Αρχική Ιστορίες Food Stories Θα μπορούσε να τραφεί ο πλανήτης αποκλειστικά με βιολογικά προϊόντα;

Θα μπορούσε να τραφεί ο πλανήτης αποκλειστικά με βιολογικά προϊόντα;

0
Θα μπορούσε να τραφεί ο πλανήτης αποκλειστικά με βιολογικά προϊόντα;

KOINH bioΛΟΓΙΚΗ | Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications διερεύνησε την απάντηση στο ερώτημα αν θα μπορούσε όλος ο πληθυσμός της Γης να τρέφεται αποκλειστικά από προϊόντα βιολογικής παραγωγής.

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications διερεύνησε την απάντηση στο ερώτημα αν θα μπορούσε όλος ο πληθυσμός της Γης να τρέφεται αποκλειστικά από προϊόντα βιολογικής παραγωγής.

Οι ερευνητές έκαναν τους υπολογισμούς τους συνεκτιμώντας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το γεγονός ότι το 2050 ο αριθμός των ανθρώπων θα ξεπερνά τα 9 δισεκατομμύρια, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτείται μια αύξηση της αγροτικής παραγωγής κατά 50% για να τραφούν όλοι.

Συνεκτίμησαν επιπλέον το δεδομένο ότι οι βιολογικές καλλιέργειες είναι λιγότερο αποδοτικές σε σύγκριση με την παραδοσιακή γεωργία και θα χρειαζόταν να αυξηθούν κατά 16-33% οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ταυτόχρονη αύξηση της καταστροφής των δασών κατά 8-15%.

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι παρά τον θετικό αντίκτυπο που θα είχαν για το περιβάλλον αυτές οι βιολογικές καλλιέργειες, κυρίως επειδή δεν θα χρησιμοποιούνταν φυτοφάρμακα, αυτή η λύση θεωρείται «μη βιώσιμη» αν προχωρούσε μόνη της.

Στη συνέχεια εξέτασαν άλλα σενάρια, από μια μερική τροποποίηση των παραδοσιακών καλλιεργειών μέχρι το ενδεχόμενο της ριζικής μετατροπής τους σε βιολογικές, η οποία -σύμφωνα με τη μελέτη- θα μπορούσε τελικά να αποδειχτεί βιώσιμη μόνο αν συνδυαζόταν με κάποιες επιπλέον παραμέτρους, η καθοριστικότερη των οποίων θα ήταν η αλλαγή της διατροφής του ανθρώπου σε ένα μοντέλο με σαφώς περιορισμένη την κατανάλωση κρέατος.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com