Αρχική Διατροφή Doctor Food Μην πετάτε τις φλούδες. Φάτε τις!

Μην πετάτε τις φλούδες. Φάτε τις!

0
Μην πετάτε τις φλούδες. Φάτε τις!

Οι φλούδες συγκεκριμένων φρούτων και λαχανικών δεν είναι απλώς πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο πολύτιμες και από το εσωτερικό τους.

Όταν ξεφλουδίζουμε τα φρούτα ή καθαρίζουμε τα λαχανικά, χωρίς δεύτερη σκέψη παίρνουμε τα υπολείμματα και τα πετάμε. Κι όμως! Κάποια από αυτά τα… «σκουπίδια» δεν είναι απλώς πλούσια σε θρεπτικές ουσίες αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι ακόμη πιο πολύτιμα και από το εσωτερικό. 
 
Ο διαιτολόγος Κωνσταντίνος Ξένος προτείνει την επόμενη φορά να μην πετάξετε:
 
Φλούδες από τα εσπεριδοειδή (φυσικά μόνο των ακέρωτων). Η φλούδα των εσπεριδοειδών διαθέτει περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνη C από τη σάρκα των φρούτων κι έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και εν δυνάμει αντικαρκινικές ουσίες. Ξύστε τη φλούδα ενός πορτοκαλιού ή ενός λεμονιού στο γιαούρτι, την κρέμα, τη σαλάτα ή τα ζυμαρικά. Θα δώσει στο πιάτο χρώμα, γεύση και πρωτοτυπία.
 
Φλούδες από ακτινίδιο. Η φλούδα του ακτινιδίου διαθέτει πολλή βιταμίνη E καθώς και 3 φορές πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία  απ’ ότι το εσωτερικό του φρούτου. Αν φοβάστε την τριχωτή αίσθηση της φλούδας τους …εξαφανίστε την στο μπλέντερ. Θα χαθεί μέσα στα smoothies.
 
Φλούδες από πατάτες (προτιμήστε βιολογικές). Η φλούδα μιας ολόκληρης μεγάλης πατάτας περιέχει περίπου το 50% της καθημερινής μας ανάγκης σε ψευδάργυρο, βιταμίνη C και κάλιο. Στο εμπόριο θα βρείτε πολλές πατάτες και πατατούλες ειδικά προορισμένες να καταναλώνονται με τη φλούδα τους.
 
Φλούδες από μήλο (προτιμήστε βιολογικό). Πολλοί θα τρώτε ήδη το μήλο χωρίς να το ξεφλουδίσετε και μπράβο: η φλούδα του νόστιμου αυτού φρούτου περιέχει περισσότερα φλαβονοειδή και φαινολικές ενώσεις από τη σάρκα του – που, ως γνωστόν, έχουν ισχυρές εν δυνάμει αντικαρκινικές ιδιότητες. Τρίψτε τη φλούδα πάνω σε φέτες μήλου και  λευκό τυρί τσένταρ και απολαύστε ένα υγιεινό σνακ.
 
Φλούδες από αγγούρι (προτιμήστε βιολογικό). Πυρίτιο, την ουσία δηλαδή που «θεραπεύει» το δέρμα διαθέτει το αγγούρι και ειδικά η φλούδα του. Αν θέλετε να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές λοιπόν, μην καθαρίζετε τα αγγούρια. Εναλλακτικά κόψτε τις φλούδες του αγγουριού σε μικρά κομμάτια και εμπλουτίστε τις σαλάτες σας, τα σάντουιτς, ακόμη και τις σούπες σας.
 
Προσέξτε: Ακόμη κι αν καταναλώνετε αποκλειστικά βιολογικά φρούτα και λαχανικά, μην εφησυχάζετε. Φροντίστε να τα πλένετε σχολαστικά με μπόλικο καθαρό νερό και ξίδι πριν τα δαγκώσετε ή καταναλώσετε τις φλούδες τους
 

ΠΗΓΗ: www.diettv.gr  σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Ξένο,  Κλινικό Διαιτολόγο και Διευθυντή τμήματος Διατροφογενετικής & Έρευνας Θρέψης στην «Ευρωκλινική Αθηνών»

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!