Αρχική Ιστορίες Πρόσωπα Jacob Jan Boerma, τριάστερος Ολλανδός σεφ: «Η Αθήνα είναι υπέροχη πόλη με περίφημο φαγητό»

Jacob Jan Boerma, τριάστερος Ολλανδός σεφ: «Η Αθήνα είναι υπέροχη πόλη με περίφημο φαγητό»

0
Jacob Jan Boerma, τριάστερος Ολλανδός σεφ: «Η Αθήνα είναι υπέροχη πόλη με περίφημο φαγητό»
O τριάστερος σεφ Jacob Jan Boerma | Φωτό: instagram.com/jacobjanboerma/

«Την τελευταία φορά έφυγα από εδώ με άγρια ρίγανη» δήλωσε ακόμη σε συνέντευξή του στο ethnos.gr ο Ολλανδός με την ύψιστη διάκριση στη μαγειρική τέχνη.

Ο Jacob Jan Boerma, κορυφαίος σεφ με τρία αστέρια Michelin και ένας από τους πιο σεβαστούς της Ολλανδίας – χώρας που μετρά σχεδόν 100 «μισελενάτα» εστιατόρια– ήρθε στην Αθήνα καλεσμένος των Χρυσών Σκούφων 2024 και του περιοδικού «αθηνόραμα», προκειμένου να επιμεληθεί με τον επίσης βραβευμένο Έλληνα σεφ Παύλο Κυριάκη το δείπνο «4 χεριών» που έκλεισε την τελετή απονομής των γαστρονομικών βραβείων. Στη συνέντευξη που ευγενικά μου παραχώρησε για το ethnos.gr και την οποία οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες μπορούν να διαβάσουν εδώ είπε μεταξύ άλλων για την Ελλάδα και την Αθήνα, της οποίας δήλωσε τακτικός επισκέπτης:

«Η Αθήνα είναι υπέροχη πόλη, με περίφημο φαγητό και εκπληκτική σχέση ποιότητας-τιμής»

«Δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ξέρουν πραγματικά την Ελλάδα και την κουζίνα της. Είναι μια πρόκληση για σας και την πολιτεία να διευρύνετε αυτή τη γνώση και ο τομέας της εστίασης να ισχυροποιηθεί. Γιατί όταν μεγαλώνει η βιομηχανία του φαγητού, περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν το αεροπλάνο γι’ αυτή τη χώρα». Ο Ολλανδός με τα τρία αστέρια στο πέτο δηλώνει τακτικός επισκέπτης της χώρας: «Έρχομαι στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια και βλέπω πως αναπτύσσεται η γαστρονομία της, πόσο ποιοτικά γίνονται τα εστιατόρια υψηλής κουζίνας και πόσο αντιλαμβάνονται και υλοποιούν σωστά αυτό που έχουν να κάνουν. Πιο πολλά ωστόσο είναι γνωστά στο εξωτερικό για τη γαστρονομική κίνηση της Μυκόνου ή της Σαντορίνης, παρά για της Αθήνας. Η Αθήνα είναι μια υπέροχη πόλη, παραμένει μικρή και εύκολα επισκέψιμη, το τοπικό φαγητό είναι περίφημο, η σχέση ποιότητας-τιμής είναι εκλπηκτική -δεν μπορείς να τη βρεις πουθενά στην Ευρώπη σε τέτοιο επίπεδο. Η Λισσαβώνα και η Βαρκελώνη είναι ήδη πανάκριβες, οπότε η Αθήνα γίνεται εξαιρετικά ανταγωνιστική».

«Την τελευταία φορά έφυγα από εδώ με άγρια ρίγανη ξερή -Ήταν … so fucking good»

Ο Jacob Jan Boerma, που λατρεύει τα ταξίδια και τα θεωρεί από τα πιο συναρπαστικά πράγματα της ζωής, είπε ακόμη πώς πάντα παίρνει κάτι πίσω μαζί του στην επιστροφή, καθώς αντλει έμπνευση για τις δημιουργίες του από τοπικές κουλτούρες και υλικά:

«Τα ταξίδια και η επαφή με τοπικά υλικά μου δίνουν ιδέες, όσο τίποτε άλλο. Εδώ, στην Αθήνα {…} δοκίμασα μια πίκλα από άγουρο, πράσινο, μικρό σύκο. Ήταν κάτι θαυμάσιο, γεμάτο γεύση και άρωμα τόσο ξεχωριστό. Επιστρέφοντας πάντα παίρνω κάτι πίσω. Την τελευταία φορά που έφυγα από την Ελλάδα είχα πάρει άγρια, ξερή ρίγανη. Ήταν …so fucking good που ζήτησα να μου βρουν κι άλλη. Ήθελα να κάνω κάτι μαζί της σε πιάτο μου».


Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!