Αρχική Βοηθήματα Πώς φτιάχνεται το πετιμέζι

Πώς φτιάχνεται το πετιμέζι

0
Πώς φτιάχνεται το πετιμέζι

Το πετιμέζι είναι υπέροχο φυσικό γλυκαντικό, πλούσιο σε αρώματα, που χρησιμοποιείται ευρέως στην παραδοσιακή ζαχαροπλαστική, ταιριάζει πολύ και με τα κρεατικά και μπαίνει στις μαρινάτες τους, ενώ πλουτίζει και τις σάλτσες για σάλατες.

Το πετιμέζι είναι το σκούρο παχύρρευστο γλυκό υγρό το οποίο βρίσκουμε έτοιμο, συσκευασμένο στο σούπερ μάρκετ αλλά μπορούμε να το φτιάξουμε και μόνοι μας με πολύωρο βράσιμο του μούστου.

Για να αποκτήσουμε το δικό μας σπιτικό πετιμέζι ή θα προμηθευτούμε καθαρό, φρέσκο, «άβραστο» μούστο, δηλαδή μούστο που δεν έχει ξεκινήσει η ζύμωσή του, αλλιώς δεν μας κάνει για πετιμέζι ή θα παρασκευάσουμε δικό μας από δικό μας σταφύλι.

Πώς θα αξιοποιήσετε το πετιμέζι

Για 1 λίτρο πετιμέζι χρειάζονται γύρω στα 2 1/2 λίτρα μούστου 

Εκτέλεση

  • Σιγοβράζουμε το μούστο σε μία κατσαρόλα με χονδρό πάτο σε μέτρια φωτιά και ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο, κυρίως στην αρχή.
  • Ανακατεύουμε σταθερά και ελέγχουμε τη θερμοκρασία.
  • Μετά από 1 1/2 με 2 ώρες το μείγμα θα έχει σκουρύνει, θα δέσει και θα αρχίσει να σχηματίζει πολλές φουσκάλες στην επιφάνεια. Τότε το πετιμέζι μας είναι έτοιμο.
  • Το πετιμέζι μπορούμε να το κάνουμε αρκετά πυκνό ή πιο αραιό. Η ιδανική υφή είναι πυκνή και ρευστή, κάτι σας αραιωμένο μέλι δηλαδή.
  • Το διατηρούμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια και το φυλάσσουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για αρκετούς μήνες.

Συνταγές με μούστο και πετιμέζι θα βρείτε πατώντας εδώ.

Δείτε επίσης

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com