Αρχική Διατροφή Doctor Food Πάχαιναν με τη μυρωδιά….

Πάχαιναν με τη μυρωδιά….

0
Πάχαιναν με τη μυρωδιά….

Απρόσμενα ευρήματα μελέτης συνδέουν την όσφρηση των τροφών με την πρόσληψη βάρους. Μας… παχαίνουν οι οσμές του φαγητού;

Απρόσμενα ευρήματα μελέτης σε πειραματόζωα συνδέουν την όσφρηση των τροφών με την πρόσληψη βάρους. Μας… παχαίνει η μυρωδιά του φαγητού;

ΠΗΓΗ: protagon.gr

Οταν ο Αντριου Ντίλον, επιστήμονας της Κυτταρικής Βιολογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ αποφάσισε να μελετήσει την επίδραση που έχει η αίσθηση της όσφρησης στο βάρος των ποντικών. Ο Ντίλο υπέθετε ότι τα ποντίκια που είχαν απωλέσει την αίσθηση της όσφρησης θα ένιωθαν μικρότερη ευχαρίστηση στην κατανάλωση φαγητού και έτσι θα έτρωγαν λιγότερο και άρα θα ζύγιζαν λιγότερο από ότι τα υγιή ποντίκια. Στα πειράματα που έκανε ο Ντίλον με τους συνεργάτες του η υπόθεση που έκανε επαληθεύτηκε.

Στα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Cell Metabolism» διαπιστώθηκε ότι τα αρσενικά ποντίκια που δεν είχαν όσφρηση (είχαν τροποποιηθεί γενετικά για αυτό τον σκοπό) είχαν κατά μέσο όρο 16% μικρότερο βάρος από τα υπόλοιπα. Ομως προέκυψε ένα αναπάντεχο εύρημα. Τα πειραματόζωα χωρίς όσφρηση κατανάλωναν ίδια ποσότητα τροφής με εκείνα που την είχαν. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα qz.com οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μυρωδιά των τροφίμων παίζει σημαντικό ρόλο στο τρόπο που το σώμα διαχειρίζεται τις θερμίδες. Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα μια φωτογραφία στην οποία εικονίζονται δύο από τα πειραματόζωα που πήραν μέρος στα πειράματα και η διαφορά στο μεταξύ τους σωματικό βάρος είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Πρόκειται για μια κατάσταση η ύπαρξη της οποίας προκαλεί έκπληξη στην επιστημονική κοινότητα. Οπως φαίνεται τα πειραματόζωα με έλλειψη όσφρησης άρχισαν να μετατρέπουν τα μπεζ λιποκύτταρα που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση λίπους γύρω από το σώμα, σε καφέ λιπώδη κύτταρα, τα οποία χρησιμοποιούνται για να καίνε το λίπος. Επιπλέον, τα λιπώδη κύτταρα – τα οποία αποθηκεύουν λίπος γύρω από τα εσωτερικά όργανα, και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας όταν συσσωρεύονται, μειώθηκαν. Με απλά λόγια τα πειραματόζωα που δεν μπορούσαν να μυρίσουν μετατράπηκαν σε ένα είδος μηχανής καύσης λίπους.

 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.