Αρχική Διατροφή Doctor Food Πώς να χάσουμε με σωστό τρόπο κιλά το καλοκαίρι

Πώς να χάσουμε με σωστό τρόπο κιλά το καλοκαίρι

0
Πώς να χάσουμε με σωστό τρόπο κιλά το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ κάνοντας αισθητή την παρουσία του με τις πρώτες υψηλές θερμοκρασίες!

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ κάνοντας αισθητή την παρουσία του με τις πρώτες υψηλές θερμοκρασίες!

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr • του Δήμητριου Πέτσιου Msc , Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Και ενώ η περίοδος αυτή είναι η καταλληλότερη για απώλεια βάρους, όπως θα δούμε παρακάτω, σε πολλές περιπτώσεις προκειμένου να έχουμε το γρηγορότερο ή εντυπωσιακότερο αποτέλεσμα οδηγούμαστε σε λάθος διατροφικές επιλογές και ακατάλληλες δίαιτες.

Μα η φίλη μου έχασε αμέσως κιλά με αυτή τη δίαιτα!
Βλέπετε, οι διατροφικές συμβουλές πλέον κατακλύζουν το διαδίκτυο, την τηλεόραση, τα περιοδικά, χωρίς, όμως, να είναι πάντα επιστημονικά τεκμηριωμένες ή προσωποποιημένες. Και κάπου εδώ εμφανίζεται το πιο σύνηθες λάθος που θα υποπέσουν αρκετοί ακολουθώντας λάθος δίαιτες και αμελώντας να πάρουν τη γνώμη ενός ειδικού. Είτε λοιπόν δανειζόμαστε κάποια δίαιτα από γνωστό ή φίλο, είτε κάποια από μια «μηχανή αναζήτησης» στο ίντερνετ, η λογική μας αυτή είναι παντελώς λάθος, μακροπρόθεσμα ζημιογόνα και βραχυπρόθεσμα, ίσως και επικίνδυνη.

Αρκεί να χάσω τα κιλά μου γρήγορα!

Σύμφωνοι. Όμως κανείς θα πρέπει να σκεφτεί τα εξής:

Προφανώς, όταν η δίαιτα δεν είναι αποκλειστικά σχεδιασμένη πάνω στα δικά μας σωματομετρικά χαρακτηριστικά (πχ θερμιδικές ανάγκες) αλλά και κυρίως στα δικά μας καθημερινά «θέλω και μπορώ» από ένα ειδικό διαιτολόγο, μάλλον θα είναι ελλιπής σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Έτσι, έπειτα, από ένα διάστημα εφαρμογής, μπορεί να εμφανιστούν διάφορα συμπτώματα υποθρεψίας όπως αδυναμία, ζάλη, κόπωση κ.α., άκρως επικίνδυνα για την υγεία μας.

Λόγω του ανορθόδοξου και συχνότατα επικίνδυνου για την υγεία αποτελέσματός τους, έχουμε ραγδαία μείωση του βάρους, αρχικά μόνο. Βλέπετε αυτού του τύπου το αδυνάτισμα όχι μόνο δεν διατηρείται μακροπρόθεσμα αλλά τα κιλά συνήθως επιστρέφουν…περισσότερα! Έτσι λοιπόν, μπορεί αυτές οι 20 ημέρες μέχρι τον Αύγουστο να αρκούν για να προλάβουμε να χάσουμε όλο και κάτι τις, αλλά από Σεπτέμβριο…ή άντε χειμώνα….τη βάψαμε!

Και τότε, τι θα πρέπει να κάνω;

Μην εφαρμόζετε αυστηρές δίαιτες

Έτσι, όταν το σώμα αντιλαμβάνεται απότομη, παρατεταμένη και έντονη «έλλειψη τροφής» ενεργοποιεί άμεσα δεκάδες μηχανισμούς που έχουν ως σκοπό την αποφυγή απώλειας λιπώδους ιστού, μιας και αυτός αποτελεί εξ ορισμού αποθήκη ενέργειας. Μερικοί από αυτούς είναι η μείωση των καύσεών μας, η χρήση άλλων υποστρωμάτων ενέργειας (π.χ. «καίμε» μυϊκό ιστό) και η αποδοτικότερη παροχή ενέργειας (κετογέννεση) από το ίδιο το σωματικό λίπος.

Οι περεταίρω «παρενέργειες» τέτοιων τακτικών μπορούν να είναι πολλαπλές και σε ποικίλα συστήματα του οργανισμού. Η επιβράδυνση του μεταβολισμού, η αναιμία, η κατάπτωση του ανοσοποιητικού, οι διάφορες νευρολογικές διαταραχές, ακόμα και η εμφάνιση καταθλιπτικών επεισοδίων είναι μόνο μερικές.

Ακόμα, άτομα με ειδικές διατροφικές ανάγκες ή προβλήματα υγείας μπορεί να θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους με τις δίαιτες αυτές.

Και όλα αυτά γιατί; Για να ξαναπαχύνουμε απότομα προς το χειμώνα; Μην υπερεκτιμάτε τον ρυθμό απώλειας κιλών

Η αναμενόμενη και φυσιολογική απώλεια βάρους είναι 0,5 – 1 κιλό την εβδομάδα. Η επιδίωξή σας για μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα με αυστηρή δίαιτα έχει σαν αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να ενεργοποιεί όλες τις παραπάνω άμυνες. Δεν είναι ορθό να χάνουμε περισσότερα από 1 κιλό ανά εβδομάδα, εξαιρουμένης ίσως της πρώτης εβδομάδας (πρώτες 1-2 εβδομάδες) απώλειας ή της απώλειας βάρους ενός παθολογικά παχύσαρκου ατόμου με πολύ μεγάλο πλεόνασμα βάρους ή τέλος εξαιρουμένης μιας ειδικής περίστασης-ασθένειας, π.χ προετοιμασία για χειρουργείο με προαπαιτούμενη τη ραγδαία μείωση βάρους.

Μη ζυγίζεστε κάθε τρεις και λίγο
Διότι δεν έχετε ένα κουμπί στην πλάτη που αναγράφει «απώλεια βάρους» να το πατάτε όποτε θέλετε και να χάνετε βάρος. Διότι η ζυγαριά όμως δεν λέει πάντα την αλήθεια: η ένδειξη της ζυγαριάς όμως επηρεάζεται πολύ από τα υγρά σώματος/ ορμονική ισορροπία του οργανισμού, την τακτική εκκένωση του εντέρου, την παρουσία περιφερικών ή κεντρικών οιδημάτων.

Ένα «χαμένο» κιλό βάρους συνίσταται από υγρά σώματος – μυϊκή μάζα και λιπώδη μάζα. Η σχετική τους αναλογία είναι αυτή που καθιστά μια προσπάθεια αποδοτική: όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή του λίπους, τόσο καλύτερη είναι η προσπάθειά μας.

Έτσι όταν η ζυγαριά θα ανεβοκατεβαίνει, θα «ανεβοκατεβαίνει» και η ψυχολογία σας, οδηγώντας σε λάθος χειρισμούς της δίαιτας, ή εγκατάλειψη, ή επιβράβευση – αυτοτιμωρία με το φαγητό. Είναι σύνηθες, ανορθόδοξο αλλά και επικίνδυνο, μετά από λανθασμένη εκτίμηση της απώλειας βάρους να τρώει κανείς ελάχιστες ποσότητες τροφής για αρκετές μέρες ώστε να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο.

Μην τρώτε λιγότερο από ό, τι αναγράφει η δίαιτα
Λόγω της μεγάλης επιθυμίας για μείωση βάρους, οι περισσότεροι σκέφτεστε πως εάν καταναλώσετε λιγότερη ποσότητα φαγητού από αυτό που προτείνει η δίαιτα, θα χάσετε τα διπλά κιλά. Λάθος!

Μην αποφεύγετε τα ενδιάμεσα γεύματα επειδή πιστεύετε πως θα πάρετε λιγότερες θερμίδες έτσι, και ότι οι δίαιτες που περιλαμβάνουν πολλά και συχνά γεύματα θα σας ωθήσουν σε αύξηση βάρους. Αντιθέτως, οι δίαιτες αυτές είναι φτιαγμένες για να έχετε ένα ισορροπημένο γεύμα συχνά προκειμένου να μην πεινάτε και συγχρόνως να σας βοηθούν στην ασφαλή μείωση βάρους.

Μην προσλαμβάνετε πολλές «υγρές» θερμίδες
Αναλογιστείτε πόσες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να προσλαμβάνετε από τους καφέδες με ζάχαρη, τα αναψυκτικά, τους χυμούς. Μπορείτε να πίνετε άφθονο νερό, τσάι ή σόδα και με αυτό τον τρόπο να μειώσετε την πρόσληψη οποιοδήποτε ροφήματος που περιέχει ζάχαρη και αλκοόλ.

Εν κατακλείδι
Τέλος, αφού σκεφτείτε όλα τα παραπάνω, προσπαθήστε να είστε ρεαλιστές. Θέλετε αυτό το καλοκαίρι να είστε «ανορθόδοξα» αδύνατοι στην παραλία και του χρόνου χειρότερα ή είστε διατεθειμένοι να υπομένετε ότι χρειαστεί για να μην υπάρξει ξανά παρόμοιο «καταστροφικό» καλοκαίρι, αλλά να μπορείτε να χαίρεστε το νέο σας εαυτό όλες τις εποχές του χρόνου; Λοιπόν;

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com