Αρχική Διατροφή Doctor Food H διατροφή της εγκύου

H διατροφή της εγκύου

0
H διατροφή της εγκύου

Η διατροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο  στην υγεία της εγκύου και κατ’ επέκταση στη σωστή ανάπτυξη του νεογνού. Κατά την περίοδο αυτή θα πάρετε κάποια κιλά, αφού από τη μία το μωρό σας  θα αναπτύσσεται, ενώ από την άλλη θα συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές  στο σώμα σας, όπως αύξηση του λιπώδους ιστού, διόγκωση της μήτρας  και του στήθους σας και αύξηση του όγκου του αίματος.

Η διατροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο  στην υγεία της εγκύου και κατ’ επέκταση στη σωστή ανάπτυξη του νεογνού. Κατά την περίοδο αυτή θα πάρετε κάποια κιλά, αφού από τη μία το μωρό σας  θα αναπτύσσεται, ενώ από την άλλη θα συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές  στο σώμα σας, όπως αύξηση του λιπώδους ιστού, διόγκωση της μήτρας  και του στήθους σας και αύξηση του όγκου του αίματος.

Πηγή: του Βασίλη Κελλάρη • Μαιευτήρας – Γυναικολόγος ΜD, MSc, PhD, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όλα αυτά  συμβαίνουν φυσιολογικά και πραγματοποιούνται προοδευτικά ενώ εσείς  θα πάρετε περισσότερο βάρος κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας.

Συνολικά, μια γυναίκα με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (BMI) μπορεί ιδανικά να προσθέσει 10 έως 12 κιλά στη ζυγαριά της! Από την άλλη, μια υπέρβαρη ή παχύσαρκη γυναίκα θα πρέπει να πάρει λιγότερα κιλά, ενώ μια λιποβαρής έχει το περιθώριο για περισσότερα. Για να έχετε ένα πλάνο στο μυαλό σας: Το πρώτο τρίμηνο μια έγκυος μπορεί να πάρει 1-2 κιλά, το δεύτερο τρίμηνο 3-4 κιλά και το τρίτο τρίμηνο 5-6 κιλά.Το αυξημένο σωματικό βάρος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην έκβαση της εγκυμοσύνης  σας. Σε περιπτώσεις που συνδυάζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και οίδημα στα άκρα μπορεί να οδηγήσει σε Προεκλαμψία, μια δυσάρεστη και επικίνδυνη κατάσταση για εσάς και το έμβρυο.

Από την άλλη πλευρά, σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γενικότερα, τα γεύματα της εγκύου πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες και ενέργεια και φτωχά σε ζάχαρη και λιπαρά. Αυτό θα βοηθήσει εσάς να είστε σε φόρμα και το μωρό σας να τρέφεται σωστά, λαμβάνοντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Το μυστικό είναι η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων. Ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου που πολλές έγκυες έχουν ναυτία και εμετούς, αυτό μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, λίγη φρυγανιά για πρωινό μαζί με ότι υγρό καταναλώνετε  είναι η καλύτερη επιλογή.

Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνετε ποιοτικές τροφές και μεγάλες ποσότητες υγρών, κυρίως νερού.

  • Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα φρούτα και λαχανικά, αλλά και χυμούς. Έτσι θα λαμβάνετε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στη πέψη και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Προτιμήστε να τα μαγειρεύετε ελαφρά σε λίγο νερό ή να τα τρώτε ωμά, ώστε να διατηρούν τις βιταμίνες τους. Προσέχετε να είναι πολύ καλά πλυμένα ώστε να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις όπως  λοίμωξη  από  τοξόπλασμα. Τα φρέσκα φρούτα, τα εσπεριδοειδή, οι τομάτες, το μπρόκολο και οι πατάτες περιέχουν βιταμίνη C, ενώ τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα ξηρά φρούτα αποτελούν πλούσιες πηγές σιδήρου.
  • Το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι θα προσφέρουν στον οργανισμό σας τις απαραίτητες πρωτεΐνες. Διαλέξτε άπαχο κόκκινο κρέας όπως το μοσχάρι που θα ανεβάσει τα επίπεδα του σιδήρου  και κατ’ επέκταση του αιματοκρίτη σας και αφαιρέστε την πέτσα από τα πουλερικά. Προσπαθήστε  να καταναλώνετε δύο φορές την εβδομάδα ψάρι, τη μία κάποιο λιπαρό. Να τονίσουμε  εδώ ότι πρέπει να αποφεύγονται τα μισοψημένα κρέατα και τα ωμά ψάρια (σούσι) έτσι ώστε  να μειώνεται ο κίνδυνος μόλυνσης από σαλμονέλα ή καμπυλοβακτηρίδιο (αλλιώς E.coli). 1 2
  • Να αποφεύγετε τις κονσέρβες, τα συντηρητικά και τον τόνο σε μεγάλες ποσότητες. Ο τόνος περιέχει πολύ υδράργυρο, ο οποίος σε υψηλά επίπεδα μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα του μωρού.
  • Καλό θα ήταν να μειώσετε τα ζυμαρικά, το ρύζι και τις πατάτες και να τα καταναλώνετε μόνο  σαν συμπλήρωμα διατροφής λίγες φορές την εβδομάδα. Ακόμα καλύτερη επιλογή αποτελούν  τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
  • Προσπαθήστε να πίνετε 2 ποτήρια γάλα ή ένα ποτήρι γάλα κι ένα γιαούρτι με μειωμένα  λιπαρά (έως 2%) καθημερινά. Προτείνεται η κατανάλωση κίτρινων τυριών, ενώ η φέτα θα  πρέπει να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, δεδομένου ότι περιέχει πολύ αλάτι.
  • Πολλή  προσοχή στο αλάτι! Χρησιμοποιήστε μικρή ποσότητα μόνο στο μαγείρεμα και αποφύγετε το συμπλήρωμα. Το αλάτι  υπάρχει στα αλλαντικά, στη φέτα και στις ελιές, κρύβεται όμως και σε πολλές άλλες τροφές, ακόμα και στα γλυκά και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να καταστεί επικίνδυνη σε ορισμένες περιπτώσεις. Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών με επακόλουθο οίδημα και άνοδο της αρτηριακής πίεσης.
  • Περιορίστε τα λιπαρά και τα γλυκά. Αυξάνουν το βάρος σας, ενισχύουν τον κίνδυνο καρδιακής πάθησης  και μπορεί να προκαλέσουν Σακχαρώδη Διαβήτη της Κύησης, μια κατάσταση  με πιθανόν  δυσάρεστες συνέπειες για εσάς και το έμβρυο.
  • Αν σας αρέσει ο καφές μπορείτε να πίνετε έναν καφέ την ημέρα, αλλά να παραμείνετε σε αυτόν.  Η καφεΐνη, η οποία υπάρχει και στη σοκολάτα, στο τσάι αλλά και σε ροφήματα «ενέργειας» είναι διεγερτική και αυξάνει τους δικούς σας καρδιακούς παλμούς με επακόλουθη αύξηση και αυτών του μωρού.  Αποφύγετε τα αναψυκτικά γιατί έχουν πολλές θερμίδες, εναλλακτικά προτιμήστε τα light.
Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.