Αρχική Ιστορίες Food Stories Support Hospitality – Γιατί εκπέμπει αγωνιώδες SOS ο κόσμος της εστίασης

Support Hospitality – Γιατί εκπέμπει αγωνιώδες SOS ο κόσμος της εστίασης

Support Hospitality – Γιατί εκπέμπει αγωνιώδες SOS ο κόσμος της εστίασης

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ | Η αγωνία για το μέλλον έχει χτυπήσει κόκκινο στους επαγγελματίες της εστίασης, που μόνο καθησυχασμένοι δεν φαίνονται από τις μέχρι στιγμής κυβερνητικές ανακοινώσεις

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ | Η αγωνία για το μέλλον έχει χτυπήσει κόκκινο στους επαγγελματίες της εστίασης, που μόνο καθησυχασμένοι δεν φαίνονται από τις μέχρι στιγμής κυβερνητικές ανακοινώσεις

Λίγα 24ωρα πριν φτάσει στη Βουλή το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης για τα τραπεζοκαθίσματα σε δημόσιους χώρους και ενόψει του ανοίγματος των εστιατορίων-καφέ με πιθανότερη ημερομηνία την 1η Ιουνίου, ενώ τα μπαρ παραμένουν σε εκκρεμότητα, η αγωνία για το μέλλον έχει χτυπήσει κόκκινο στους επαγγελματίες της εστίασης, που μόνο καθησυχασμένοι δεν φαίνονται από τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις. 

Όσοι δεν έχουν εξωτερικό χώρο τι θα κάνουν;

Η Ιόλη Βρυχέα, ιδιοκτήτρια bar restaurant στο κέντρο της Αθήνας και μέλος του Κύκλου Επαγγελματιών της Εστίασης* που «τρέχει» την καμπάνια «Support Hospitality», σχολιάζοντας στο icookgreek.com, τις ρυθμίσεις για τα καταστήματα εστίασης που ανέπτυξε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, και την υπερπροβεβλημένη επερχόμενη δυνατότητα διπλασιασμού του εξωτερικού τους χώρου είπε χαρακτηριστικά:

«Ο διπλασιασμός -καλοδεχούμενους προφανώς- αφορά μόνο όσους επαγγελματίες διαθέτουν εξωτερικό χώρο. Τι θα κάνουν όλοι εκείνοι που δουλεύουν επιχειρήσεις με μεγάλο εσωτερικό χώρο και ελάχιστο ή καθόλου εξωτερικό; Τι θα κάνουν τα αμιγώς μπαρ -κατεξοχήν κλειστοί χώροι- και τα κλαμπ των πόλεων ή των νησιών; »

«Πώς θα ανοίξουμε την 1η Ιουνίου και πώς θα είμαστε βιώσιμοι;»

Κατά τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, που δημοσίευσε μάλιστα εικόνες να μετρά αυτοπροσώπως τις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων, «στόχος είναι η διατήρηση του 80% της προηγούμενης δυναμικότητας των καταστημάτων εστίασης». Η δε μελέτη «έχει ολοκληρωθεί».

Η κ. Βρυχέα, αφού τόνισε τη σημασία της ασφάλειας του κόσμου εν μέσω της πανδημίας και της διασφάλισης της δημόσια υγείας, παρατήρησε σχετικά με το «στόχο του 80%» πως στην πραγματικότητα σήμερα κρίνεται η βιωσιμότητα αναρίθμητων μαγαζιών.

«Πολλοί προέρχονται από 10 χρόνια κρίση και δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στα ταμεία. Σε αυτό προστέθηκε και το -αναπόφευκτο- lockdown, ενώ μεγάλο μέρος των εξόδων συνέχιζε να τρέχει», είπε ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως το πρόβλημα των επαγγελματιών δεν συνίσταται στο πότε θα ανοίξουν τα καταστήματά τους, αλλά και στο πώς.

«Να ανοίξουμε, αλλά να είμαστε βιώσιμοι και να ξέρουμε το πώς» εξήγησε, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής από κυβερνητικής πλευράς όλο το βάρος έχει δοθεί σε ανακοινώσεις για τραπεζοκαθίσματα σε πεζοδρόμια και …δρόμους, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των επαγγελματιών της εστίασης αγνοεί τι θα ισχύσει γενικά».

«Ζούμε μια τρέλα προσπαθώντας να ενώσουμε τα κομμάτια του παζλ, τι είπε το υπουργείο Οικονομικών, τι είπε ο Δήμος, τι είπε το Ανάπτυξης ή το Εσωτερικών… Δεν έχουν παρουσιαστεί με ένα συνολικό τρόπο τα μέτρα και οι νέοι κανόνες λειτουργίας που να αφορούν σε όλους τους επαγγελματίες, μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες είτε διαθέτουν είτε όχι εξωτερικό χώρο».

Τι θα βοηθούσε ουσιαστικά

Ο Κύκλος Επαγγελματιών της Εστίασης έχει θέσει μια σειρά από αιτήματα μεταξύ των οποίων η κάλυψη του συνόλου των ενοικίων από το κράτος για το διάστημα του υποχρεωτικού κλεισίματος των επιχειρήσεων, η μείωση με νομοθετική πράξη των ενοικίων κατά 50% με παράλληλη παροχή κινήτρων σε ιδιοκτήτες. Απαγόρευση δια νόμου εξώσεων και αυξήσεων (σε περίπτωση λήξης συμβολαίων), η μείωση του ΦΠΑ στο 6% για όλα τα καταστήματα εστίασης, επιδοτήσεις και όχι δάνεια…

Δείτε όλα τα αιτήματα στην παρακάτω ανάρτηση.

*Τι είναι o Κύκλος Επαγγελματιών της Εστίασης και το «Support Hospitality»

Τον Κύκλο Επαγγελματιών της Εστίασης συγκρότησαν ωθούμενοι από την απελπισία για το μελανό αύριο του χώρου τους, περίπου 200 επαγγελματίες της εστίασης που απασχολούν 2.000 εργαζόμενους από όλη την Ελλάδα -με αρχική πρωτοβουλία καταστημάτων του αθηναϊκού κέντρου. Ο Κύκλος «τρέχει» ήδη την καμπάνια «Support Hospitality» και συλλέγει υπογραφές υποστήριξης εδώ. 

Είναι ανοιχτός σε εστιατόρια, καφενεία, καφετέριες, μπαρ και σε όλη την γκάμα καταστημάτων εστίασης που θα επιθυμούσαν να ενταχθούν στην πρωτοβουλία. Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα τους στο Facebook.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.