Αρχική Διατροφή Doctor Food Η παχυσαρκία «κόβει» χρόνια από τη ζωή μας

Η παχυσαρκία «κόβει» χρόνια από τη ζωή μας

0
Η παχυσαρκία «κόβει» χρόνια από τη ζωή μας

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση «The Lancet Diabetes and Endocrinology», οι υπέρβαροι άνθρωποι (ΔΜΣ μεταξύ 25 και 30) μπορούν να αναμένουν ότι θα ζήσουν έως 3 χρόνια λιγότερο από το αναμενόμενο.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση «The Lancet Diabetes and Endocrinology», οι υπέρβαροι άνθρωποι (ΔΜΣ μεταξύ 25 και 30) μπορούν να αναμένουν ότι θα ζήσουν έως 3 χρόνια λιγότερο από το αναμενόμενο.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Οι πολύ παχύσαρκοι άνθρωποι (ΔΜΣ από 35 και πάνω) έχουν προσδόκιμο επιβιώσεως έως 8 χρόνια μικρότερο από το αναμενόμενο.

Επιπλέον, οι άνθρωποι με περιττά κιλά μπορούν επίσης να αναμένουν ότι, αναλόγως και με άλλους παράγοντες όπως η κληρονομικότητα και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής (π.χ. κάπνισμα), θα χάσουν ακόμα έως 19 χρόνια υγείας, αφού θα εκδηλώσουν πρόωρα τα νοσήματα φθοράς, όπως αποκαλούνται ο τύπου 2 διαβήτης και η παχυσαρκία.

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. Οι τιμές από 18,5 έως 24,99 σημαίνουν πως κάποιος έχει φυσιολογικό βάρος. Οι χαμηλότερες από 18,5 σημαίνουν λιποβαρές άτομο (σ.σ. και αυτό είναι επικίνδυνο για την υγεία).

Από 25 έως 29,99 σημαίνουν υπέρβαρο άτομο, από 30 έως 34,99 σημαίνουν πρώτου βαθμού παχυσαρκία, από 35 έως 39,99 δεύτερου βαθμού παχυσαρκία και σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και από 40 και πάνω κακοήθη (ή νοσογόνο) παχυσαρκία (δηλαδή η υγεία κινδυνεύει πάρα πολύ).

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η ανάλυσή τους βασίζεται σε μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες των ΗΠΑ, στις οποίες είχαν συμμετάσχει δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ηλικίας 20 έως 79 ετών, που απαντούσαν σε ερωτήσεις και υποβάλλονταν σε εξετάσεις.

«Το μοντέλο μας έδειξε η παχυσαρκία σχετίζεται με ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη, που μπορεί να μειώσουν δραματικά το προσδόκιμο επιβιώσεως αλλά ακόμα περισσότερο την ζωή με υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Στήβεν Γκρόβερ, καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, στο Μόντρεαλ.

Και συνέχισε: «Το μοτίβο που είδαμε ήταν σαφές: όσο περισσότερο ζυγίζει κάποιος και όσο μικρότερη είναι η ηλικία του, τόσο περισσότερο πλήττεται η υγεία του, διότι έχει πολλά χρόνια μπροστά του για να εκδηλώσει τα νοσήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

»Οι υπέρβαροι άνθρωποι μπορεί να χάσουν έως 3 χρόνια ζωής, οι πάσχοντες από 1ου ή 2ου βαθμού παχυσαρκία έως 6 και οι πάσχοντες από νοσογόνο παχυσαρκία έως 8.

»Ωστόσο τα χαμένα χρόνια καλής υγείας θα είναι δύο έως τέσσερις φορές περισσότερα, με τις μέγιστες απώλειες να αφορούν όσους είναι παχύσαρκοι από νωρίς στη ζωή».

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!