Αρχική Ιστορίες Food Stories Στην ευρωπαϊκή 5άδα με 101 ΠΟΠ!

Στην ευρωπαϊκή 5άδα με 101 ΠΟΠ!

0
Στην ευρωπαϊκή 5άδα με 101 ΠΟΠ!

Με 101 προϊόντα ΠΟΠ ή ΠΓΕ, η Ελλάδα σκαρφαλώνει φέτος στην 5η θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με «επισήμως» αναγνωρισμένο τοπικό γαστρονομικό πλούτο. Προηγούνται η Ιταλία με 261 προϊόντα, η Γαλλία με 208, η Ισπανία με 173 και η Πορτογαλία με 123. Με το καλό να τα «εκατοπεντηκοστίσουμε»!

Με 101 προϊόντα ΠΟΠ ή ΠΓΕ, η Ελλάδα σκαρφαλώνει φέτος στην 5η θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με «επισήμως» αναγνωρισμένο τοπικό γαστρονομικό πλούτο. Προηγούνται η Ιταλία με 261 προϊόντα, η Γαλλία με 208, η Ισπανία με 173 και η Πορτογαλία με 123. Με το καλό -σε πρώτη φάση- να τα «εκατοπεντηκοστίσουμε»!

Αρχικά να θυμίσουμε ότι οι ετικέτες «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης» και «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη» αυτό που μας μαρτυρούν είναι ότι η μοναδική ποιότητα του πιστοποιημένου προϊόντος οφείλεται κυρίως ή αποκλειστικά στο γεωγραφικό περιβάλλον (φυσικός και ανθρώπινος παράγοντας) όπου αυτό παράγεται. Έτσι, κάθε προϊόν που κερδίζει τη σήμανση ΠΟΠ ή ΠΓΕ μπορεί να καλλιεργείται, παράγεται ή μεταποιείται αυστηρά στην οριοθετημένη από τη σήμανση του περιοχή. Με άλλα λόγια, «Τοματάκι Σαντορίνης», λόγου χάρη, (το πιο πρόσφατο ελληνικό προϊόν που κέρδισε τον τίτλο ΠΟΠ), μπορεί να λέγεται μόνο το τοματάκι που μεγάλωσε στα άνυδρα και ηφαιστειογενή εδάφη του εκπληκτικού νησιού μας και κανένα άλλο.

Μέχρι πέρυσι η χώρα μας βρισκόταν στην 7η θέση της Ε.Ε. με 99 προϊόντα για τα οποία είχε καταφέρει να πετύχει σήμανση ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Τα εκατοστίσαμε με το Ελαιόλαδο Μεσσαράς και πρόσφατα τα κάναμε 101 με το Τοματάκι Σαντορίνης. Έτσι είμαστε πλέον «επισήμως» στην ευρωπαϊκή πεντάδα με την πιο πλούσια τοπική γαστρονομία και τις πιο …ανεπανάληπτες τοπικές λιχουδιές μαζί με την Ιταλία (261), τη Γαλλία (208), την Ισπανία (173) και την Πορτογαλία (123). Εν τω μεταξύ εκκρεμούν στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες αιτήματα για ακόμη τέσσερα ελληνικά προϊόντα: τη σταφίδα σουλτανίνας Κρήτης, το ελαιόλαδο Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής, το ελαιόλαδο Σητεία Κρήτης και τα φασόλια γίγαντες-ελέφαντες Καστοριάς.

Καλά τα νέα, λοιπόν, θα μπορούσαν βέβαια να είναι ακόμη καλύτερα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα «του ήλιου και της θάλασσας» δεν έχει κατοχυρώσει κανένα θαλάσσιο προϊόν ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ, παρά μόνο ένα …λιμνοθαλάσσιο: το αυγοτάραχο Μεσολογγίου. Πού είναι οι Σαρδέλες Καλλονής και ο Τόνος Αλονήσου και το Γαριδάκι το Συμιακό, ελληνικές θαλασσινές λιχουδιές που έρχονται πρώτες-πρώτες στο νου του καθενός μας; Και έπειτα είναι ένα ερώτημα που πλανάται λίγο-πολύ σε όλους μας; Αυτά τα 101 ΠΟΠ και ΠΓΕ ελληνικά προϊόντα –που έχουν στερήσει το δικαίωμα από τον ανταγωνισμό να φέρει το όνομά τους και που είναι οι επίσημοι πρεσβευτές στο εξωτερικό της ελληνικής γαστρονομίας αλλά και των τόπων που τα παράγουν – τα βοηθάει οργανωμένα το ελληνικό κράτος να βγουν στις αγορές της Ευρώπης ή του κόσμου; Ή μήπως οι ξένοι καταναλωτές το μόνο που εξακολουθούν να βρίσκουν εύκολα στο ράφι είναι κάποια συγκεκριμένα λάδια και στο ψυγείο κάποιο συγκεκριμένο γιαούρτι ή φέτα; Σε σχετική, πάντως εκδήλωση, που έγινε προ ημερών, παρουσία των Κοινοτικών Επιτρόπων Γεωργίας κ. Ντάσιαν Τσιόλος και Αλιείας κ. Μαρίας Δαμανάκη, θεωρητικώς θα αξιοιποιηθεί η Προεδρία της Ελλάδας στην Ε.Ε. για μια «εμπορική επίθεση» και για την προώθηση των εκκρεμούντων αιτημάτων. Πρακτικώς, η ιστορία θα δείξει… Σε ό,τι αφορά το τελευταίο πάντως, τα αιτήματα που εκκρεμούν, ο Επίτροπος σε θέματα Γεωργίας Ντάσιαν Τσιόλος σχολίασε στην ίδια εκδήλωση: «Πηγαίνετε πάρα πολύ γρήγορα. Αν καθυστερούσε λίγο καιρό ακόμη η σημερινή εκδήλωση, ίσως να είχαμε 110 ή και 150 προϊόντα ΠΟΠ από την Ελλάδα».

Σε επίπεδο Ε.Ε. πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, το στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν οι Βρυξέλλες είναι να κατοχυρωθούν οι σημάνσεις ΠΟΠ και ΠΓΕ από χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπως συνέβη πρόσφατα με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καναδά. «Δύσκολο στοίχημα η διαπραγμάτευση για εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, πρόκειται για αγορά με δέκα φορές το μέγεθος του Καναδά, πρέπει ωστόσο να το παλέψουμε», ανέφερε ο Πάολο ντε Κάστρο, πρόεδρος Επιτροπής Γεωργίας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τα ΠΟΠ σε αριθμούς •100 δισ. ευρώ είναι η συνολική αξία των προϊόντων αγροδιατροφικού τομέα που εξάγει η Ε.Ε. 50 δισ. ευρώ αφορούν προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη 1.100 είναι ο συνολικός αριθμός των ΠΟΠ προϊόντων της Ευρώπης από τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ, περίπου 30 αφορούν ελαιόλαδο και ελιά, 20 έχουν να κάνουν με τυριά και προϊόντα τυροκομίας, 29 με φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς και 20 με όσπρια και λοιπά προϊόντα.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.