Αρχική Διατροφή Doctor Food Στο μυαλό του Ctrl+F1

Στο μυαλό του Ctrl+F1

0
Στο μυαλό του Ctrl+F1

Όταν ο Dr Food συνειδητοποίησε τον όγκο της δουλειάς που απαιτούσε η μελέτη και παρασκευή των Τροφίμων του Μέλλοντος, κατάλαβε πως μόνος του δε θα τα έβγαζε πέρα εύκολα. Η ανάγκη ενός βοηθού ήταν ολοφάνερη. Ο βοηθός έπρεπε να είναι πνευματικά διαυγής, εγκεφαλικά δυνατός και με πολύ γρήγορη αντίληψη. Κοινώς, γάτα. ΄Ετσι γεννήθηκε ο Ctrl+F1 (Κοντρόλ Εφ1) και το βούτυρο που σου θρέφει το μυαλό.

Τον Dr Food τον χαρακτηρίζουν δύο πράγματα: πρώτον βλέπει πολύ μακριά και δεύτερον του αρέσουν οι φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες από τηγάνι με βαρύ πάτο. Το δεύτερο δε μας αφορά διόλου. Το πρώτο όμως εξηγεί γιατί διάλεξε να μεγαλώσει ο ίδιος έναν βοηθό που τον πήρε κοντά του από παιδί και δεν κατέφυγε στην έτοιμη λύση μιας αγγελίας. Τόσοι άνεργοι πτυχιούχοι με μάστερ και διδακτορικά θα δέχονταν ευχαρίστως να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε έναν τέτοιον πολλά υποσχόμενο τομέα, όπως τα Τρόφιμα του Μέλλοντος.

Η διορατικότητά του τον έκανε από νωρίς να καταλήξει ότι θα ήταν πολύ πιο κοντά στην αποστολή του, να δώσει στους ανθρώπους τρόφιμα που θα τους χαρίζουν υγεία και μακροζωία, ένας βοηθός που:
α) θα τον είχε γαλουχήσει με το δικό του σύστημα αξιών, δηλαδή με ηθική ακεραιότητα, με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και απόλυτη αγάπη για τον άνθρωπο.
β) θα του άρεσαν εξίσου οι φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες από τηγάνι με βαρύ πάτο, για να έχει κάποιον να μοιράζεται το πάθος του.
γ) θα είχε τη δυνατότητα να εντάξει στη διατροφή του το τελευταίο σούπερ τρόφιμο που είχε παρασκευάσει, με το κωδικό όνομα «idea».
 Ήταν ένα εξαιρετικά νόστιμο προϊόν επάλειψης με τη μοναδική ιδιότητα να θρέφει το μυαλό και να εξασφαλίζει το μάξιμουμ της διανοητικής ανάπτυξης.

Το όνειρο της δημιουργίας ενός τέτοιου τροφίμου απασχολούσε από καιρό τον Dr Food. Όχι βέβαια για τον βοηθό που κάποτε θα αποκτούσε, αλλά για τους κατοίκους της Olive Land. Έβλεπε πόσο σύνθετη είχε γίνει τελευταία η ζωή τους. Ακόμη και τα μικρά παιδιά ήδη από το Δημοτικό έπρεπε να ανταποκριθούν σε δυσανάλογες για την ηλικία τους υποχρεώσεις. Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών ακροβατούσε πλέον στα πρόθυρα πνευματικής υπερκόπωσης.
Ο Dr Food κόντευε να σκάσει:
-«Πρέπει να κάνω κάτι πριν οδηγηθούν σε αδιέξοδο», μονολογούσε δυνατά γυρίζοντας στους λαβυρινθώδεις διαδρόμους του εργαστηρίου του. «Τι όμως;»

Το DHA
Με τον καιρό ατόνησε το ερώτημα. Μεσολάβησε και η εισβολή του Fatman και άμεση προτεραιότητα πήρε το ζήτημα της χοληστερόλης. Όταν όμως το θέμα τακτοποιηθήκε –ήταν και η εποχή που υιοθέτησε τον μικρούλη Ctrl+F1, που έχασε τους γονείς του σε διαγαλαξιακό ταξίδι– το ζήτημα του πώς θα ενισχύσει την εγκεφαλική ανάπτυξη δια της τροφής τέθηκε έντονα επί ερευνητικού τάπητος.

Ο Dr Food έβαλε ένα σφηνάκι DHA, όπως έκανε πάντα όταν έπρπε να σκεφτεί έντονα και καθαρά. Το DHA ήταν ένα ω-3 λιπαρό, από τα πολύ καλά, πολύτιμο για τον εγκέφαλο. Τόσο πολύτιμο όσο το ασβέστιο για τα κόκαλα. Ο Dr Food το είχε απομονώσει από τα ψάρια, από κάποιο ειδικό φυτό και από το μητρικό γάλα. Ξανακοίταξε το σφηνάκι του και σκέφτηκε: «Αν μπορούσα να το κάνω κάτι νόστιμο και κατάλληλο ακόμη και για παιδιά θα είχα λύσει για πάντα το πρόβλημα της σωστής εγκεφαλικής ανάπτυξης του μικρούλη, του Ctrl+F1. Όσο σκέφτομαι τι ιατρικά βιβλία και πόσους τόνους επιστημονικών ερευνών έχει να αφομοιώσει…, αλλά δεν μπορώ να του δώσω σφηνάκι του παιδιού»!

Ιδέα! «Μα πώς δεν το σκέφτηκα τόση ώρα», αναφώνησε με την πρώτη γουλιά DHA ο Dr Food. Προφανώς τον είχε πιάσει ήδη η επίδραση του ω-3 λιπαρού. «Αφού έχω να κάνω με λιπαρό, τι καλύτερο από μια ξεχωριστή μαργαρίνη με εκπληκτική γεύση που θα απλώνεται απαλά σε ένα αφράτο ψωμάκι ή μια τραγανή φρυγανιά και από πάνω του θα μπορείς να του βάλεις όποια αλμυρή ή γλυκιά γεύση τραβάει η ψυχή σου; Πω πω, νομίζω ότι ο Ctrl+F1 θα το λατρέψει και θα το εντάξω πολύ εύκολα στην καθημερινή του διατροφή». Χρόνια μετά και έπειτα από άψογη συνεργασία των δυο τους που οδήγησε σε δεκάδες λειτουργικά τρόφιμα για τους κατοίκους της Olive Land, o Ctrl+F1 γυρίζει και λέει στον Dr Food, την ώρα που απολάμβαναν στη μέση ένα πιάτο φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες από τηγάνι με χοντρό πάτο:
-«Δεν ήρθε η ώρα να με κάνεις και τυπικά από βοηθό συνεργάτη»;
-«Ctrl+F1, πόσο έξυπνος έχεις γίνει. Αυτή η μαργαρίνη έκανε πραγματικά καλή δουλειά», του απάντησε ο καλός επιστήμονας και του έδωσε το χέρι.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.