Αρχική Food Stories Meet the Greeks - Ταξίδι Νεμέα -Διακοπές παρέα με το Αγιωργίτικο

Νεμέα -Διακοπές παρέα με το Αγιωργίτικο

0
Νεμέα -Διακοπές παρέα με το Αγιωργίτικο

Με αφορμή τις αυγουστιάτικες Μεγάλες Μέρες της Νεμέας κουβεντιάσαμε με τον Νίκο Μπουζινέλο, αμπελουργό και εμπνευστή του «Βένικου», για τις μοναδικές στιγμές που προσφέρει ο εναλλακτικός τουρισμός, όταν συνδέεται με μια ιστορική περιοχή, με μαγευτικούς αμπελώνες και με έναν από τους αξιότερους πρεσβευτές του οινικού πλούτου της χώρας, το αγιωργίτικο.

Με αφορμή τις αυγουστιάτικες Μεγάλες Μέρες της Νεμέας κουβεντιάσαμε με τον Νίκο Μπουζινέλο, αμπελουργό και εμπνευστή του «Βένικου», για τις μοναδικές στιγμές που προσφέρει ο εναλλακτικός τουρισμός, όταν συνδέεται με μια ιστορική περιοχή, με μαγευτικούς αμπελώνες και με έναν από τους αξιότερους πρεσβευτές του οινικού πλούτου της χώρας, το αγιωργίτικο.

Όπως θα έχετε καταλάβει, το φόρτε του icookgreek.com είναι οι μπουκίτσες. Αν μάλιστα ο μπουκίτσες συνοδεύονται με κανένα κρασάκι, το icookgreek είναι τόσο ευτυχισμένο που γουργουρίζει σα γατάκι. Τέτοιοι που είμαστε, τέτοιες διακοπές (μπουκίτσα-κρασάκι δηλαδή) ψάχναμε πάντοτε –πολύ πριν ο γαστρονομικός και οινικός τουρισμός γίνει το μεγάλο trend της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας. Κατά συνέπεια, οι προτάσεις που επιδιώκουν να δελεάσουν τον… ουρανίσκο του τουρίστα, δεν γίνεται να μας αφήσουν ασυγκίνητους.

Στη χώρα μας, ένα απ’ τα ονόματα που δημιουργεί αυτόματο συνειρμό με κρασί, είναι η Νεμέα. Από τα χρόνια που ο θεός Διόνυσος έφερε στην Ευρώπη την τέχνη που μετατρέπει το αμπέλι σε νέκταρ χαράς, στη Νεμέα φτιάχνουν κρασί. Και το φτιάχνουν τόσο καλά που κεντρίζει το διεθνές ενδιαφέρον, ακόμα και σήμερα που στην κάβα βρίσκουμε ετικέτες απ’ όλο τον κόσμο. Ο Βένικος είχε την ιδέα να εντάξει τις οινικές και γαστρονομικές εμπειρίες της Νεμέας σε ένα τουριστικό πακέτο που αν μη τι άλλο δεν περνάει απαρατήρητο. Με επισκέψεις σε οινοποιεία και αμπελώνες, γευσιγνωσία, καθώς και άλλες οργανωμένες δραστηριότητες, ο Βένικος μας προτείνει διαφορετικές διακοπές, παρέα με το… Αγιωργίτικο.

Το icookgreek κουβέντιασε με τον Νίκο Μπουζινέλο, εμπνευστή του εγχειρήματος. Ο Μπουζινέλος, αμπελουργός ο ίδιος, μετά από σπουδές στη Γεωπονική της Αθήνας επέστρεψε στον τόπο του για να δώσει τη δική του δημιουργική μάχη.

Κατ ‘αρχάς, θα θέλαμε να μάς πείτε με τι ακριβώς ασχολείται ο Βένικος. Σε τι διαφέρει ο «εναλλακτικός τουρισμός» που προτείνετε;

Ο Βένικος ιδρύθηκε πριν ένα χρόνο με βασικό στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ελληνικού κρασιού σαν ένα ισχυρό τουριστικό προϊόν. Με βάση τη Νεμέα και με την υποστήριξη του πολύπλοκου γαστρονομικού πλούτου της Πελοποννήσου, προσφέρει στον επισκέπτη πλήρεις οινικές και γαστρονομικές εμπειρίες.
Ο εναλλακτικός τουρισμός έχει δεκάδες παρακλάδια που σχετίζονται με το είδος της εμπειρίας ή της δραστηριότητας πάνω στην οποία έχει κάθε φορά βασιστεί.
Το είδος του εναλλακτικού τουρισμού που προτείνουμε βασίζεται σε τρεις άξονες:
• ήπιας μορφής δράσεις βασισμένες στην προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος και των τοπικών οικοσυστημάτων,
• αλληλεπίδραση του επισκέπτη με τους ανθρώπους, τα προϊόντα και την κουλτούρα του τόπου,
• βιωματική προσέγγιση με συμμετοχή στις εκδηλώσεις της τοπικής κοινωνίας.
Σε σχέση με τον παραδοσιακό τουρισμό, η βασική του διαφορά είναι ότι αναπτύσσεται ήπια όλη τη διάρκεια του χρόνου και δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να βιώσει από μέσα μια διαφορετική κάθε φορά εμπειρία. Αυτό συνήθως αποτελεί ισχυρό κίνητρο για να επιστρέψει.

Σε τι ακριβώς συνίσταται η οινική εμπειρία για τον φιλοξενούμενο του Βένικου;
Εδώ ο επισκέπτης θα γνωρίσει τους δημιουργούς, θα δει τα σταφύλια να ωριμάζουν, θα δοκιμάσει το χυμό τη στιγμή που βγαίνει από τη ρόγα. Κάθετες γευσιγνωσίες, μαθήματα μαγειρικής, σεμινάρια οινογνωσίας, αλλά και συμμετοχή στον τρύγο, ποδηλασία στους αμπελώνες, μαθήματα τοξοβολίας, επισκέψεις σε τοπικές βιοτεχνίες παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων, τον κάνουν να φεύγει σίγουρος ότι δε γνώρισε απλά μία ποικιλία, ένα κρασί. Γνώρισε την οινική κουλτούρα μιας περιοχής με αποδεδειγμένη οινική παράδοση χιλιάδων χρόνων.

-Γιατί ειδικά στη Νεμέα οινικός τουρισμός;
Η Νεμέα είναι η μεγαλύτερη οινική ζώνη στην Ελλάδα με 25.000 στρέμματα Αγιωργίτικο και πάνω από 30 μικρές και μεγάλες οινοποιητικές μονάδες που παράγουν ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά ερυθρά κρασιά: τη ΝΕΜΕΑ ΠΟΠ. Απέχει μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα, δύο ώρες από το λιμάνι της Πάτρας και βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί σε μερικούς από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας όπως το Λουτράκι, το Ναύπλιο, η Μονεμβασιά και η Καλαμάτα. Εδώ γίνονταν τα Νέμεα σε ένα στάδιο που σώζεται ατόφιο μέχρι σήμερα, δίπλα στον επιβλητικό ναό του Νέμειου Δία. Από εδώ πέρασε και ο Μυθικός Ηρακλής κυνηγώντας το λιοντάρι της Νεμέας. Αρχαίοι μύθοι, ένα μυθικό κρασί και μια πλούσια γαστρονομική παράδοση είναι το μίγμα πάνω στο οποίο βασιζόμαστε για να προσφέρουμε στον επισκέπτη μια εμπειρία ζωής.

Όμως τι το ιδιαίτερο έχουν τα κρασιά της Νεμέας, σε μια εποχή που ο καταναλωτής έχει πρόσβαση σε ετικέτες από όλον τον κόσμο;
Η παγκόσμια τάση στο κρασί είναι η αναζήτηση γηγενών ποικιλιών που δίνουν κρασιά με ιδιαίτερη προσωπικότητα, κρασιά που διαθέτουν τη σφραγίδα του δημιουργού τους. Η Νεμέα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά γι’ αυτό και βρίσκει σιγά σιγά τη θέση της σε μεγάλες και απαιτητικές αγορές του εξωτερικού όπως της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου. Μαζί με το Ασύρτικο της Σαντορίνης και το Ξινόμαυρο της Νάουσας αποτελεί άξιο πρεσβευτή του οινικού πλούτου της χώρας.

Θα μάς πείτε δυο λόγια και για τις Μεγάλες Μέρες της Νεμέας;
Οι Mεγάλες Mέρες της Νεμέας είναι η συνέχεια της γιορτής κρασιού που γινόταν για πολλά χρόνια στην περιοχή. Την τελευταία πενταετία η γιορτή έχει περάσει στα χέρια του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας και έχει αλλάξει χαρακτήρα. Φέτος, για πρώτη φορά, οι εκδηλώσεις μοιράζονται σε όλο τον Αύγουστο με κορύφωση το τελευταίο Σαββατοκύριακο του μήνα, ώστε να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την περιοχή και το Αγιωργίτικο οι επισκέπτες από το εξωτερικό που έχουν επιλέξει για τις διακοπές τους κάποια από τα τουριστικά θέρετρα της Πελοποννήσου. Στόχος του Συνδέσμου είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να αποτελέσει η Νεμέα οινικό τουριστικό προορισμό προσελκύοντας λάτρεις του κρασιού απ’ όλο τον κόσμο.

Info
Τι; Εναλλακτικός | Οινικός Τουρισμός | Διαδρομές στη Νεμέα
Ποιος; Venikos
Πού; Κούτσι Κορινθίας | Νεμέα
Περισσότερε πληροφορίες και κρατήσεις; Στο 27460 23436 και στο www.venikos.gr

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.