Αρχική Ιστορίες Αράζω Σπίτι Η «Θρακιώτικη Κουζίνα» στην …κουζίνα μας

Η «Θρακιώτικη Κουζίνα» στην …κουζίνα μας

0
Η «Θρακιώτικη Κουζίνα» στην …κουζίνα μας

Έλειπε ένα βιβλίο που θα συγκέντρωνε την πλούσια θρακιώτικη μαγειρική παράδοση στις σελίδες του, που θα έπαιρνε τις συνταγές απ’ τα τετράδια και τις διηγήσεις των ντόπιων και θα μας τις έφερνε, προσεγμένες, καλογραμμένες και καλοφωτογραφημένες, σπίτι μας. Ευτυχώς η Στέλλα Σπανού έκατσε κι έκανε αυτή την πολύτιμη δουλειά για μας.

thrakiotiki book 1Τόπος με εξαιρετικό γαστρονομικό ενδιαφέρον η Θράκη, αφού η μαγειρική της παράδοση διαμορφώθηκε μέσα από αμέτρητα χρόνια συμβίωσης ανθρώπων διαφορετικής καταγωγής, που ο καθένας τους άφηνε στην κουζίνα της το δικό του κομματάκι γαστρονομικής ιστορίας… Έλειπε ένα βιβλίο που θα συγκέντρωνε την πλούσια αυτή παράδοση στις σελίδες του, που θα έπαιρνε τις συνταγές απ’ τα τετράδια και τις διηγήσεις των ντόπιων και θα μας τις έφερνε, προσεγμένες, καλογραμμένες και καλοφωτογραφημένες, σπίτι μας. Ευτυχώς η Στέλλα Σπανού έκατσε κι έκανε αυτή την πολύτιμη δουλειά για μας.

Τι θέλετε να φτιάξουμε απόψε, γκιουζλεμέδες ή χορτόπιτα Κομοτηνής; Ή μήπως να δοκιμάσουμε την πομάκικη την πίτα με τον καβουρμά, που θα ’ναι σα να ταξιδεύουμε για λίγο στα πομακοχώρια; Μα όποια συνταγή και να διαλέξει κανείς, από τις 70 περίπου που φιλοξενεί το βιβλίο «Θρακιώτικη Κουζίνα» της Στέλλας Σπανού, είναι κι ένα γευστικό εισιτήριο για ταξίδι στα μαγικά χώματα της θρακιώτικης γης. «Τόπος γεμάτος με μπαξέδες και λογής-λογής κρεατικά, θαλασσινά με έντονο το άρωμα της θάλασσας, σιτηρά και ψωμί με μοσχοβολιές και με μια αυθεντικότητα, τόσο στα γλυκά και στα ανατολίτικα μπαχάρια όσο και στους ανθρώπους, που δημιουργούν και παράγουν μέσα από τη γη τα προϊόντα. Σε κάθε της γωνιά η Θράκη σού θυμίζει ότι, παρόλο που όλα αλλάζουν γύρω μας, η ψυχή της κουζίνας της μένει πάντα ίδια και απαράλλακτη. Ανέπαφη, βρίσκεται εκεί σε περιμένει να την ανακαλύψεις, να τη δοκιμάσεις, να πειραματιστείς μαζί της και να τη γευτείς» σχολιάζει η συγγραφέας στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Και η αλήθεια είναι ότι μέσα από τις αυθεντικές συνταγές του, που καλύπτουν όλο το φάσμα της καθημερινής κουζίνας (ζύμες, λαχανικά, όσπρια, ψαρικά, κρεατικά, γλυκίσματα) μπορείς πράγματι να ανακαλύψεις αυτή την αναλλοίωτη ψυχή της θρακιώτικης κουζίνας χωρίς να φύγεις ούτε βήμα μακριά απ’ τη δική σου…

Info
«Θρακιώτικη Κουζίνα»
Συγγραφέας/Φωτογραφίες: Στέλλα Σπανού
Εκδόσεις: Διάπλαση
ΙSBN: 978-960-567-005-4

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com