Αρχική Διατροφή Doctor Food Σε ποιες ποσότητες 5 συνήθη τρόφιμα μπορούν να σκοτώσουν

Σε ποιες ποσότητες 5 συνήθη τρόφιμα μπορούν να σκοτώσουν

0
Σε ποιες ποσότητες 5 συνήθη τρόφιμα μπορούν να σκοτώσουν

ΜΕΛΕΤΗ | Νερό, καφές, σοκολάτα, αλάτι, αλοκόλ. Αυτά τα 5 πολύ διαδεδομένα φαγητά, είναι που εξέτασε το Business Insider προκειμένου να υπολογίσει πόση ποσότητα από το καθένα από αυτά, θα ήταν αρκετή για να σκοτώσει κάποιον.

ΜΕΛΕΤΗ | Νερό, καφές, σοκολάτα, αλάτι, αλοκόλ. Αυτά τα 5 πολύ διαδεδομένα φαγητά, είναι που εξέτασε το Business Insider προκειμένου να υπολογίσει πόση ποσότητα από το καθένα από αυτά, θα ήταν αρκετή για να σκοτώσει κάποιον.

Το Business Insider χρησιμοποίησε ένα μέτρο τοξικότητας γνωστό ως LD50, δηλαδή την ατομική δόση που θα χρειαζόταν για να σκοτώσει τα μισά από τα ζώα τα οποία συμμετείχαν στο πείραμα. Σημειώνεται βέβαια, ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να ποικίλlει αρκετά σημαντικά ανάλογα την υγεία κάποιου, το φύλο και το ιατρικό ιστορικό.

Ποιες είναι οι «επικίνδυνες» ποσότητες

120 φλιτζάνια καφέ Σε υψηλές συγκεντρώσεις, η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ζάλη, εμετό, πονοκεφάλους και προβλήματα στην καρδιά. Ο κίνδυνος να το παρακάνεις είναι υψηλότερος για την καθαρή σκόνη καφεΐνης, μιας και μία μόνη κουταλιά από αυτή είναι ισοδύναμη με περίπου 120 φλιτζάνια καφέ και μπορεί να σκοτώσει. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2014, δύο νεαροί άνδρες έχασαν τη ζωή τους σε ξεχωριστά επεισόδια όταν και οι δύο ήπιαν καθαρή σκόνη καφεΐνης και νερό.

6 λίτρα νερού Το νερό ρυθμίζει το σχήμα των κυττάρων μέσα στο σώμα. Έτσι, η υπερβολική ποσότητα το φουσκώνει σα μπαλόνι ενώ η λίγη το συρρικνώνει. Το περίσσευμα του νερού μέσα και γύρω από τα κύτταρα ονομάζεται δηλητηρίαση του νερού, ή υπονατριαιμία και μπορεί να την προκαλέσει, η υπερβολική κατανάλωση νερού (κάτι που μπορεί να συμβεί σε αθλητές).

48 κουταλάκια του γλυκού αλάτι Οπως με το νερό, έτσι μπορεί να το παρακάνει και με το αλάτι. Η λεπτή ισορροπία νερού και αλατιού (ή νατρίου) μέσα και γύρω από τα κύτταρά είναι αυτό που θεωρείται ιδανικό. Όταν υπάρχει πολύ λίγο νάτριο (πάρα πολύ νερό), τα κύτταρα διογκώνονται. Αντίστοιχα, όταν υπάρχει πάρα πολύ νάτριο (πολύ λίγο νερό) συρρικνώνονται. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως υπερνατριαιμία και τα ηπιότερα συμπτώματα της περιλαμβάνουν κόπωση και αδυναμία, αλλά αν η κατάσταση επιδεινωθεί μπορεί να οδηγήσει σε σπασμούς, κώμα και, σε σπάνιες περιπτώσεις, σε θάνατο.

13 σφηνάκια αλκοόλ στη σειρά Το αλκοόλ μπορεί να θολώσει την όραση, να επηρεάσει την ομιλία, τη μνήμη και τα αντανακλαστικά. Αλλά τα ίδια αποτελέσματα μπορεί να είναι θανατηφόρα αν πιεις πάρα πολύ γρήγορα. Μεταξύ του 2006 και του 2012, 88.000 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και πολλοί από αυτούς τους θανάτους προκλήθηκαν από δηλητηρίαση από αλκοόλ. Η δηλητηρίαση από αλκοόλ συμβαίνει συνήθως όταν κάποιος πίνει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για τον μέσο άνθρωπο περίπου 13 σφηνάκια σε διάστημα λίγων ωρών θα ήταν αρκετή ποσότητα για να σκοτώσει, αλλά ο αριθμός ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το βάρος, το φύλο και μια ποικιλία άλλων παραγόντων.

85 μπάρες σοκολάτας

Η σοκολάτα περιέχει την τοξική χημική ουσία θεοβρωμίνη σε αρκετή ποσότητα ώστε να σκοτώσει ένα μικρό ζώο. Το ίδιο συστατικό, όμως, μπορεί να σκοτώσει και ανθρώπους, με τη διαφορά ότι εμείς το μεταβολίζουμε καλύτερα από ότι κάνουν για παράδειγμα οι γάτες και οι σκύλοι. Στους ανθρώπους μια δυνητικά θανατηφόρα δόση θεοβρωμίνης είναι περίπου 1.000 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο ή το ισοδύναμο περίπου 85 πλήρους μεγέθους σοκολάτες.

ΠΗΓΗ: in.gr

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com