Αρχική Διατροφή Doctor Food Πώς θα χάσουμε το βάρος που βάλαμε στις διακοπές

Πώς θα χάσουμε το βάρος που βάλαμε στις διακοπές

0
Πώς θα χάσουμε το βάρος που βάλαμε στις διακοπές

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι το διάστημα που οι πιθανότητες το βάρος μας να αυξηθεί είναι μεγαλύτερες από οποιοδήποτε άλλο διάστημα του χρόνου, κυρίως λόγω της μακράς διάρκειας τους.

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι το διάστημα που οι πιθανότητες το βάρος μας να αυξηθεί είναι μεγαλύτερες από οποιοδήποτε άλλο διάστημα του χρόνου, κυρίως λόγω της μακράς διάρκειας τους.

ΠΗΓΗ:iatronet.gr •του Αναστάσιου Παπαλαζάρου Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, PhD

Ας δούμε με 8 απλά βήματα πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τα περιττά αυτά κιλά.

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Το να πεις, θέλω να χάσω και τα πέντε κιλά που πήρα σε μια βδομάδα, είναι ένας δύσκολα πραγματοποίησιμος στόχος που σε αγχώνει και αν δεν τον πετύχεις θα σε απογοητεύσει, κάνοντας και την περαιτέρω απώλεια βάρος ακόμα πιο δύσκολη. Ένα με δύο κιλά ανά εβδομάδα, είναι ένας εύκολα πραγματοποίησιμος στόχος που επιτυγχάνοντάς τον ενθαρρύνεσαι ώστε να συνεχίσεις την προσπάθειά σου.

Καθιέρωσε μια ελεύθερη μέρα την εβδομάδα

Σύγχρονες προσεγγίσεις στο πεδίο του ελέγχου βάρους συνιστούν ότι μια σχετική ελευθερία στην πρόσληψη τροφής δρα ευεργετικά στη συμμόρφωση στη δίαιτα και συνεπώς συνεισφέρει στο επιτυχές αποτέλεσμα. Καθιέρωσε λοιπόν εσύ μια μέρα που σου ταιριάζει (συνήθως Σαββατοκύριακο) ώστε στο γεύμα με την παρέα σου να το “ρίξεις έξω”. Μπορείς να φας αυτό που σου αρέσει χωρίς να νιώθεις τύψεις, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για μία μόνο μέρα της εβδομάδας.

Αντικατάστησε τις παχυντικές σάλτσες

Παραδείγματος χάρει την μαγιονέζα, με άλλες ολογοθερμιδικές επιλογές (πχ σάλτσα ντομάτας με λίγο ελαιόλαδο) και το πολύ αλάτι με μπαχαρικά. Με αυτό τον τρόπο και βελτιώνεις την υγεία σου και θα προσλαμβάνεις λιγότερες θερμίδες χωρίς να κάνεις αισθητές γευστικές εκπτώσεις στη δίαιτά σου.

Αν δεν είσαι τύπος της δίαιτας

Δεν σου αρέσει να μπαίνεις σε καλούπια και πιστεύεις ότι τέτοιου είδους περιορισμοί δεν είναι για σένα, ακολούθησε τον κανόνα του “1/3 εκτός” . Απλά, αφαίρεσε το 1/3 της τροφής που σου σερβίρεται είτε στο σπίτι, είτε σε εστιατόριο έξω από το πιάτο σου.

Μην τρως διεκπαιρεωτικά το γεύμα σου, απόλαυσε το

Το φαγητό στις μέρες μας δεν ικανοποιεί μόνο την ανάγκης επιβίωσης (ίσως το αντίθετο θα λέγαμε), αλλά ικανοποιεί και άλλες συνθήκες, όπως αυτή της ευχαρίστησης, της κοινωνικοποίησης και της απόλαυσης. Προσπάθησε να τρως αργά, νιώθοντας κάθε συστατικό της μπουκιάς που έχεις στο στόμα σου. Με τον τρόπο αυτό οι πιθανότητες να υπερκαταναλώσεις και να φορτώσεις το σώμα σου με θερμίδες που δεν χρειάζεσαι μειώνονται.

Βάλε τα λαχανικά στη ζωή σου

Είτε ως συνοδευτική σαλάτα σε κάθε σου γεύμα, είτε ως σνακ, αυτά σε εφοδιάζουν όχι μόνο με απαραίτητα συστατικά που προάγουν την υγεία σου, αλλά και με πολλές φυτικές ίνες που μεταξύ των άλλων συμβάλλουν στον κορεσμό. Και όλα αυτά με ελάχιστες θερμίδες.

Μην νιώθεις τύψει

Αν μια μέρα το έχεις παρακάνει και έχεις ξεφύγει από το πρόγραμμά σου, μην απογοητεύεσαι. Δεν σημαίνει απολύτως τίποτε για τη δίαιτά σου και πολύ περισσότερα δεν σημαίνει απολύτως τίποτε για τη δυνατότητά σου να πετύχεις το στόχο σου. Μπορείς να συνεχίσεις την επόμενη μέρα σαν να μην συμβαίνει τίποτε, ή για να νιώσεις καλύτερα μείωσε την ποσότητα τροφής της επόμενης ή αύξησε τη δραστηριότητα σου. Να θυμάσαι ότι η απώλεια βάρους είναι θέμα ενεργειακού ισοζυγίου και αν καταφέρεις να βάλεις την άσκηση στη ζωή σου, τέτοιου είδους παρεκτροπές δεν θα σε επηρεάζουν τόσο ούτε μεταβολικά, ούτε ψυχολογικά.

Βάλε την κίνηση στη ζωή σου

Αν δεν μπορείς να πας στο γυμναστήριο ή να κάνεις κάποιο άθλημα, προσπάθησε να αυξήσεις την κίνηση στις καθημερινές σου δραστηριότητες. Περπάτησε περισσότερο χρόνο πριν και μετά τη δουλειά σου, πήγαινε στο κοντινό σουπερμάρκετ με τα πόδια και περισσότερες φορές, από ότι με το αυτοκίνητο σε μία φορά, βγάλε εσύ το σκύλο βόλτα. Οι μικρές και εύκολες στην πραγματοποίησή τους καθημερινές συστάσεις μας βοηθούν στην απώλεια βάρους και το σημαντικότερο είναι ότι πρόκειται για

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com