Αρχική Διατροφή Doctor Food Ποια απ’ τα παροδοσιακά γλυκά μας παχαίνουν περισσότερο;

Ποια απ’ τα παροδοσιακά γλυκά μας παχαίνουν περισσότερο;

0
Ποια απ’ τα παροδοσιακά γλυκά μας παχαίνουν περισσότερο;

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, βασιλόπτα… Γιορτές χωρίς γλυκίσματα δε γίνονται, ωστόσο δε μας επιβαρύνουν θερμιδικά όλα το ίδιο.

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, βασιλόπτα… Γιορτές χωρίς γλυκίσματα δε γίνονται, ωστόσο δε μας επιβαρύνουν θερμιδικά όλα το ίδιο.

Ένα μεγάλο μελομακάρονο μας δίνει περίπου 130 με 150 θερμίδες κι ένας κουραμπιές 150 με 180 θερμίδες. Μπορεί, ανάλογα το μέγεθος και τη συνταγή, κουραμπιέδες και μελομακάρονα να έχουν κάποιες φορές σχεδόν τις ίδιες θερμίδες, αλλά, όπως σημειώνεται σε σχετικό άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών, συγκρίνοντας τη διατροφική αξία τους τα μελομακάρονα υπερέχουν: δεν περιέχουν καθόλου ζωικό λίπος, ενώ περιέχουν πολύτιμα για το καρδιαγγειακό σύστημα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο).

Επίσης, το ελαιόλαδο, η κανέλα, το πορτοκάλι και το μέλι είναι καλές πηγές θρεπτικών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Απ’ την άλλη, οι κουραμπιέδες περιέχουν επιβαρυντικά για τον οργανισμό κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη, τα οποία προέρχονται από το ζωικό βούτυρο και τους κρόκους των αυγών.

Οι δίπλες μάς δίνουν τις λιγότερες θερμίδες. Αποδίδουν 87 θερμίδες ανά 30 γραμμάρια και παρασκευάζονται με βασικά συστατικά το αλεύρι, τα αυγά, το ελαιόλαδο, το μέλι, την κανέλα και τα καρύδια. Περιέχουν, δε, και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (καρύδια). Η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι υψηλή, καθώς τα συστατικά τους, δηλαδή το ελαιόλαδο, τα καρύδια και η κανέλα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Η βασιλόπιτα είναι το πιο παχυντικό γλυκό των εορτών καθώς ένα κομμάτι της μας δίνει πάνω από 380 θερμίδες. Το συγκεκριμένο γλυκό παρασκευάζεται με μεγάλες ποσότητες βουτύρου και αρκετά αυγά, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com