Αρχική Ιστορίες Food Stories SOS απ’ τη Συλλογική Κουζίνα – Κρίση και ακρίβεια δυσκολεύουν τα μαγειρέματα της αλληλεγγύης

SOS απ’ τη Συλλογική Κουζίνα – Κρίση και ακρίβεια δυσκολεύουν τα μαγειρέματα της αλληλεγγύης

0
SOS απ’ τη Συλλογική Κουζίνα – Κρίση και ακρίβεια δυσκολεύουν τα μαγειρέματα της αλληλεγγύης

Περίπου 200 μερίδες ζεστού φαγητού φτιάχνει και διαθέτει καθημερινά σε εκείνους που το χρειάζονται η El Chef, που σήμερα ζητά τη δική μας στήριξη για να μπορέσει να συνεχίσει με την ίδια συνέπεια και ποιότητα. Υπάρχει τρόπος να την ενισχύσουμε, δείτε πώς.

Ήταν το 2008 όταν πρωτοπήραν φωτιά τα τηγάνια και οι κατσαρόλες της Συλλογικής Κουζίνας El Chef στο όνομα της συν+τροφικότητας, της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης, της συμμετοχής, του καθημερινού αγώνα.

Στις απεργίες και στα Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ

Ξεκίνησαν μαγειρεύοντας κάθε Σάββατο στο Στέκι Μεταναστών, στην οδό Τσαμαδού 13 στα Εξάρχεια, και συμμετέχοντας με επιτόπια μαγειρέματα και συλλογές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε εργατικούς αγώνες και μεγάλες απεργίες, όπως της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ, του ΑΛΤΕΡ, της ΛΟΥΚΙΣΑΣ, της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ. Τα καλοκαίρια στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ έδιναν και δίνουν σταθερά ραντεβού με τον κόσμο που παλεύει για έναν κόσμο απαλλαγμένο από μισανθρωπισμό, ρατσισμό και διακρίσεις λόγω φυλής, φύλου, θρησκεύματος, σεξουαλικών επιλογών, ταξικότητας…

200 μερίδες ζεστού φαγητού σε καθημερινή βάση

Σήμερα έχουν φτάσει να μαγειρεύουν περί τις 200 μερίδες ζεστού φαγητού σε καθημερινή βάση (πλην Πέμπτης), από τις οποίες 100 διανέμουν άμεσα τα μεσημέρια χέρι με χέρι από το χώρο της κουζίνας και οι υπόλοιπες φεύγουν προς άλλες αυτοργανωμένες συνοικιακές δομές. «Τη Δευτέρα στέλνουμε φαγητό στο Στέκι Άνω και Κάτω Πατησίων, την Τρίτη στο Στέκι «Π» στα Πατήσια, Τετάρτη και Παρασκευή στο Στέκι της Καισαριανής, το Σάββατο στο “Μυρμήγκι” στην Κυψέλη. Την Κυριακή κάνουμε μόνο επιτόπια διανομή φαγητού», λέει ο Νίκος Στάθης, μάγειρας και από τα πολύ ενεργά μέλη της ομάδας. Τα ψώνια και το καθημερινό μαγείρεμα αναλαμβάνουν εκ περιτροπής πενταμελείς ομάδες που μαζί με τον υπεύθυνο κάθε βάρδιας μάγειρα φέρνουν σε πέρας με απίστευτη συνέπεια και ποιότητα αυτή την αξιοθαύμαστη ιστορία κινηματικής προσφοράς.

«Περισσότεροι είναι πλέον οι Έλληνες και λιγότεροι οι μετανάστες που προσφεύγουν στο τραπέζι της El Chef, θα έλεγα ότι η σχέση είναι περίπου 70% με 30%», εκτιμάει ο Νίκος, οποίος εξηγεί ότι ναι μεν η Συλλογική Κουζίνα εδρεύει στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, ωστόσο οι άνθρωποι που έρχονται να πάρουν φαγητό δεν είναι μόνο από τα Εξάρχεια. «Για την ακρίβεια από τους 100, καμιά 10αρία είναι της γύρω περιοχής. Έρχονται από όλη την Αθήνα. Περιοχές όπως Γκύζη, Παγκράτι, Κυψέλη δίνουν σταθερό παρών στο κατώφλι της El Chef. Έλα μια φορά το μεσημέρι να δεις τι γίνεται.»

Ωστόσο ο αυξανόμενος αριθμός των πληττόμενων από την κρίση, την ανεργία, τη φτώχεια συμπολιτών μας σε συνδυασμό με την εκρηκτική αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας δυσκολεύουν εξαιρετικά τη δουλειά της El Chef. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το κόστος μόνο των δοχείων συσκευασίας (τα σκεπαστά «κεσεδάκια» όπου μοιράζονται οι μερίδες) στις αρχές της καραντίνας κόστιζαν 4,5 ευρώ η κατοστάδα και αυτή τη στιγμή κάνουν 12 ευρώ! «Για να μη συζητήσουμε με πόσο ξεκινήσαμε την μπουκάλα το αέριο για το μαγείρεμα και πού έχει φτάσει τη τιμή της τώρα», λέει ο Νίκος.

Crowd-funding για οικονομική υποστήριξη της Συλλογικής Κουζίνας

Βλέποντας τη δραματική αύξηση των εξόδων να απειλούν την εύρυθμη λειτουργία της, τα μέλη της El Chef προχώρησαν στη δημιουργία Crowd-Funding όπου όσοι και όσες επιθυμούν να υποστηρίξουν τη δουλειά της μπορούν πλέον να το κάνουν. Πατώντας το μοβ πλαίσιο με τη σήμανση «Ενίσχυση της El Chef εδώ» θα μεταβείτε στη σελίδα του crowd-funding.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ el chef ΕΔΩ

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να απευθυνθεί στην ίδια την El Chef μέσω της σελίδας της στο Facebook που ακολουθεί.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.