Αρχική Διατροφή Doctor Food Κόκκινο κρασί: το ποτό που μας χαλαρώνει περισσότερο απ’ όλα

Κόκκινο κρασί: το ποτό που μας χαλαρώνει περισσότερο απ’ όλα

0
Κόκκινο κρασί: το ποτό που μας χαλαρώνει περισσότερο απ’ όλα

ΑΛΚΟΤΕΣΤ | Το κόκκινο κρασί προκαλεί την πολυπόθητη χαλάρωση περισσότερο από κάθε άλλο ποτό σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη. Δείτε με ποια άλλα θετικά και αρνητικά συναισθήματα συνδυάζονται γνωστά αλκοολούχα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Μπέλις του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοοδικό BMJ Open, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 30.000 άτομα 18 έως 34 ετών από 21 χώρες, όσον αφορά τις συνήθειές τους στην κατανάλωση αλκοόλ και τα συναισθήματα που τους γεννά το ποτό.

Διαπιστώθηκε ότι κάθε ποτό προκαλεί κατά κύριο λόγο κάποιο διαφορετικό συναίσθημα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ συσχετίστηκαν τα εξής συναισθήματα με τα αντίστοιχα ποτά:

Χαλάρωση: Το ποτό που συνδέθηκε συχνότερα με το αίσθημα της χαλάρωσης είναι το κόκκινο κρασί (σε ποσοστό 53% όσων πίνουν) και ακολουθεί η μπίρα (σε ποσοστό 50%). Αντίθετα, το λιγότερο χαλαρωτικό συναίσθημα γεννούν τα «σκληρά» αλκοολούχα ποτά όπως το ουίσκι, το ρούμι και η βότκα (μόνο στο 20% των ανθρώπων, που τα προτιμά νιώθει ότι το χαλαρώνει).

Επιθετικότητα: Τα ποτά αυτά (ουίσκι, ρούμι, βότκα) είναι επίσης πιθανότερο από κάθε άλλο ποτό να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα, ιδίως επιθετικότητα (σε ποσοστό 30%). Συγκριτικά, μόνο το 2,5% όσων πίνουν κόκκινο κρασί, νιώθουν επιθετικοί.

Ενεργητικότητα και αυτοπεποίθηση: Εδώ ουίσκι και σία τα πάνε καλύτερα από το κρασί και την μπίρα, αφού γεννούν πολύ συχνότερα τα αισθήματα της ενεργητικότητας και της αυτοπεποίθησης σε ποσοστό 59%.

Γοητεία: Επίσης πιο «σέξι» (σε ποσοστό 43%) νιώθουν όσοι καταναλώνουν τα προαναφερθέντα σκληρά ποτά. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι την τριπλέτα των θετικών συναισθημάτων (ενεργητικότητας-αυτοπεποίθησης-σεξουαλικότητας) βιώνουν κυρίως τα νεότερης ηλικίας άτομα, από 18 έως 24 ετών.

Οι γυναίκες νιώθουν ευκολότερα την επιρροή: Οι γυναίκες περισσότερο από ό,τι οι άνδρες, σύμφωνα με την έρευνα, συσχετίζουν πολύ πιο εύκολα οποιοδήποτε αλκοολούχο με κάποιο συναίσθημα, με εξαίρεση την επιθετικότητα.

Οι άνδρες πιο επιρρεπείς στην επιθετικότητα: Από την άλλη, οι άνδρες, ιδίως εκείνοι πίνουν πολύ, εμφανίζονται να συσχετίζουν σε πολύ υψηλότερο βαθμό το αλκοόλ με την επιθετικότητα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι περίπου 3,3 εκατομμύρια θάνατοι και 1 στα 20 περιστατικά ασθενειών και τραυματισμών σχετίζονται άμεσα με την (υπερ)κατανάλωση αλκοόλ παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.