Αρχική Food Stories Meet the Greeks - Ταξίδι Οινομαγειρείο «Ήπειρος» -το τελευταίο πατσατζίδικο της Βαρβακείου

Οινομαγειρείο «Ήπειρος» -το τελευταίο πατσατζίδικο της Βαρβακείου

0
Οινομαγειρείο «Ήπειρος» -το τελευταίο πατσατζίδικο της Βαρβακείου

Ένα από τα πιο ισχυρά έθιμα της νυχτερινής ζωής της Αθήνας επί δεκαετίες, ήταν το κλείσιμο της βραδιάς με πατσά στην Βαρβάκειο Αγορά. Εκεί, στο βάθος της Αγοράς, ανάμεσα στα κλειστά το βράδυ κρεοπωλεία, ο θρυλικός Σιδέρης, ο διάσημος Παπανδρέου, ο περιζήτητος Σαλονικιός, η πρόσφατη Ήπειρος και άλλα μαγαζιά πρόσφεραν πατσά «ψιλοκομμένο ή χοντροκομμένο» ή πατσά «ποδαράκι» σε όσους χρειάζονταν το βάλσαμο αυτό για το στομάχι, τη λατρεμένη αυτή ιδιαίτερη σούπα, για να ισιώσουν τα σωθικά τους από το αλκοόλ, αλλά και για να πάρει την τελευταία παράταση η παρέα…

Ένα από τα πιο ισχυρά έθιμα της νυχτερινής ζωής της Αθήνας επί δεκαετίες, ήταν το κλείσιμο της βραδιάς με πατσά στην Βαρβάκειο Αγορά. Εκεί, στο βάθος της Αγοράς, ανάμεσα στα κλειστά το βράδυ κρεοπωλεία, ο θρυλικός Σιδέρης, ο διάσημος Παπανδρέου, ο περιζήτητος Σαλονικιός, η πρόσφατη Ήπειρος και άλλα μαγαζιά πρόσφεραν πατσά “ψιλοκομμένο ή χοντροκομμένο” ή πατσά “ποδαράκι” σε όσους χρειάζονταν το βάλσαμο αυτό για το στομάχι, τη λατρεμένη αυτή ιδιαίτερη σούπα, για να ισιώσουν τα σωθικά τους από το αλκοόλ, αλλά και για να πάρει την τελευταία παράταση η παρέα. Και μετά ήρθε η κρίση. Τα καθημερινά ξενύχτια τελείωσαν, το ίδιο και η διάθεση για διασκέδαση.

ΠΗΓΗ: greekgastronomyguide.gr | Κείμενο-φωτογραφίες: Γιώργος Πίττας

Σήμερα, το μόνο πατσατζίδικο της Βαρβακείου Αγοράς που απέμεινε είναι το Οινομαγειρείο Ήπειρος. Το άνοιξε το 2001, ο Δημήτρης Καρατζένης, ο οποίος πέραν από βραβευμένος σεφ και ιδιοκτήτης του Jimmy Cooking στην Λουκιανού 36, στο Κολωνάκι, υπήρξε «μεγάλη φιγούρα» της εποχής του. Το μαγαζί απλό και λιτό, χωμένο μέσα στα εκατοντάδες χασάπικα, το σώζουν οι δύο μεγάλες« οθόνες» του: Η μία είναι οι τζαμαρίες του που κοιτάζουν στην αγορά, ένα θέαμα όλο ζωή. Η άλλη η κουζίνα του, μια οθόνη τεράστια, όπου καζάνια βράζουν στην μεγαλύτερη πλάκα φούρνου της Αθήνας, τεντζέρηδες γεμίζουν, πελάτες σαστίζουν μπρος τις γεμάτες διαλεχτά φαγητά κατσαρόλες και προβληματίζονται τι απ’ όλα να διαλέξουν, δεκάδες μερίδες σερβίρονται. Μια open kitchen πολύ πριν βγουν στην φόρα οι σύγχρονες. Τρέχουν τα σάλια σου, δακρύζουν τα μάτια σου από τις παρηγορητικές εικόνες φαγητών που ανακαλούν αναμνήσεις, θύμησες. Γλέντια, ξενύχτια, μεθύσια.

Σε περίοπτη θέση ένας πίνακας από Τζουμέρκα, συγκεκριμένα από τα Πράμαντα με την επιγραφή «Το χωριό μου», μαρτυρά την καταγωγή του Jimmy.
Η Ράνια Καρατζένη συνεχίζει με αγάπη την παράδοση που ξεκίνησε ο μπαμπάς της, που ανεχώρησε το 2012 για το μεγάλο ταξίδι. Τι κι αν χρόνια έκανε σπουδές διοίκησης και οικονομίας σε ελβετικά πανεπιστήμια (Relations Internationales, Sciences Politiques  και μεταπτυχιακό  International Monetary Policy) τι κι αν μιλάει άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά και μετρίως  άλλες  5 γλώσσες.  Όταν χρειάστηκε να αναλάβει τα κουμάντα έπεσε με μούτρα στη δουλειά και βρίσκεται όλη μέρα στο πόστο της,  αεικίνητη, να συνομιλεί, να σερβίρει και να εξυπηρετεί τον κόσμο πάντα με το χαμόγελο στα χείλη.

Η πελατεία της Ήπείρου πολυσυλλεκτική. Τις καθημερινές το μαγαζί δουλεύει από τις 5 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, και την Παρασκευή και Σάββατο από τα μεσάνυχτα ως στις 8 το βράδυ, ενώ την Κυριακή είναι κλειστά. Ξεκινά με τους ανθρώπους που δουλεύουν στη νύχτα, κατόπιν έρχονται να φάνε οι άνθρωποι της αγοράς, νωρίς το μεσημέρι καταφθάνουν οι ξένοι – δεν πάνε στράφι οι 8 γλώσσες της Ράνιας – που θέλουν να δοκιμάσουν τα ελληνικά μαγειρευτά, και τέλος ακολουθούν οι Ελληνες. Από εδέσματα, εκτός του πατσά, πρωταγωνιστούν οκτώ σούπες (ψαρόσουπα, κοτόσουπα, γίδα βραστή, μοσχαρόσουπα, μαγειρίτσα κλπ) και μια σειρά από λαχταριστά μαγειρευτά: αρνάκι λεμονάτο, αρνάκι φρικασέ, γίδα κοκκινιστή γιουβέτσι, μοσχάρι γιουβέτσι κλπ.

Πατήστε εδώ για περισσότερα ταβερνάκια, ουζάδικα και μαγέρικα της Αθήνας.

Info
Τι; Λαϊκή ταβέρνα/πατσατζίδικο “Οινομαγειρείο Ήπειρος”
Πού; Φιλοποίμενος 4, Βαρβάκειος Αγορά, Αθήνα

Save

Save

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.