Αρχική Διατροφή Doctor Food Πώς μας κάνει καλό η μπύρα;

Πώς μας κάνει καλό η μπύρα;

0
Πώς μας κάνει καλό η μπύρα;

Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για τα οφέλη που έχει το κόκκινο κρασί για την υγεία μας, αλλά τι συμβαίνει με τη μπύρα;

Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για τα οφέλη που έχει το κόκκινο κρασί για την υγεία μας, αλλά τι συμβαίνει με τη μπύρα;

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Αυτό το τόσο δημοφιλές ποτό, που συνήθως κατηγορείται ότι κάνει την κοιλιά μας να διογκώνεται, μήπως έχει να μας προσφέρει και αρκετά οφέλη;

Ας ρίξουμε μια ματιά….

Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Τα άνθη του λυκίσκου που δίνουν στην μπύρα την πικρή της γεύση περιέχουν χημικά που κάνουν καλό στην υγεία μας. Συγκεκριμένα, καταπολεμούν τις φλεγμονές, σύμφωνα με μια μελέτη του 2009. Ένα από αυτά τα χημικά, η χουμουλόνη, φαίνεται πως μπορεί να προλάβει αλλά και να αντιμετωπίσει τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Βοηθά στην πέψη
Τα οξέα που βρίσκουμε στην μπύρα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαδικασία της πέψης. Μια μελέτη του 2012 εξέτασε πέντε διαφορετικά είδη μπύρας από την Αυστρία και την Γερμανία και ανακάλυψε ότι όλες προκαλούσαν την έκκριση γαστρικού οξέος στο στομάχι.

Ίσως έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
Πολλά από τα χημικά που βρίσκονται στην μπύρα πιστεύεται πως μπορούν να προλάβουν τον καρκίνο—βέβαια, δεν έχουν γίνει ακόμα μελέτες σε ανθρώπους. Πάντως, ένα από αυτά τα χημικά, η λουπουλόνη, εξαφάνισε όγκους σε αρουραίους με καρκίνο του παχέος εντέρου. Αλλά φαίνεται πως υπάρχουν και άλλα συστατικά της μπύρας που φαίνεται ότι μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Προστατεύει την υγεία των οστών
Η μπύρα είναι πολύ καλή πηγή σιλικόνης, η οποία είναι σημαντική για να χτίσουμε και να διατηρήσουμε γερά, υγιή κόκαλα. Επιπλέον, στη μορφή που τη βρίσκουμε στην μπύρα, ως ορθοπυριτικό οξύ, το σώμα μας την μεταβολίζει πολύ εύκολα.

Προστατεύει την υγεία της καρδιάς
Πολλές μελέτες έχουν ανακαλύψει πως υπάρχει μέχρι και 25% χαμηλότερος κίνδυνος καρδιοπάθειας στους ανθρώπους που πίνουν μισό με δύο ποτά ημερησίως, σε σχέση με όσους απέχουν εντελώς από το αλκοόλ. Και τα ποτά που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες – όπως η μπύρα – μπορεί να είναι πραγματικά καλά για την υγεία της καρδιάς. Μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ το 2012 έδειξε πως οι ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, είχαν τις μισές πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια αν έπιναν μία-δύο μπύρες την ημέρα.

Κάνει καλό στα δόντια
Η μπύρα μπορεί να προλάβει, αλλά ακόμα και να απομακρύνει το βιοφίλμ, το στρώμα βακτηρίων που σχηματίζεται όταν τα δόντια μας είναι βρώμικα. Μάλιστα, μέσα από έρευνες, φάνηκε πως η μπύρα καταπολεμά τη δημιουργία του πιο αποτελεσματικά από το μαύρο τσάι.

Προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα
Η ξανθοχουμόλη, άλλο ένα από τα αντικαρκινικά συστατικά της μπύρας, μπορεί επίσης να προστατεύσει τα εγκεφαλικά κύτταρα από οξειδωτική βλάβη, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από την Κίνα. Επιπλέον, μια άλλη μελέτη έδειξε πως η ξανθοχουμόλη προωθεί την ανάπτυξη νευρώνων – τουλάχιστον στο εργαστήριο.

Προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά
Μία μελέτη του 2013 στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 200.000 ασθενείς έδειξε ότι τα σακχαρούχα αναψυκτικά αύξαναν τον κίνδυνο σχηματισμού πέτρας στο νεφρό, ενώ η μπύρα μείωνε τον κίνδυνο κατά 60%.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com