Αρχική Ιστορίες Food Stories Θα μπορούσε να τραφεί ο πλανήτης αποκλειστικά με βιολογικά προϊόντα;

Θα μπορούσε να τραφεί ο πλανήτης αποκλειστικά με βιολογικά προϊόντα;

0
Θα μπορούσε να τραφεί ο πλανήτης αποκλειστικά με βιολογικά προϊόντα;

KOINH bioΛΟΓΙΚΗ | Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications διερεύνησε την απάντηση στο ερώτημα αν θα μπορούσε όλος ο πληθυσμός της Γης να τρέφεται αποκλειστικά από προϊόντα βιολογικής παραγωγής.

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications διερεύνησε την απάντηση στο ερώτημα αν θα μπορούσε όλος ο πληθυσμός της Γης να τρέφεται αποκλειστικά από προϊόντα βιολογικής παραγωγής.

Οι ερευνητές έκαναν τους υπολογισμούς τους συνεκτιμώντας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το γεγονός ότι το 2050 ο αριθμός των ανθρώπων θα ξεπερνά τα 9 δισεκατομμύρια, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτείται μια αύξηση της αγροτικής παραγωγής κατά 50% για να τραφούν όλοι.

Συνεκτίμησαν επιπλέον το δεδομένο ότι οι βιολογικές καλλιέργειες είναι λιγότερο αποδοτικές σε σύγκριση με την παραδοσιακή γεωργία και θα χρειαζόταν να αυξηθούν κατά 16-33% οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ταυτόχρονη αύξηση της καταστροφής των δασών κατά 8-15%.

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι παρά τον θετικό αντίκτυπο που θα είχαν για το περιβάλλον αυτές οι βιολογικές καλλιέργειες, κυρίως επειδή δεν θα χρησιμοποιούνταν φυτοφάρμακα, αυτή η λύση θεωρείται «μη βιώσιμη» αν προχωρούσε μόνη της.

Στη συνέχεια εξέτασαν άλλα σενάρια, από μια μερική τροποποίηση των παραδοσιακών καλλιεργειών μέχρι το ενδεχόμενο της ριζικής μετατροπής τους σε βιολογικές, η οποία -σύμφωνα με τη μελέτη- θα μπορούσε τελικά να αποδειχτεί βιώσιμη μόνο αν συνδυαζόταν με κάποιες επιπλέον παραμέτρους, η καθοριστικότερη των οποίων θα ήταν η αλλαγή της διατροφής του ανθρώπου σε ένα μοντέλο με σαφώς περιορισμένη την κατανάλωση κρέατος.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ