Αρχική Διατροφή Doctor Food Μεσογειακή διατροφή για πιο υγιή εγκέφαλο στις μεγάλες ηλικίες

Μεσογειακή διατροφή για πιο υγιή εγκέφαλο στις μεγάλες ηλικίες

0
Μεσογειακή διατροφή για πιο υγιή εγκέφαλο στις μεγάλες ηλικίες

Eρευνητές δηλώνουν ότι άνθρωποι άνω των 65 ετών που τρώγανε περισσότερο ψάρι, λαχανικά, φρούτα, σπόρους και ελαιόλαδο έχουν μεγαλύτερο μέγεθος εγκεφάλου σε σχέση με παρόμοια ομάδα που δεν ακολουθούσε τη μεσογειακή διατροφή.

Eρευνητές δηλώνουν ότι άνθρωποι άνω των 65 ετών που τρώγανε περισσότερο ψάρι, λαχανικά, φρούτα, σπόρους και ελαιόλαδο έχουν μεγαλύτερο μέγεθος εγκεφάλου σε σχέση με παρόμοια ομάδα που δεν ακολουθούσε τη μεσογειακή διατροφή.

Νέα έρευνα αναφέρει ότι η μεγάλη κατανάλωση κρέατος μπορεί ενδεχομένως να συρρικνώσει τον εγκέφαλο. Αντίθετα, η υγιεινή διατροφή μέσω της μεσογειακής δίαιτας μπορεί ενδεχομένως να βοηθά τον εγκέφαλο να παραμένει σε καλό μέγεθος, καθώς γερνάμε. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι άνθρωποι άνω των 65 ετών που τρώνε περισσότερο ψάρι, λαχανικά, φρούτα, σπόρους και ελαιόλαδο έχουν μεγαλύτερο μέγεθος εγκεφάλου σε σχέση με παρόμοια ομάδα που δεν ακολουθούσε τη μεσογειακή διατροφή.

Η ερευνήτρια Yian Gu, του Columbia University στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι ήταν ενθαρρυντικό να διαπιστώσει ότι όσο πιο πολύ κάποιος ακολουθεί τη μεσογειακή διατροφή τόσο πιο πολύ προστατεύεται από την ατροφία του εγκεφάλου. Η Gu σημείωσε ότι τα ευρήματα, που προέρχονται από έρευνα παρατήρησης, δεν μπορούν να αποδείξουν καταληκτική αιτιατή σχέση μεταξύ διατροφής και μεγέθους του εγκεφάλου. Η έρευνα σχεδιάστηκε για να ανακαλύψει μόνο σχέση.
Η Gu χώρισε 674 ενήλικες σε 2 ομάδες με βάση το πόσο στενά ευθυγραμμίζονταν οι διατροφές τους με τη μεσογειακή. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 80 χρόνια. Όλοι υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου για να μετρηθεί το μέγεθος, ενώ συμπλήρωσαν και ερωτηματολόγια για τις διατροφικές τους συνήθειες.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μέγεθος του εγκεφάλου όσων δεν ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή ήταν μικρότερο από αυτό όσων την ακολουθούσαν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση λιγότερου κρέατος συνδεόταν με ακόμα μικρότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου. Η Gu δήλωσε ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα γιατί η μεσογειακή διατροφή φαίνεται πιο υγιεινή για τον εγκέφαλο. Ωστόσο, άλλες έρευνες ανακάλυψαν ότι υψηλότερη πρόσληψη ψαριών και λαχανικών και χαμηλότερη σε κρέας είναι ωφέλιμες για την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων.

Με βάση τα ευρήματα, η Gu σημειώνει ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 85-141 γρ. ψαριού την εβδομάδα ή όχι περισσότερο από 99 γρ. κρέας καθημερινά, θα μπορούσε να προστατεύσει τον εγκέφαλο από συρρίκνωση. Η ερευνήτρια αναγνωρίζει ότι οι συμμετέχοντες μπορεί ενδεχομένως να μη θυμόνταν σωστά τις συνήθειες κατανάλωσης τροφών στα ερωτηματολόγια που χρησιμοποιήθηκαν. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Neurology.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.