Αρχική Διατροφή Doctor Food Πόσες φορές την εβδομάδα κάνει να τρώτε πατάτες χωρίς να αυξήσετε τον κίνδυνο για υπέρταση

Πόσες φορές την εβδομάδα κάνει να τρώτε πατάτες χωρίς να αυξήσετε τον κίνδυνο για υπέρταση

0
Πόσες φορές την εβδομάδα κάνει να τρώτε πατάτες χωρίς να αυξήσετε τον κίνδυνο για υπέρταση

Ψητές, βραστές ή τηγανητές, οι πατάτες φαίνεται ότι μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης σύμφωνα με μεγάλη έρευνα.

Ψητές, βραστές ή τηγανητές, οι πατάτες φαίνεται ότι μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης σύμφωνα με μεγάλη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal, σχετικά με τον αντίκτυπο της πατάτας στην υπέρταση.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες που ερεύνησαν δεδομένα 170.000 άτομα, με έμφαση στις γυναίκες, διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο της τάξης του 11% για υπέρταση μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν πατάτες βραστές ή ψητές για τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν πατάτες λιγότερο από μία φορά το μήνα.

Η αύξηση στον κίνδυνο για υπέρταση ήταν ακόμη μεγαλύτερη σε όσους κατανάλωναν τηγανητές πατάτες περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα, αφού υπολογίστηκε στο 17%, τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες. 

Διαπιστώθηκε παράλληλα ότι εάν ένας συμμετέχων αντικαθιστούσε μία μερίδα πατάτες την ημέρα με ένα μη αμυλούχο λαχανικό εμφάνιζε χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης κατά 7%.

Αν και τα αποτελέσματα μιας έρευνας, έστω και 20ετούς όπως αυτή και τόσο πλατιάς, θα πρέπει να διερευνηθούν περισσότερο, γι’ αυτό και συνεχίζονται οι μελέτες σε ό,τι αφορά τη σχέση πατάτας-υπέρτασης, η δρ Lea Borgi, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης (που δημοσιοποιήθηκε το 2016) και ιατρός του νοσοκομείου Brigham and Women’s Hospital της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, προτρέπει τον κόσμο να καταναλώνει γενικά λιγότερες από τέσσερις μερίδες πατάτες την εβδομάδα ή τρεις, αν πρόκειται για τηγανητές. Στην περίπτωση που μια βδομάδα παραέπεσαν πολλές πατάτες στη διατροφή σας, θα πρέπει τουλάχιστον να μη συμπεριλάβετε και επιπλέον αμυλούχα, όπως γλυκοπατάτες, καλαμπόκι ή αρακάς.

ΠΗΓΕΣ: onmed.gr | brighamandwomens.org |independent.co.uk

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.