εκδοχή βανίλιας-σοκολάτας, ωστόσο διαφορετικό χρώμα η μια ζύμη μπορεί να αποκτήσει και με άλλο τρόπο: με τη χρήση λόγου χάρη κάποιου φρούτου, όπως οι φράουλες, ή πράσινου τσαγιού, και βέβαια χρώματος ζαχαροπλαστικής.

Τα δίχρωμα κέικ φτιάχνονταν πριν ακόμη διαδοθεί ευρέως το κακάο ή σοκολάτα και για τον επιχρωματισμό του ενός μείγματος χρησιμοποιούνταν μελάσα, κανέλα ή άλλα μπαχαρικά. Μία από τις πρώτες αναφορές Κέικ Μαρμπλε εμφανίζεται στο βιβλίο Domestic Cook Book της Malinda Russell του 1866.

Παραλλαγή στα δίχρωμα κέικ αποτελεί και το Κέικ – Σκακέρια το οποίο όμως δεν δημιουργείται με τα ωμά μείγματα, αλλά στήνεται αφού ψηθούν τα δύο διαφορετικού χρώματος παντεσπάνια, κοπούν με συγκεκριμένο τρόπο και τοποθετηθούν το ένα μέσα στο άλλο.

Κέικ γεωγραφίας με σοκολατένιο γλάσο

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!