Αρχική Διατροφή Doctor Food Νέες, μεγάλες έρευνες συνδέουν τον καφέ με αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Νέες, μεγάλες έρευνες συνδέουν τον καφέ με αύξηση του προσδόκιμου ζωής

0
Νέες, μεγάλες έρευνες συνδέουν τον καφέ με αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης των ατόμων. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν δύο νέες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης των ατόμων. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν δύο νέες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 520.000 ατόμων και σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντάς την τη μεγαλύτερη έρευνα αναφορικά με τον καφέ και την θνησιμότητα, και στην οποία οι ερευνητές κατέληξαν πως το να πίνει κάποιος μεγαλύτερη ποσότητα καφέ μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κινδυνό θνησιμότητάς του.

Η δεύτερη μελέτη ήταν πιο καινοτόμα καθώς έδωσε βάρος και σε μη λευκούς πληθυσμούς. Πιο συγκεκριμένα, σε δείγμα που αποτελούνταν από 185.000 άτομα το οποίο περιελάμβανε Αφροαμερικανούς, Λατίνους, ιθαγενείς Αμερικανούς, Ιαπωνο-Αμερικανούς, Χαβανέζους και λευκούς, οι ερευνητές κατέληξαν πως ο καφές αυξάνει την μακροβιότητα σε διάφορες φυλές.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη οι άνθρωποι που πίνουν δύο με τέσσερις κούπες καφέ την ημέρα έχουν 18% μικρότερη πιθανότητα θανάτου συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν πίνουν καφέ. Αυτά τα ευρήματα είναι συνεπή με τις προηγούμενες μελέτες που επικεντρώθηκαν σε λευκούς πληθυσμούς, όπως αναφέρει η Veronica Wendy Setiawan, αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στο USC’s Keck School of Medicine, η οποία ηγήθηκε της μελέτης σε μη λευκούς πληθυσμούς.

«Δεδομένου των διαφορετικών πληθυσμών, όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαφορετικό τρόπο ζωής. Όλοι τους έχουν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και ευαισθησίες, και πάρα όλων αυτών των διαφορετικών μεταβλητών έχουμε παρόμοιες πατέντες μεταξύ τους» σύμφωνα με την Setiawan.

Η νέα μελέτη δείχνει μία μεγαλύτερη βιολογική σύνδεση μεταξύ του καφέ και της μακροβιότητας και βρήκε πως η θνησιμότητα έχει αρνητική συσχέτιση με την κατανάλωση καφέ όσον αφορά τις καρδιολογικές ασθένειες, τον καρκίνο, ασθένειες του αναπνευστικού, του διαβήτη, και της νεφρικής ανεπάρκειας.

Η μελέτη στις ευρωπαϊκές χώρες έδειξε μία αρνητική συσχέτιση μεταξύ του καφέ και τις ασθένειες του ήπατος, τις αυτοκτονικές τάσεις στους άνδρες, τον καρκίνο στις γυναίκες, τις ασθένειες του πεπτικού και του κυκλοφοριακού συστήματος. Αυτοί που πίνουν τρεις ή και παραπάνω κούπες καφέ την ημέρα έχουν μικρότερο κίνδυνο για όλους τους τύπους θανάτου συγκριτικά με όσους δεν πίνουν καφέ.

«Κοιτάξαμε διάφορες χώρες ανά την Ευρώπη, όπου ο τρόπος με τον οποίο ο πληθυσμός πίνει καφέ και τον παρασκευάζει είναι πολύ διαφορετικός» όπως ανέφερε ο Marc Gunter, αναπληρωτής καθηγητής στην επιδημιολογία του καρκίνου και στην πρόληψή του στο Imperial College’s School of Public Health στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι ένας από τους συντάκτες της Ευρωπαϊκής έρευνας.

«Το γεγονός πως είδαμε την ίδια σχέση σε διαφορετικές χώρες έχει να κάνει με τον ίδιο τον καφέ και όχι με τον τρόπο που αυτός παρασκευάζεται» αναφέρει ο Gunter.

Τα βιολογικά οφέλη και οι περιορισμοί. Σημειώνεται πως και οι δύο έρευνες ξεχώρισαν τους καπνιστές από τους μη καπνιστές, καθώς είναι γνωστό πως το τσιγάρο μειώνει τη διάρκεια ζωής και συνδέεται με διάφορες ασθένειες. Παρόλα αυτά οι ερευνητές βρήκαν πως ο καφές μειώνει την θνησιμότητα και στους καπνιστές.

«Το κάπνισμα φαίνεται πως δεν αμβλύνει την επίδραση του καφέ» αναφέρει ο Gunter. Παρόλα αυτά ο Dr. Alberto Ascherio, Καθηγητής Επιδημιολογίας και διατροφής στη σχολή T.H. Chan School of Public Health του Harvard, τονίζει πως οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί για αυτό το εύρημα.

«Η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να ενσωματωθεί σε μία υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής» αναφέρει η  Setiawan. «Αυτές οι έρευνες, όπως και οι προηγούμενες, δείχνουν πως για την πλειονότητα των ανθρώπων δεν είναι πρόβλημα το να πίνει καφέ».

ΠΗΓΗ: cnn.gr

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.